Mită pentru Fătuloiu. Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, condamnat la şase ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, vineri, pe omul de afaceri Cătălin Chelu la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Potrivit deciziei instanţei Tribunalului Bucureşti, Cătălin Chelu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, pedeapsă ce a fost majorată cu un an pentru gravitatea faptelor. Omul de afaceri Cătălin Chelu va avea astfel de executat şase ani de închisoare.

Totodată, instanţa i-a condamnat pe Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare şi pe Cristi Antonel Bunu la şase luni de închisoare cu suspendare.

CITIŢI ŞI:

Chelu, afaceristul implicat în dosarul Fătuloiu a fost jefuit! I s-a furat o armă de război
Reţeta de fraude a miliardarului Cătălin Chelu: „Ia banii statului şi fugi!"
REPORTAJ Casa milionarului gălăţean Cătălin Chelu se prăbuşeşte în curtea vecinilor FOTO

Instanţa a menţinut sechestul asigurător impus de procurorii DNA pe banii ridicaţi la momentul sechestrului şi a ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri ale lui Cătălin Chelu.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, trimis instanţei în decembrie 2010, Cătălin Chelu a fost acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, apropiaţi ai omului de afaceri gălăţean, de complicitate la dare de mită, potrivit Mediafax.

Potrivit procurorilor, Chelu este acuzat că, din august şi până în 12 noiembrie 2010, "i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu" suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunţător în acest dosar - trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să "îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia".

Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat, în 19 noiembrie 2010, un flagrant delict în cazul lui Cătălin Chelu, după ce, împreună cu cei trei apropiaţi ai lui, a încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu.

Cătălin Chelu, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu au fost reţinuţi în 20 noiembrie 2010, o zi mai târziu fiind arestaţi, ulterior fiind deferiţi justiţiei. În februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea din arest a lui Chelu şi a celorlalţi trei apropiaţi ai acestuia, de atunci fiind judecaţi în libertate.

În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisă de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale.

Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în faţa instanţei, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.

Fostul secretar de stat mai spunea că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, denunţător şi el în dosar, care aflase de acest demers de la Ştefan Badea. Fătuloiu preciza că atunci a şi făcut autodenunţ, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz.

Întrebat despre posibile ameninţări aduse direct sau indirect de către inculpaţii din dosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu Ştefan Badea, acesta i-ar fi relatat că "omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacţiile" şi că este în stare să angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa sau a familiei sale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite