Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Vela scoate de la secret „Doi şi-un sfert”

5
12 Jul 2020 21:27:37
Autor: Valentin Bolocan
Marcel Vela FOTO Inquam / Octav Ganea
Marcel Vela FOTO Inquam / Octav Ganea

Serviciul secret al Internelor va autoriza şi în continuare companiile care vor să încheie contracte sensibile din punct de vedere al securităţii cu entităţi ale ministerului, dar o vor face mai nou transparent, în conformitate cu o reglementare pusă acum în dezbatere publică

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pregăteşte un act normativ prin care responsabilii instituţiei vor să rescrie regulile după care se va face autorizarea din punct de vedere al securităţii industriale a companiilor care vor să aplice pentru încheierea unui contract cu o unitate MAI. Este vorba de un ordin de ministru care va reglementa „normele de protecţie a informaţiilor clasificate în domeniul activităţilor contractuale desfăşurate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.
 
Astfel, „Doi şi-un sfert”, serviciul secret al MAI, va autoriza din punct de vedere al securităţii industriale companiile care vor să aibă relaţii contractuale cu unităţi ale MAI. Practic, este vorba de transparentizarea unui proces care avea loc şi până acum, dar conform unor reguli specificate într-un document care iniţial a fost secretizat.
 
„Proiectul înlocuieşte actuala reglementare, Capitolul VIII «Securitate industrială» din Normele de aplicare a Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate şi a informaţiilor secrete de serviciu în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Omi nr. S/353/2002”, arată referatul prin care a fost aprobată punerea în dezbatere publică a proiectului de act normativ ce urmăreşte „standardizarea şi transparentizarea procedurilor de autorizare a accesului la informaţii clasificate în cadrul contractelor clasificate”.
 
Dacă noile reguli vor intra în vigoare, companiile care vor dori să aplice pentru un contract de furnizare către entităţile MAI a unor echipamente de uz operativ clasificate ca fiind secrete de serviciu vor fi obligate să treacă în continuare, dar „în mod transparent”, pe la Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) pentru a obţine un aviz de securitate industrială.
 

Pâinea şi cuţitul rămân la „Doi şi-un sfert”

 
Consultat de „Adevărul”, avocatul Adrian Cuculis susţine că va exista o „suprapunere de atribuţii între DGPI şi Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS)”, instituţie cu atribuţii privind protecţia informaţiilor clasificate în România”. Mai mult, avocatul mai susţine că „Doi şi-un sfert” va avea, în continuare, pâinea şi cuţitul în domeniul unor achiziţii de bunuri sau servicii efectuate de către entităţile MAI. „DGPI o să aibă toată puterea de decizie în aceste contracte. De ce din comisia de avizare nu face parte şi un reprezentant ORNISS sau SRI?”, se întreabă avocatul.
 
Adrian Cuculis mai susţine că procedura are şi unele prevederi care contravin unor principii de drept. „Problema apare din faptul că procedura în sine de aprobare este una cu un singur sens. Dacă eşti respins şi nu primeşti autorizaţia, nu prea poţi face mare lucru fiindcă în domeniul siguranţei şi informaţiilor protejate nu se pot depune contestaţii. Normele puse în dezbatere publică nu fac trimitere către vreo posibilitate prin care respingerea acordării autorizaţiei se poate contesta în instanţă. Această procedură ar putea să constituie şi fundament de neconstituţionalitate cu privire la liberul acces în zona achiziţiilor publice. Astfel, un participant care a fost declarat «respins» poate invoca o excepţie de neconstituţionalitate şi ne-am întoarce iarăşi la ani de procese şi licitaţii blocate”, a precizat avocatul.
 

