Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Modificări la Codul Rutier: amenzi drastice şi dacă doar atingi telefonul, la volan, în mers

9
11 Oct 2019 06:25:21
Autor: Valentin Bolocan
Noua reglementare interzice atingerea telefonului atunci când sunteţi la volan
Noua reglementare interzice atingerea telefonului atunci când sunteţi la volan

De sâmbătă conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule care nu necesită permis de conducere le va fi interzis nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Şi asta pentru că pe 12 octombrie intră în vigoare o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern în luna august care prevede pedepse serioase pentru cei care sunt surprinşi săvârşind această contravenţie.  Modificarea legislativă este una importantă dacă avem în vedere că, până acum, Codul Rutier prevedea sancţiuni doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitive tip „mâini libere”.

De acum atât şoferii cât şi bicicliştii, dar şi cei care vor merge pe trotinete vor fi sancţionaţi cu 1.200 de lei dacă vor fi prinşi cu telefonul în mână. În plus, şoferii vor putea rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile dacă folosesc telefonul în timp ce încalcă şi alte reguli pentru circulaţia vehiculelor. 

Astfel, printre altele, şoferii pot rămâne fără permis dacă ţin în mână telefonul în timp depăşesc viteza maximă admisă în zona respectivă sau dacă intră într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată. Aceeaşi sancţiune primesc şi cei care nu respectă regulile depăşirilor sau cei care ating telefonul şi nu ţin distanţă corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precedă şi în urma acestei manevre s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. În fine, vor rămâne fără carnet şi cei care vorbesc la telefon şi  „nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune”, se mai arată în noua reglementare. 

7 din 12 români folosesc „birourile mobile”

Măsura a fost considerată necesară deoarece, potrivit datelor oficiale, la nivel naţional, aproape 150 de români sunt amendaţi în fiecare zi pentru că sunt surprinşi vorbind la telefon fără aceste dispozitive speciale, fapt care pune grav în pericol siguranţa circulaţiei. 

În plus, conform unor studii, 7 din 10 şoferi români au recunoscut că folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Mai exact, iniţiază sau primesc un apel, verifică mail-ul sau conturile de socializare sau dau un SMS. 

Specialiştii în conducere preventivă spun că simpla ţinere a telefonului în mână ne atenuează serios reflexele. Astfel, la 60 de km/h, viteza de reacţie are de suferit grav în caz de pericol: în loc să apăsăm frâna în două secunde, din clipa în care am observat pericolul, vom face asta în cel puţin patru secunde.
Mai mult, iniţiatorii au ajuns la concluzia că actualele telefoane mobile sau tablete care includ o serie de alte funcții, precum cea de scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc, au fost transformate într-un soi de birouri mobile. Tocmai din acest motiv posesorii acestora sunt tentaţi să le folosească în diverse scopuri în timp ce conduc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

gigione deladolj
11.10.2019, 08:57:04

ne am dat dracu>)))

-1 (3 voturi)
geek-a-contra
11.10.2019, 09:14:17

mai bine dai de dracu' asa decit sa mergi la domnu' altfel....

+4 (6 voturi)
Andrei Adrian
11.10.2019, 09:50:44

Cine face constatarea si cum? -"Ai pus mana pe telefon, te amendez!" -"N-am pus!" -"Ba eu zic ca ai pus! Te amendez!" -"Uite, am camera de bord, punem inregistrarea, sa se vada ca n-am folosit telefonul" -''Camera ta nu-i omologata, ramane tot cum zic eu, te amendez!"

0 (4 voturi)
Giorgione
11.10.2019, 11:00:15

S-au mai cizelat si ei, dar ce-i acum, pe bune din 10 masini la semafor 5 se uita-n telefon sau vorbesc!

+6 (6 voturi)
Goguţă
11.10.2019, 12:11:17

Ca sa fiu sincer eu nu am luat nici o amenda fara sa fiu vinovat. Am luat odata si pentru telefon iar politaiul a fost foarte politicos, a zis sa termin intai convorbirea si ma amendeaza dupa, el nu se grabeste...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)