Minor de 15 ani ridicat de DIICOT. Tânărul este suspectat de propagandă teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 15 ani a fost reţinut vineri pentru propagandă teroristă, după ce a ameninţat cu săvârşirea unor acte de terorism, a accesat pagini web care promovează ideologia extremistă şi elogiază crimele comise de organizaţiile teroriste şi a promovat mesaje de propagandă. El dorea să călătorească în zonele de conflict şi a învăţat să realizeze dispozitive explozive improvizate şi să utilizeze arme pe care să le folosească în atacuri teroriste.

 Procurorii susţin că tânărul din Capitală s-ar fi implicat activ, începând cu luna septembrie a anului trecut, în contactarea unor susţinători ai unor organizaţii teroriste active in Orientul Mijlociu, cetăţeni români şi străini, în scopul promovării sistematice a ideilor şi doctrinelor specifice entităţilor teroriste menţionate, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

Potrivit anchetatorilor acesta ar fi accesat site-uri şi forumuri care promovează ideologia extremistă, elogiază crimele realizate de organizaţiile teroriste şi susţin stabilirea statului guvernat după principii extremiste. În plus, autorităţile susţin că tânărul ar fi diseminat materiale, inclusiv unele cu caracter violent, în susţinerea cauzei unui astfel de stat.

„Acesta a susţinut legitimitatea participării la luptă în favoarea organizaţiilor teroriste, manifestându-şi intenţia de a călători în zonele de conflict şi s-a instruit şi a pus la dispoziţia altor persoane materiale de instruire cu privire la producerea de dispozitive explozive improvizate şi utilizarea armelor în vederea realizării de atacuri teroriste”, susţin procurorii DIICOT.

Mai mult, anchetatorii susţin că tânărul suspectat de propagandă teroristă şi-a manifestat intenţia „de a folosi mijloace de natură a pune în pericol viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor, scop în care a dezvoltat planuri de atacare a unor potenţiale obiective de interes, precum şi a civililor”.

În ziua de joi autorităţile au efectuat două percheziţii în acest dosar, fiind ridicate mai documente şi amteriale de propagandă.

La data de 21.06.2018, cu ocazia celor două percheziţii domiciliare efectuate pe raza municipiului Bucureşti au fost găsite şi ridicate documente, obiecte şi materiale de propagandă, precum şi sisteme informatice, ce fac obiectul infracţiunilor cercetate.

 Procurorii DIICOT au cerut reţinerea tânărului pentru 24 de ore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite