Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Modificările la Codul Rutier intră în vigoare sâmbătă. Ce sancţiuni riscă cei care folosesc telefonul la volan

6
12 Oct 2019 06:15:58
Autor: Vlad Terteleac
Campanie de informare a Poliţiei Române
Campanie de informare a Poliţiei Române

De sâmbătă, 12 octombrie, conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule care nu necesită permis de conducere le este interzis nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

GALERIE FOTO
 
„Fără telefon la volan. Fără telefon la volan. Fără telefon la volan! Repetăm până ne asigurăm că pătrunde informaţia în conştiinţa tuturor conducătorilor auto. Modificările legislative ce intră-n vigoare  au menirea de a trage un semnal de alarmă, iar scopul este acela de a reduce numărul evenimentelor negative din trafic”, arată un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
 
Poliţia transmite că scopul noilor reglementări nu este creşterea numărului de amenzi ori ridicarea de permise, ci îmbunătăţirea siguranţei participanţilor la trafic. Mai mult, Poliţia transmite şi o serie de clarificări cu privire la noile măsuri.
 
„Fiindcă ne-aţi întrebat, facem precizarea că la semafor este permisă 'butonarea' telefonului sau ajustarea rutei GPS-ului, întrucât în lege este menţionat faptul că este interzis conducătorului să ţină în mână sau să folosească cu mâinile în orice mod telefonul mobil (sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video), în timpul conducerii vehiculului AFLAT ÎN MIŞCARE.
 
Colegii noştri au desfăşurat şi astăzi (n.red. - vineri) activităţi de informare, prin distribuirea de pliante, discuţii cu şoferii, chiar şi interviuri acordate reprezentanţilor mass-media. S-au înăsprit sancţiunile tocmai pentru a descuraja neglijenţa şi distragerea atenţiei şoferilor, inclusiv (sau mai ales) prin realizarea unei transmisiuni în direct pe reţelele de socializare.
 
Astfel, reiterăm: este interzisă ţinerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare.
 
Nerespectarea noilor prevederi se sancţionează cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.  Vă reamintim că pentru nerespectarea prevederilor legale vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
 
În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte.
 
"Viaţa are prioritate" nu este doar un slogan şi numai împreună putem îndeplini acest obiectiv”, mai arată comunicatul.
 
Modificările care intră astăzi în vigoare vin ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă dată de Guvern în luna august  prin care sunt prevăzute pedepse semnificative pentru cei care încalcă legislaţia. Până acum, Codul Rutier prevedea sancţiuni doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitiv de tip „mâini libere”. Chiar şi aşa, în 2018,  poliţiştii au aplicat 4679 de sancţiuni pentru folosirea telefonului mobil la volan, iar anul acesta 3176. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ivanhoe zoom
12.10.2019, 14:06:06

Vad multi care se urca la volan , pornesc si pe urma incep sa sune sau sa butoneze tel.Probabil pt ei e plictisitor sofatul fara accesarea tel.

+1 (1 vot)
Thinker Aurel
12.10.2019, 14:53:42

Continuua strangerea de fonduri la buget pentru intretinerea burtosilor din militie /ce dracu faci daca ai un accident ,esti in masina ,nu poti iesi si ai telefon ?incalci legea asta proasta?

0 (2 voturi)
florin.
12.10.2019, 18:33:20

E musai sa gasim nod in papura si unde nu exista ? Nu la accidentatul care ramine incarcerat se refera legea, ci la cocalarii si proastele care se uita mai mult in telefon decit la drum atunci cind conduc. legea spune clar, se interzice bla..bla... in automobilul AFLAT IN MISCARE. Nu la semafor, nu in parcare, nu in curte, nu in sant sau pom. Ar fi trebuit ca si pietonii sa beneficieze de legea asta, sa-i arda atunci cind trec pe zebra cu ochii in telefon si/sau cu castile in/pe urechi. Pe trotuar faci ce vrei, dar pe trecerea de pietoni fii atent pe unde calci si baga viteza, ca trecerea nu e loc de promenada pentru nesimtiti.

+1 (1 vot)
Aspida
12.10.2019, 15:13:44

. »Vă reamintim că pentru nerespectarea prevederilor legale vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.» adică? ce vehicule pot fi conduse … fără permis de conducere? 😳 🐵 ♒️

+1 (1 vot)
Aspida
12.10.2019, 15:15:39

. mda… presupun că se face referire la biciclete… nu era mai clar să fie nominalizate vehiculele în discuție? 🐵 ♒️

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările