Modernizarea aduce haos la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii  au aşteptat minute în şir pentru a intra în staţiile de metrou / Inquam Photos / Octav Ganea
Bucureştenii  au aşteptat minute în şir pentru a intra în staţiile de metrou / Inquam Photos / Octav Ganea

Înlocuirea vechilor turnichete cu sistemul modern bazat pe senzori de mişcare nu a avut efectul scontat. În mai multe staţii de metrou, la orele de vârf, călătorii aproape s-au călcat în picioare pentru a reuşi să intre în subteran.

Bătrânele turnichete dispar rând pe rând de la staţii de metrou, dar noul sistem de acces este departe de a îmbunătăţi traficul la metrou. Astfel, la staţiile modernizate sau în curs de modernizare s-au format cozi uriaşe. Până la acest moment au fost finalizate lucrările de modernizare la 42 de puncte de acces din 20 de staţii.

Călătorii sunt derutaţi şi de faptul că vechile cartele de metrou trebuie introduse invers în aparate, cu săgeata de marcaj spre înapoi. Astfel, după introducerea noului sistem de acces în staţia de metrou Pipera, utilizarea acestuia pare dificilă, în condiţiile în care ani de zile cartela de acces era introdusă cu săgeata de marcaj de pe cartelă în poziţia înainte. Totodată, a crescut şi timpul de validare a cartelelor, cu 2 până la 6 secunde.

Din acest motiv, Metrorex şi-a trimis angajaţii să-i ajute pe călători să treacă de poarta de acces, pentru fluidizarea traficului.

Probleme cu utilizarea cartelelor s-au înregistrat în timp şi la alte staţii de metrou până când călătorii s-au obişnuit cu noul sistem de acces. De aceea, la intrările în staţiile de metrou angajaţii Metrorex au lipit foi A4, cu desene realizate de mână, care să explice cum se introduce cartela.

Staţia de metrou Pipera a fost închisă circulaţiei timp de doar două zile, la sfârşitul săptămânii trecute, timp în care au fost făcute eforturi pentru ca lucrările de modernizare a instalaţiilor de control acces să fie finalizate mai repede decât a fost preconizat în ultimul calendar înaintat de către constructor.

Cozi şi la staţia de metrou Unirii

Probleme au fost nu numai la Pipera. O coadă de zeci de oameni s-a format, miercuri dimineaţă, la staţia de metrou Unirii 1, după ce un punct de acces a fost închis în vederea modernizării sistemului.

Cei mai mulţi dintre oameni nu ştiau că va fi închis punctul de acces de la Unirii, unii neştiind nici dacă metroul circulă sau nu, astfel că s-a format coadă la celelalte puncte de acces în staţia de metrou Unirii 1.

Metrorex a anunţat, pe 13 iulie, că vor fi modernizate instalaţiile de control acces din Staţia Piaţa Unirii 1, între 19 iulie şi 25 iulie, respectiv accesul dinspre Splaiul Independenţei şi Bulevardul Unirii şi accesul dinspre Parcul Unirii (lift).

Reacţia Metrorex

Reprezentanţii Metrorex au anunţat că au suplimentat numărul lucrătorilor în ture pentru a veni în sprijinul călătorilor.

„Ca urmare a situaţiilor de supraaglomerare semnalate la orele de vârf, au fost alcătuite echipe mixte din angajaţii Metrorex şi personal de pază, pentru acordare de asistenţă şi îndrumarea călătorilor. Fiecare agent de staţie este prezent în aceste zone aglomerate, pentru a transmite Dispeceratului Central evoluţia situaţiei din teren şi luarea de măsuri în funcţie de situaţia dată. În plus, numărul porţilor de acces în staţie a fost mărit şi s-a avut în vedere modificarea fluxurilor de intrare-ieşire în funcţie de traficul de călători pe intervale orare. Pentru a înlesni accesul călătorilor în staţie, au fost afişate pictograme cu modul corect de utilizare a cartelelor. Totodată, Metrorex transmite că lotul existent şi funcţional de cartele va fi schimbat cu un nou design, la finalizarea tuturor lucrărilor de modernizare control-acces“, arată compania într-un comunicat de presă.

Acces şi cu cardul bancar

Noile porţi de acces sunt dotate cu un sistem de citire a benzii magnetice pentru actualele cartele, dar şi cu un sistem de citire a cardurilor contactless, care va putea fi utilizat la finalizarea lucrarilor de modernizare din toate staţiile de metrou. Metrorex va achiziţiona şi 139 de automate moderne pentru vânzare cartelelor, prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS.

Calendarul modernizărilor

Potrivit Metrorex, vor fi modernizate, între 26.07 – 01.08.2017, accesul dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir şi Splaiul Independenţei şi accesul dinspre Splaiul Unirii, Staţia Eroii Revoluţiei, 19.07 – 25.07.2017, accesul dinspre Şoseaua Giurgiului şi Şoseaua Oteniţei, 26.07 – 01.08.2017, accesul dinspre Bulevardul Iuliu Maniu şi Strada Valea Cascadelor, Staţia Obor, 02.08 – 08.08.2017, accesul dinspre Şoseaua Mihai Bravu şi Şoseaua Colentina, accesul dinspre Şoseaua Mihai Bravu şi Calea Moşilor, 09.08 – 16.08.2017, accesul dinspre Şoseaua Ştefan cel Mare şi Şoseaua Colentina, accesul dinspre Şoseaua Ştefan cel Mare şi Calea Moşilor, Staţia Piaţa Victoriei 2, 05.08–08.08.2017, accesul dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu şi Bulevardul Iancu de Hunedoara, 02.08–08.08.2017, accesul dinspre Şoseaua Berceni şi Strada Niţu Vasile, 09.08–16.08.2017, accesul dinspre Şoseaua Berceni şi Şoseaua Olteniţei, Staţia Piaţa Unirii 2, 02.08–08.08.2017, accesul dinspre Bulevardul Ion C. Brătianu şi Bulevardul Corneliu Coposu, 09.08–16.08.2017, accesul dinspre Strada Halelor şi Bulevardul Ion C. Brătianu, accesul dinspre Parcul Unirii (lift), Staţia Eroilor, 16.08 – 22.08.2017, accesul dinspre Splaiul Independenţei şi Bulevardul Eroilor (Spitalul Universitar), 23.08 – 29.08.2017, accesul dinspre Splaiul Independenţei, Bulevardul Eroii Sanitari şi Piaţa Operei, Staţia Politehnica.

Ce alternative de transport au bucureştenii

RATB a înfiinţat mai multe linii-navetă de autobuze pentru a asigura transportul bucureştenilor de la staţiile de metrou care urmează să fie închise la cele învecinate de pe aceeaşi magistrală de metrou.

În perioada 22-25 iulie va funcţiona linia-navetă 641, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Constantin Brâncoveanu. Traseul este următorul: Romprim, Şos. Olteniţei, Piaţa Eroii Revoluţiei.

În perioada 29 iulie-1 august va funcţiona linia-navetă 612, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Aurel Vlaicu. Traseu: CFR Constanţa, Şos. Pipera, Bd. Nicolae Caramfil, Bd. Aviatorilor, Calea Dorobanţilor, Piaţa Dorobanţi.

În perioada 2-5 septembrie va funcţiona linia-navetă 613, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Tineretului. Traseu: Piaţa Sf. Vineri, Bd. Unirii, Piaţa Unirii, Bd. D. Cantemir, Bd. Gh. Şincai, Splaiul Unirii, Timpuri Noi.

În perioada 2-5 septembrie va funcţiona linia-navetă 632, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Apărătorii Patriei. Traseu: Romprim, Şos. Olteniţei, Str. Ion Iriceanu, Şos. Berceni, Intr. Netea, Şos. Olteniţei, Romprim.

În perioada 9-12 septembrie va funcţiona linia-navetă 625, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Dimitrie Leonida. Traseu: Vulcan Berceni, Str. Dumitru Brumărescu, Bd. Metalurgiei, Şos. Berceni, Metrou Berceni.

În perioada 9-12 septembrie va funcţiona linia-navetă 636, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Costin Georgian. Traseu: Bd. Basarabia, Str. Lucreţiu Pătrăşcanu, Bd. Basarabia, Republica.

În perioada 16-19 septembrie va funcţiona linia-navetă 636, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Pantelimon. Traseu: Republica, Str. Dudeşti Pantelimon, Şos. Gării Căţelu, Şos. Pantelimon, Granitul.

În perioada 16-19 septembrie va funcţiona linia-navetă 625, pentru preluarea călătorilor de la staţia de metrou Berceni. Traseu: Vulcan Berceni, Str. Dumitru Brumărescu, Bd. Metalurgiei, Sos. Berceni, Metrou Berceni.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite