Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Miron Mitrea, la un pas de a fi trimis din nou în judecată în dosarul în care este acuzat de corupţie

1
16 Oct 2013 15:51:12
Autor: Mihai Stoica
Mitrea urmează să fie trimis din nou în judecată  FOTO Adevarul
Mitrea urmează să fie trimis din nou în judecată  FOTO Adevarul

Miron Mitrea s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a semna procesul verbal de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor care i se aduc în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită de la Irina Jianu, fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acest dosar a mai fost trimis o dată în instanţă însă după doi ani judecătorii l-au retrimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

La ieşirea din sediul Direcţiei,Mitrea a mai spus că dosarul a rămas "exact la fel" ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanţei supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. 

El a precizat că, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar în prezent a fost urcat din nou la suma iniţială. Deputatul a adăugat că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 şi nu este finalizată nici în prezent.

”Este exact dosarul pe care îl cunoaşteţi, Dosar care a venit de la instanţă pentru refacerea urmăririi penale”, a precizat Mitrea.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2009, însă în ianuarie 2011 un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Peste nouă miliarde de lei vechi ar fi mita de la Irina Jianu

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent senator, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Irina Jianu este acuzat de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor. Fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari va fi judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Potrivit procurorilor anticorupţie această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Jupânu'
17.10.2013, 02:20:36

Un tip cinstit. ... Probabil tot Basescu'i de vina ca a luat Mitrea ceva caimac...