Misterul Legiunii a Noua. De ce a dispărut fără urmă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legiunea a noua
Legiunea a noua

Dispariţia celei de-a noua legiuni a Romei este de multă vreme un mister care îi intrigă pe istorici, dar să fie oare revolta scoţilor cea care a distrus-o şi a condus la făurirea unei graniţe consistente în nordul insulei britanice? Legenda ne spune că una dintre cele mai bine pregătite unităţi militare ale Imperiului a fost răvăşită şi umilită de o adunătură de războinici barbari, pierind în negurile întunecate ale

Triumful improbabil al populaţiei inferioare a contribuit la formarea conştiinţei naţionale a scoţienilor şi englezilor. Pentru englezi, masacrul legiunii este povestea de succes a unor mici “David” care doboară un “Goliath” asupritor. Pentru scoţieni, este o expresie a libertăţii supreme, imperialismul roman simbolizându-l şi pe cel englez. Dar cât adevăr rezidă în legenda faimoasei Legio IX Hispana?

Mit şi adevăr

Legenda a căpătat o formă coerentă graţie romancierei Rosemary Sutcliff, care publică în 1954 lucrarea devenită imediat bestseller “The Eagle of the Ninth”. De atunci se tot perpetuează mirajul şi fascinaţia din jurul tânărului ofiţer roman Marcus Aquila, care îndrăzneşte să treacă dincolo de zidul lui Hadrian pentru a descoperi adevărul despre tatăl său care piere odată cu legiunea şi pentru a recupera stindardul, vulturul de bronz. Mulţi istorici au contestat romanul, susţinând  mai degrabă că legiunea este de fapt victima unui transfer strategic în Orientul Mijlociu, unde ar fi fost anihilată într-un război cu perşii. Dovezile privind mutarea sa din Britannia sunt însă puţine, rezumându-se la trei cărămizi ştanţate găsite la Nijmegen, Olanda. De fapt, ultima dovadă certă care atestă existenţa legiunii o avem din York, datată la 108 p.Hr. când se realizează o listă cu toate legiunile la mijlocul secolului al II-lea, aceasta nu mai figurează. Povestea legiunii este totuşi ceva mai complicată şi mai nefericită de atât.

Creată de Pompei în 65 a.Hr. în timpul războaielor din Hispania, ajunge sub comanda lui Iulius Caesar patru ani mai târziu, care o transferă în Gallia şi o implică în lungile sale campanii de cucerire. Comandantul o menţionează în contextul bătăliei împotriva triburilor belgice. În războiul civil se luptă în Hispania la Ilerda. Legiunea trebuie să fi fost impresionată de general, pentru că I se alătură la traversarea Rubiconului şi contribuie la victoria de la Pharsalus. Drept recompensă, Caesar demobilizează trupele şi îi stabileşte pe veterani în Italia de vest. Primul nenoroc al unităţii survine la moartea lui Caesar, pentru că Octavian, în căutare disperată de trupe, reface legiunea pentru a înăbuşi în Sicilia o revoltă condusă de fiul lui Pompei.

Citeşte aici ce s-a întâmplat cu legiunea a noua!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite