Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Misiune MApN în Africa. Când şi cu ce dotare vor pleca militarii români în periculosul Mali

36
14 Mar 2019 21:09:48
Autor: Valentin Bolocan
Aceste elicoptere vor avea de infruntat şi abrazivul praf african FOTO Forţele Aeriene
Aceste elicoptere vor avea de infruntat şi abrazivul praf african FOTO Forţele Aeriene

Militarii români din Forţele Aeriene vor pleca în august în periculosul Mali sub coordonarea Misiunii de stabilizare integrată a Organizaţiei Naţiunilor Unite din Mali (MINUSMA).

Cei 120 de românii îşi vor amenaja tabăra în zona Gao şi, după acomodare, îşi vor începe misiunile efective, la jumătatea lunii octombrie. Misiunea va dura un an şi va cuprinde două rotaţii de câte şase luni fiecare, astfel încât numărul total al militarilor care vor ajunge în Mali se va apropia de 250.
 
Cu ce mergem
 
Militarii români vor opera 4 elicoptere Puma 330L modernizate specializate în misiuni de cautare - evacuare şi asistenţă medicală (Search and rescue - SAR).  ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor sau din partea altor facţiuni armate din ţară. Militarii români vor efectua, de asemenea, transportul trupelor ONU în zonele unde este necesară intervenţia lor, dar vor executa şi misiuni de recunoaştere aeriană. În fine, ultima misiune a românilor ar fi şi transportul unor materiale necesare trupelor ONU.
 
 
Cele patru IAR 330L sunt în curs de modernizare la IAR Ghimbav. Oficialii MApN au precizat că aparatele vor avea avionică nouă, de ultimă generaţie, dar nu au furnizat alte date tehnice ale elicopterelor modernizate. Conform unor surse apropiate Armatei, aeronavele vor fi echipate cu filtre de particule pentru a preveni ingerarea prafului african în motoare, dar şi cu un blindaj, aşa cum au făcut şi militarii aliaţi în desfăşurările anterioare din Mali. Pentru protecţie suplimentară, în misiuni, aeronavele SAR ar putea fi  însoţite de alte aparate. Este vorba de aparate  IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere de atac, specializate în misiuni antitanc sau de atac la sol. 
 
Pregătirea militarilor care vor fi desfăşuraţi în Mali se realizează în conformitate cu manualele ONU, dar şi la standardele NATO  de intervenţie în zonele de conflict. Militarii români îi vor înlocui în Mali pe colegii aliaţi din Canada. În prezent, Ottawa are în zonă 250 de militari care deservesc opt elicoptere, dar ei urmează să se repatrieze în luna iulie. Înainte de cei canadieni, în zonă au fost militari germani.
 
Zece militari morţi, iar alţi 25 răniţi într-un atac Al-Qaida
 
Mali rămâne o ţară extrem de periculoasă pentru militarii care ajung în zonă sub drapel ONU. Zece soldaţi ONU din Ciad au fost ucişi, iar alţi 25 au fost răniţi în urma unui atac armat comis la mijlocul lunii ianuarie în apropierea unei localităţi din nordul statului Mali, a informat MINUSMA. Identitatea atacatorilor nu este cunoscută, dar se presupune că aceştia sunt afiliaţi Al-Qaida prin gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimeen. Naţiunile Unite au informat, la vremea respectivă, că soldaţii au împiedicat atacul, dar pierderile au fost considerate importante.
 
În prezent, Mali este sub asediul grupurilor islamiste care sunt tot timpul în alertă pentru a pune la punct atacuri teroriste sau răpiri. Cu acestea se bat, în prezent forţele ONU şi militarii francezi. Specialiştii consideră Mali o ţară mai periculoasă decât Afganistanul. 
 
Avem aproape 2.000 de militari peste hotare
 
1.902 militari din Armata României vor participa, în acest an, la aceste misiuni in afara ţării, în creştere cu 127 militari faţă de anul 2018. Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), precum şi menţinerea contribuţiei naţionale la asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul  de operaţii din Balcanii de Vest.
De la primele misiuni în afara ţării după  cel de-Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa în aceste zone ce conflict. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Clementina Astrahan
14.03.2019, 21:43:22

Bolocaneeeee!!! Alea sunt haliopterele lui Ceasescu!!!! Nu sunt MEDEVAC, numai unul este si Armata a refuzat permanent ca sa il dea la interventie in caz de calamitati!!!! Ce fac ei acum e sinucidere pe fata, acele halicoptere s-au prabusit fara numar in Mioritica si au refuzat sa participe la misiuni MEDEVAC in Mioritica dar se duc in coloniile francezilor!!! Le doresc prabusire cu success si cati mai multi morti atata timp cat ei nu vrut sa isi ajute poporul mioritic!!!

-6 (8 voturi)
_wakki m
14.03.2019, 22:04:39

cine este Bolocane și ce pastile iei ?

-1 (9 voturi)
OmTacut
14.03.2019, 22:07:05

Si cand te gandesti ca-n 2001 talibanii l-au oferit pe Bin Laden & Co pe tava lui Bush dar b.oul a refuzat. 20 de ani de razboaie, milioane de oameni ar fi trait si acum, dar nu, Bush & Co avea nevoie de un razboi. De fapt, US nu este in "business" de a aduce pace, US este in "business" de a se razboi in permanenta Cine doreste sa citeasca cum s-a irosit o ocazie uriasa ca Afganistanul si Irakul sa nu fie invadat Extrac din primul articol ""After a rocky start on the first day of the Frankfurt session, Mohabbat says the Taliban realized the gravity of US threats and outlined various ways bin Laden could be dealt with. He could be turned over to the EU, killed by the Taliban, or made available as a target for Cruise missiles. In the end, Mohabbat says, the Taliban promised the “unconditional surrender of bin Laden” . “We all agreed,” Mohabbat tells CounterPunch, “the best way was to gather Osama and all his lieutenants in one location and the US would send one or two Cruise missiles.” Link: https://www.counterpunch.org/2004/11/01/how-bush-was-offered-bin-laden-and-blew-it/ https://www.thenation.com/article/14-years-after-911-the-war-on-terror-is-accomplishing-everything-bin-laden-hoped-it-would/

+2 (6 voturi)
OmTacut
14.03.2019, 22:10:07

Al Qaeda, ISIS & co se extind efectiv în întreaga lume și pentru asta trebuie "mulțumit" lui Clinton, Bush, Obama.

+4 (6 voturi)
Gabriel din Bugeac
14.03.2019, 22:27:46

Ăștia se duc să apere minele de cărbuni pe care le exploatează Franța ! Ei se duc în calitate de paznici.. Nu pentru bunăstarea oamenilor de acolo.. Voi nu vedeți cum arată fostele colonii franceze din Africa? În Somalia de ce nu se duc.. în Libia.. colcăie de teroriști acolo..

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (36)