Mitică Dragomir şi Mircea Sandu, condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au dat verdictul într-unul dintre cele mai controversate episoade din fotbalul românesc: dezafilierea Universităţii Craiova. Cei consideraţi responsabili, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au primit pedepse cu suspendarea închisorii, muncă în folosul comunităţii, dacă sunt sănătoşi, iar omul de afaceri Adrian Mititelu şi Universitatea Craiova vor primi despăgubiri de aproape 1,1 miliarde de lei.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, ar putea fi consideraţi cei mai norocoşi oameni din fotbal zilele acestea. Nu este vorba de vreo victorie a echipei naţionale la Euro 2016, ci de pedepsele cu suspendare primite, luni, în dosarul în care s-a judecat excluderea clubului de fotbal Universitatea Craiova din campionatul intern.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti s-au arătat indulgenţi faţă de Sandu şi Dragomir, condamnându-i la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, deşi procurorul a cerut la ultimul termen pedepse maxime pentru aceştia, mai précis câte 10 ani de închisoare. Instanţa a mai stabilit ca, în perioada suspendării executării pedepselor, Sandu şi Dragomir să presteze câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, dacă sănătatea le permite. Cei doi nu au scăpat însă de plata prejudiciilor. Sumele pe care le au de plătit aceştia sunt consistente: foştii şefi ai fotbalului trebuie să plătească fiecare câte 80.000 de lei amendă penală, iar lui Adrian Mititelu, fostul patron al Universităţii Craiova, daune de 1,1 miliarde de lei.

Cu toate că au scăpat de închisoare, Sandu şi Dragomir consideră că li s-a făcut o nedreptate şi spun că vor ataca sentinţa la instanţa superioară.

FRF se dezice de Mircea Sandu

Prin aceeaşi sentinţă, Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal au primit o amendă penală de câte 370.000 de lei. Nemulţumită de decizie, FRF a anunţat că va face apel la decizia Tribunalului Bucureşti, considerând că hotărârea fostei administraţii a a fost de „natură individuală şi subiectivă“.

„Federaţia Română de Fotbal consideră că deciziile membrilor fostei administraţii în cazul dezafilirerii Universităţii Craiova au avut natură individuală şi subiectivă, astfel încât, pe cale consecinţă, şi răspunderea pentru aceste decizii ar trebui să fie una individuală“, se precizează într-un comunicat.

Dumitru Dragomir: O sentinţă de frică

Imediat după pronunţarea sentinţei, fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a spus că sentinţa în cazul dezafilierii Universităţii Craiova a fost dată „de frică”, pentru că trebuie ca persoanelor cu notorietate să li se închidă gura. El a „Nu e ultima sentinţă, voi face recurs. A fost un vot democratic, un raport făcut de juristul federaţiei, am respectat regulamentele. Ce ţară e asta? Părerea mea este că s-a dat o sentinţă de frică. Tututor persoanelor cu un pic de notiorietate trebuie să li se închidă gura“, a declarat Dragomir, citat de News.ro.

Mircea Sandu: Bătaie de joc

La rândul său, fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, a susţinut că sentinţa este o bătaie de joc, făcând o analogie între cazul Universitatea şi excluderea lui Mircea Geoană din PSD, ambele fiind decizii statutare. „Bătaie de joc, dar nu mai contează, asta este. Dacă Geoană a fost exclus din partid şi nu s-a întâmplat nimic pentru că aşa e legea nerespectarea statutului FRF a dus la sacţiunile statutare. Mai departe ce să spun? Mă voi consulta cu avocaţii şi probabil că vom face recurs“, a declarat Mircea Sandu.

Dosarul dezafilierii Universităţii Craiova

Fostul preşedinte al FRF Mircea Sandu şi fostul şef al LPF au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în iunie 2013, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru. În acelaşi dosar, FRF şi LPFau fost  acuzate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi sustragere de sub sechestru.

Procurorii DNA au arătat în rechizitoriu că, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U“ Craiova, prin încălcarea gravă a statutului federaţiei. În acest sens, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite