Minori români exploataţi în Spania şi obligaţi să comită infracţiuni. Interpolul a descoperit că aceştia acţionau în mai multe ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploataţi, precum şi pentru identificarea diferitelor clanuri şi relaţii dintre ele. FOTO: Facebook
Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploataţi, precum şi pentru identificarea diferitelor clanuri şi relaţii dintre ele. FOTO: Facebook

Minori exploataţi în Spania şi obligaţi să comită infracţiuni de furt şi tâlhărie, alegând, în general, victime de vârstă înaintată, în momentul când acestea retrag bani de la bancomatele bancare. Este ultimul caz rezolvat de autorităţile spaniole cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Ialomiţa.

„La data de 13 octombrie a.c., Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliţie Judiciară - Secţia I a Unităţii de Droguri şi Combatere a Criminalităţii Organizate din Madrid a efectuat 5 percheziţii domiciliare, 4 în Getafe şi 1 în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracţiuni pe linia traficului de fiinţe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activităţi infracţionale şi infracţiuni împotriva drepturilor şi îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracţiuni asupra proprietăţii, comise la bancomate. 

Din cercetări a reieşit că ar fi existat mai mult de 20 de adulţi, din cel puţin 5 familii sau clanuri, înrudiţi între ei, poziţionaţi ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiţi pentru comiterea faptelor”, se arată într-un comunicat al autorităţilor. 

Cum funcţiona organizaţia criminală 

„Adulţii i-ar fi transportat pe minori în locul ales şi ar fi rămas în zonă, monitorizând acţiunile lor. De asemenea, copii nu ar fi frecventat şcoala pentr a-şi dedica timpul exclusiv comiterii de infracţiuni. 

De asemenea, minorii foloseau violenţa fizică în unele cazuri deoarece ei nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De cele mai multe ori, majorii interveneau şi foloseau forţa fizică, intimidând victimele, iar copii continuau să fure în acest timp. 

Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligaţi să comită infracţiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secţii de poliţie sau centre pentru minori”, se arată în acelaşi comunicat. 

Astfel, uneori, membrii organizaţiei criminale ar fi transportat minorii cu maşina în alte locaţii, din afara Comunităţii Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracţiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuţi autorităţilor de poliţie. 

Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo şi Ciudad Real, existând un „fel de rotaţie” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuţi, în faptele pe care le desfăşoară. 

Poliţiştii au descoprit, pe reţelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează şi chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceştia ar fi afişat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor. 

Clanul a acţionat în trecut în mai multe ţări 

În cauză, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admişi în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate şi Natalitate din Madrid.

Datorită importanţei şi seriozităţii evenimentelor cooperarea poliţiei la nivel internaţional a fost esenţială. 

Biroul Ataşaului de Interne Spaniol din România a făcut posibil fluxul de informaţi. 

Pe de altă parte, EUROPOL şi INTERPOL au oferit informaţii cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franţa, Italia, Olanda, România şi Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârşiri de infracţiuni de exploatarea a minorilor şi în alte ţări europene.

Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa au oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploataţi, precum şi pentru identificarea diferitelor clanuri şi relaţii dintre ele.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite