Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Mircea Diaconu s-a prezentat la Parchetul ICCJ

0
6 Nov 2012 10:18:26
Autor: adevarul
Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, s-a prezentat, marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţiile ce i se aduc de procurori ca urmare a încheierii unor contracte în calitate de director de teatru cu soţia sa.

UPDATE 11.27  Diaconu a stat la Parchet aproximativ o oră, el declarând presei la ieşire că procurorii nu urmăresc vreun prejudiciu, ci doar conflictul de interese.

Reclamat procurorilor de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că actorul s-ar afla în conflict de interese, anchetatorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declanşării anchetei-n.r.), şi au început urmărirea penală împotriva sa pentru că, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu-n.r.) să primească anumite contracte, scrie Mediafax.

În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

Procurorii spun că, după o primă audiere a lui Diaconu, au obţinut "mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese".

"Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor - scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, n.r.), soţia sa", afirmă procurorii.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cuturii.

Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a instanţei supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii