Misiune MApN în Africa. Când şi cu ce dotare vor pleca militarii români în periculosul Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceste elicoptere vor avea de infruntat şi abrazivul praf african FOTO Forţele Aeriene
Aceste elicoptere vor avea de infruntat şi abrazivul praf african FOTO Forţele Aeriene

Militarii români din Forţele Aeriene vor pleca în august în periculosul Mali sub coordonarea Misiunii de stabilizare integrată a Organizaţiei Naţiunilor Unite din Mali (MINUSMA).

Cei 120 de românii îşi vor amenaja tabăra în zona Gao şi, după acomodare, îşi vor începe misiunile efective, la jumătatea lunii octombrie. Misiunea va dura un an şi va cuprinde două rotaţii de câte şase luni fiecare, astfel încât numărul total al militarilor care vor ajunge în Mali se va apropia de 250.

Cu ce mergem

Militarii români vor opera 4 elicoptere Puma 330L modernizate specializate în misiuni de cautare - evacuare şi asistenţă medicală (Search and rescue - SAR).  ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor sau din partea altor facţiuni armate din ţară. Militarii români vor efectua, de asemenea, transportul trupelor ONU în zonele unde este necesară intervenţia lor, dar vor executa şi misiuni de recunoaştere aeriană. În fine, ultima misiune a românilor ar fi şi transportul unor materiale necesare trupelor ONU.

iar 330

Cele patru IAR 330L sunt în curs de modernizare la IAR Ghimbav. Oficialii MApN au precizat că aparatele vor avea avionică nouă, de ultimă generaţie, dar nu au furnizat alte date tehnice ale elicopterelor modernizate. Conform unor surse apropiate Armatei, aeronavele vor fi echipate cu filtre de particule pentru a preveni ingerarea prafului african în motoare, dar şi cu un blindaj, aşa cum au făcut şi militarii aliaţi în desfăşurările anterioare din Mali. Pentru protecţie suplimentară, în misiuni, aeronavele SAR ar putea fi  însoţite de alte aparate. Este vorba de aparate  IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere de atac, specializate în misiuni antitanc sau de atac la sol. 

Pregătirea militarilor care vor fi desfăşuraţi în Mali se realizează în conformitate cu manualele ONU, dar şi la standardele NATO  de intervenţie în zonele de conflict. Militarii români îi vor înlocui în Mali pe colegii aliaţi din Canada. În prezent, Ottawa are în zonă 250 de militari care deservesc opt elicoptere, dar ei urmează să se repatrieze în luna iulie. Înainte de cei canadieni, în zonă au fost militari germani.

Zece militari morţi, iar alţi 25 răniţi într-un atac Al-Qaida

Mali rămâne o ţară extrem de periculoasă pentru militarii care ajung în zonă sub drapel ONU. Zece soldaţi ONU din Ciad au fost ucişi, iar alţi 25 au fost răniţi în urma unui atac armat comis la mijlocul lunii ianuarie în apropierea unei localităţi din nordul statului Mali, a informat MINUSMA. Identitatea atacatorilor nu este cunoscută, dar se presupune că aceştia sunt afiliaţi Al-Qaida prin gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimeen. Naţiunile Unite au informat, la vremea respectivă, că soldaţii au împiedicat atacul, dar pierderile au fost considerate importante.

În prezent, Mali este sub asediul grupurilor islamiste care sunt tot timpul în alertă pentru a pune la punct atacuri teroriste sau răpiri. Cu acestea se bat, în prezent forţele ONU şi militarii francezi. Specialiştii consideră Mali o ţară mai periculoasă decât Afganistanul. 

Avem aproape 2.000 de militari peste hotare

1.902 militari din Armata României vor participa, în acest an, la aceste misiuni in afara ţării, în creştere cu 127 militari faţă de anul 2018. Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), precum şi menţinerea contribuţiei naţionale la asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul  de operaţii din Balcanii de Vest.

De la primele misiuni în afara ţării după  cel de-Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa în aceste zone ce conflict. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite