Mircea Drăghici, mâna dreaptă a lui Dragnea, ajunge în faţa  justiţiei.  Judecătorii au stabilit că probele au fost administrate corect de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Magistraţii Curţii Supreme au constatat legalitatea rechizitoriului prin care fostul trezorier PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii DNA şi au dispus începerea judecăţii dosarului, decizia nefiind definitivă. ICCJ a constatat şi legalitatea administrării probelor. Decizia nu este definitivă, şi poate fi atacată.

„Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (...) precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe”, se arată în minuta instanţe.

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată joi, de DNA, pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi pentru delapidare.  Concret, el şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Anchetatorii spun că în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018 Mircea Drăghici, în calitate de trezorier al PSD, a folosit suma de 380.000 de euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera din Voluntari. Cu aceşti bani, Drăghici ar fi acoperit parţial valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii ar fi plătiţi de partid drept chirie. În acest sens, în februarie 2018, Mircea Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

În 15 februarie 2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia lui Drăghici, pentru 180.000 de euro (sumă plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi PSD (care practic îi asigura vânzătorului imobilului garanţia că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând să fie achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată PSD în baza legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.

În acelaşi timp, în aceeaşi calitate de trezorier al PSD, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unei maşini de lux (Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 de lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Procurorii spun că în 10 iulie 2017, PSD, prin trezorier, a cumpărat autoturismul Mercedes, iar după numai câteva zile maşina ar fi fost vândută unei persoane din familia lui Mircea Drăghici, însă contravaloarea nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia după mai bine de un an.

PSD a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală cu privire la constituirea de parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză, precizează DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite