Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Mircea Kivu, despre acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel: „Nu se livrează ca o pizza la domiciliu“

85
21 Apr 2016 19:14:57
Autor: Claudia Spridon
Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel a stârnit controverse
Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel a stârnit controverse

Acordarea celui mai înalt titlu academic Patriarhului Daniel de către Universitatea Politehnica Bucureşti nu în cadrul unei ceremonii deschise, aşa cum se obişnuieşte, ci într-un cadru restrâns, la Muzeul Patriarhiei, a stârnit numeroase controverse în spaţiul public. Specialiştii sunt de părere că întreaga universitate a fost compromisă prin gestul făcut de conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel, la Muzeul Patriarhiei şi nu la sediul celei mai mari universităţi tehnice din ţară a umilit întreaga Universitate Politehnica Bucureşti precum şi pe studenţii şi profesorii care predau acolo. Aşa susţine sociologul Mircea Kivu, care a făcut afirmaţia în contextul în care joi studenţii au semnalat faptul că nu au asistat la o şedinţă a Senatului Universităţii în care să se fi discutat acest subiect.

„Niciunde în lume titlul de Doctor Honoris Causa nu se livrează precum o pizza la domiciliu, aşa cum au făcut cei din conducerea universităţii. Efectiv au umilit întreaga instituţie. În plus, atunci când se acordă un titlu academic de acest gen se ia în calcul contribuţia persoanei respective la domeniul în care activează universitatea, în cazul de faţă ingineria. Nu ştiu ce mare inginerie este să construieşti Catedrala Mântuirii Neamului”, a declarat Mircea Kivu.

Criticată atât de studenţi cât şi de profesori şi societatea civilă, Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului Universităţii, a declarat că la începutul săptămânii viitoare va prezenta hârtii prin care să demonstreze că universitatea a luat în calcul acordarea acestei distincţii încă din 2013, însă ceremonia a fost amânată pe motiv că Patriarhul nu a dorit atunci să primească cel mai înalt titlu academic. „Patriarhul nu a vrut să-l primească atunci”, a explicat Andronescu.

Studenţii habar nu aveau de intenţia universităţii

„Sunt membru de doi ani în senat şi nu am asistat la aşa ceva. Hotărârea e mai veche de atât”, a declarat pentru Hotnews.ro Daniel Floarea, un student senator din UPB, declaraţiile sale fiind susţinute şi de cele ale lui Cătălin Popa, un fost membru al senatului până acum câteva săptămâni.

Concret, întreg scandalul a pornit după ce, săptămâna trecută, Patriarhul Daniel a primit cel mai înalt titlu academic în cadrul unei ceremonii care, în loc să de desfăşoare în Sala Palatului de la rectoratul Universităţii, a avut loc la reşedinţa patriarhală. Asta după ce conducerea UPB a fost anunţată că şeful BOR nu poate veni la sediul instituţiei de învăţământ superior din motive „personale”.

Pusă la zid, Ecaterina Andronescu a explicat că tot ce a făcut universitatea a fost să aplice o decizie care există încă din 2013. Atunci, Politehnica a aniversat 195 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ingineri hotarnici din Bucureşti şi a decis să acorde distincţii mai multor personalităţi.

Printre acestea s-au numărat, Patriarhul Daniel, Regele Mihai, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Singurul care a refuzat atunci să primească titlul a fost şeful BOR. „Patriarhul ne-a cerut să organizăm ceremonia acum”, a completat şefa senatului UPB, adăugând că a fost anunţată pe ultima sută de metri că programul încărcat al Patriarhului nu îi permite acestuia să vină la ceremonia anunţată cu fast, la care urmau să participe nu doar profesori universitari, ci şi studenţi şi reprezentanţi ai presei.

Reacţiile organizaţiilor studenţeşti au fost însă virulente, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Stundenţeşti din România (ANOSR) susţinând că Patriarhul Daniel nu a avut curaj să vină în faţa studenţilor din cauza ieşirilor discutabile pe care le-a avut în ultima perioadă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

85 Comentarii

M Costi
21.04.2016, 19:42:48

Da...e jale mare ..."de ce s-au dus la Patriarhie si n-a venit la sediu ? " E întrebarea care framanta milioane de romani , prin ...reprezentanti , care nu pot dormi noaptea de grija distinctiei acordate Patriarhului ! Sigur , acum daca s-a lamurit si de ce i s-a acordat titlul , la "pachet" cu alte personalitati romanesti , singura problema neelucidata a ramas cea privind ...locul livrarii "pizza " .

-27 (37 voturi)
Radu Mircea
21.04.2016, 19:49:24

# M Costi Costica , eu eram curios sa-l vad pe barbos cu tichiutza aia patrata cu ciucurash . Se pare ca si Androneasca a ratat momentul . Daca caftanul de ''Dottore '' e public , de ce sa nu-l stim si noi ???

+16 (26 voturi)
Radu Mircea
21.04.2016, 19:45:32

# Ce buna-i o linguseala in prag de campanie electorala si ce bine prinde sprijinul preafericitului in manipularea bizonului votant . In 2013 fluviul de bani guvernamentali curgea vijelios spre catedrala si Danut era prea putin interesat de hirtii fara filigran . Acum cind robinetul a secat e bun si cartonul in spatele caruia Abramburica a promis ca la spovedanie : sa iasa PSD-ul si avem noi grija de fonduri .

+20 (24 voturi)
Constantin Andrei
21.04.2016, 19:52:17

Cu nonsalanta deplina, porcu` (bor) cu sorici gros bagatelizeaza/intineaza totul... Daca vrea pele-ul lui, poate primi Honoris Causa si pe weceu`... Lepre/scarnavii/pupincuristi de rectori sunt peste tot, gata sa pupe`n cur mai abitir ca Gadea-buzemoi pe varanu` ciorditor voikulesku`! Si lepre de "credinciosi" gata sa sara in apararea porcilor se gasesc la tot pasul!

+11 (13 voturi)
reddawg
21.04.2016, 19:53:15

Politehnica Bucuresti e o unversitate incremenita in timp, unde si acum se tin cursuri ca in epoca de aur. Nu e de mirare, atata timp cat rector a fost Abramburica atatia ani.

+9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (85)

Modifică Setările