Un singur aviz, mai multe contracte

 
În plus, dacă respectivele norme vor fi aprobate, autorizarea companiilor care fac afaceri cu MAI va fi extinsă şi cu un singur certificat de securitate se vor putea accesa mai multe contracte ale MAI. Astfel, în prezent, conform Hotărârii 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, autorizaţia de securitate are valabilitate până la încheierea contractului sau până la retragerea de la negocieri, dar „nu mai mult de 3 ani, după care contractantul este obligat să solicite revalidarea acestuia”. În proiect, această prevedere este relaxată de MAI. „Valabilitatea unui aviz de securitate industrială va avea o durată de până la 3 ani. Pe cale de consecinţă, un operator economic care deţine un aviz de securitate industrială poate participa la toate contractele de pe spaţiul MAI care presupun gestionarea informaţiilor clasificate”, se mai arată în proiect.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
12.07.2020, 22:10:00

Vrajeala de doi bani..! Spalare de creiere si babuinizare liberal-iohannist-neosecuristica..! Mafiotii nu ”se dau in gât” niciodasta ei pe ei insisi, sau ei intre ei..!

-1 (1 vot)
Cristina Ene
12.07.2020, 22:24:41

Analfabetul ala ar trebuie demis !

Fahrenheit 451
13.07.2020, 00:53:28

Citiți și aici, ca, să aveți o imagine întregită! https://www.dw.com/ro/ministrul-vela-l-a-numit-pe-controversatul-colonel-dumitrache-la-%C8%99efia-doi-%C8%99i-un-sfert-newsweekro/a-52082686 Cât despre dl avocat Cuculis, nu zic că n-are dreptate, dar de ce dl Cuculis știe ce e cu doi și un sfert?... În opinia mea, dl Cuculis e un avocat mediocru, departe de ce vrea să pară, adică un avocat strălucit (m-am contrat cu el, știu ce îi poate capul, sau, mai bine scris, nu-i poate!). E modul dlui avocat de a-și țese plasa, de a-și face reclamă, poate se înmulțește nr. insectelor care vor fi prinse în plasa lui.

aşa şi aşa
13.07.2020, 07:18:46

Încă se mai joacă de-a ministrul caricatura de (mani)vela?... Credeam că s-a întors la sapă, acolo unde probabil are "expertiză", fiindcă la altceva... Vai de fundul lor de gălbenoşi.... Febra galbenă = ciuma roşie = aceeaşi mizerie.... Unica soluţie, Alianţa USR+....

Fahrenheit 451
13.07.2020, 07:58:17

Auzi tot felul de ,,chestii’’ în spațiul public, că cineva are interes să prelungească starea de teroare, deoarece nu vrea să rămână cu milioanele de măști cumpărate în brațe și vrea să le vândă încă la prețuri mari (o mască de unică folosință se vinde la 2,5 RON), că sunt interese să terifieze lumea ptr. ca, să accepte viitorul vaccin 666 și controlul populației, că nr. infectărilor a fost mărit din pix ptr. ca legea carantinării să poată fi votată într-o formă anume etc. https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20L279LP.PDF N-am să mai scriu de mulțimea de români care nu respectă regulile simple de protecție împotriva infectării cu COVID, ptr. că, se vede, bunul-simț nu există și e mai facil să o faci pe viteazul care nu crede în existența coronvirusului, să-ți bați joc, ci de lentoarea autorităților, de lipsa lor de eficiență! Citesc, văd, unele știri, cum că s-au dat mai multe amenzi ptr. nerespectarea regulilor, dar e vax-albina! Angajații din subordinea dlui. Manivela NU-ȘI FAC DATORIA! Am mai scris asta, călătoresc destul de mult și cunosc foarte bine situația! Dl Orban afirma că 85-90 % dintre români respectă regulile. E pe dos, 85-90 % nu le respectă! Am văzut un mijloc de transport în comun oprit de poliția rutieră. Niciun pasager nu purta mască, la fel și șoferul, iar polițiștii, la fel, nu purtau măști! Nu s-a dat nicio amendă, polițiștii n-au spus nimic despre nerespectarea regulilor de protecție împotriva infectării cu COVID! N-am văzut niciun polițist în autogări, în spațiile închise din piețele agro-alimentare, în trenuri etc.! Dl. Manivela are alte ocupații, nu din cele cinstite: https://www.dw.com/ro/ministrul-vela-l-a-numit-pe-controversatul-colonel-dumitrache-la-%C8%99efia-doi-%C8%99i-un-sfert-newsweekro/a-52082686