Misiunea de salvare în Afganistan continuă. Sunt implicaţi ofiţeri SRI, SIE şi MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Afganistan s-au întors în ţară cu un avion Hercules FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Românii din Afganistan s-au întors în ţară cu un avion Hercules FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Într-o misiune comună, SIE, SRI şi MApN au reuşit extragerea din Afganistan a 15 români, dar şi a şapte cetăţeni străini - cinci bulgari, un american şi un britanic. Urmează salvarea unor cetăţeni afgani care au colaborat cu trupele române.

15 români au fost evacuaţi weekendul acesta din capitala Afganistanului, Kabul. Aceştia au ajuns, sâmbătă, la Baza Aeriană 90, unde au fost aşteptaţi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei s-au aflat şi cinci cetăţeni bulgari.  

Ministrul de Externe a subliniat „modul exemplar, excepţional de bun” în care a colaborat cu alte instituţii, indicând în acest sens SIE, SRI şi MApN. În timpul misiunii comune autorităţile române, au evacut din Afganistan, pe lângă cetăţenii români, şi şapte cetăţeni străini  - cinci bulgari, un american şi un britanic.  

În acelaşi timp, autorităţile române monitorizează situaţia românilor rămaşi în ţara care este acum la cheremul talibanilor. „Vom menţine contactul cu toţi cetăţenii români aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi”, a precizat Bogdan Aurescu. Este vorba de 17 români care se află în Afganistan, dar care nu au solicitat repatrierea pentru că au propriile planuri de evacuare, stabilite de angajatorii lor.

Condiţii dificile de securitate 

Însă autorităţile din România vor participa la evacuarea altor persoane din Afganistan. Este vorba de extragerea unor cetăţeni afgani care au colaborat cu trupele române, dar şi a studenţilor afgani care au burse sau a unor „categorii vulnerabile”, cum sunt jurnaliştii afgani.

„După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi (sâmbătă - n.red.), dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe despre misiunea complexă din Afganistan.

Top trei misiuni 

La sosirea avionului militar care a adus cetăţenii români în România, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a mulţumit instituţiilor şi militarilor care au participat la operaţiunea de evacuare din Afganistan, dar şi autorităţilor din Pakistan pentru sprijinul acordat aeronavei militare care a staţionat la Islamabad înainte de a-i prelua pe cetăţenii români din Afganistan. „Subliniez că Armata Română este în măsură ca în continuare să asigure sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea şi apărarea cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei”, a afirmat Nicolae Ciucă.

În acelaşi timp, unul dintre românii evacuaţi sâmbătă din Kabul a mulţumit, în numele tuturor, instituţiilor care s-au implicat pentru salvarea lor din Kabul. Dar comandorul care a pilotat aeronava militară care i-a adus pe cei 15 cetăţeni români şi cinci bulgari pe pământ românesc a descris în numai câteva cuvinte dificultatea misiunii la care a participat: aceasta se află în „top trei” misiuni la care a participat. El a subliniat colaborarea foarte bună pe care echipajul aeronavei a avut-o cu structurile implicate în acţiunea de evacuare.

Iohannis: Continuă eforturile de repatriere 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a salutat revenirea în ţară a românilor evacuaţi din Afganistan şi a transmis că autorităţile române continuă eforturile de evacuare pentru a-i aduce în ţară şi pe ceilalţi cetăţeni români care încă se mai află în Afganistan şi îşi doresc repatrierea. 

„Salut revenirea în ţară, astăzi, a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituţională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe. Repatrierea compatrioţilor noştri a avut loc în condiţii extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, şi este cu atât mai important de remarcat efortul autorităţilor române pentru derularea cu succes a misiunilor. (...) Autorităţile române vor continua eforturile de evacuare a cetăţenilor noştri care încă se află în Afganistan şi care doresc să fie repatriaţi, precum şi a cetăţenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situaţie vulnerabilă”, a transmis Klaus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite