Modificările la Codul Rutier intră în vigoare sâmbătă. Ce sancţiuni riscă cei care folosesc telefonul la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sâmbătă, 12 octombrie, conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule care nu necesită permis de conducere le este interzis nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

GALERIE FOTO

„Fără telefon la volan. Fără telefon la volan. Fără telefon la volan! Repetăm până ne asigurăm că pătrunde informaţia în conştiinţa tuturor conducătorilor auto. Modificările legislative ce intră-n vigoare  au menirea de a trage un semnal de alarmă, iar scopul este acela de a reduce numărul evenimentelor negative din trafic”, arată un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Poliţia transmite că scopul noilor reglementări nu este creşterea numărului de amenzi ori ridicarea de permise, ci îmbunătăţirea siguranţei participanţilor la trafic. Mai mult, Poliţia transmite şi o serie de clarificări cu privire la noile măsuri.

„Fiindcă ne-aţi întrebat, facem precizarea că la semafor este permisă 'butonarea' telefonului sau ajustarea rutei GPS-ului, întrucât în lege este menţionat faptul că este interzis conducătorului să ţină în mână sau să folosească cu mâinile în orice mod telefonul mobil (sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video), în timpul conducerii vehiculului AFLAT ÎN MIŞCARE.

Colegii noştri au desfăşurat şi astăzi (n.red. - vineri) activităţi de informare, prin distribuirea de pliante, discuţii cu şoferii, chiar şi interviuri acordate reprezentanţilor mass-media. S-au înăsprit sancţiunile tocmai pentru a descuraja neglijenţa şi distragerea atenţiei şoferilor, inclusiv (sau mai ales) prin realizarea unei transmisiuni în direct pe reţelele de socializare.

Astfel, reiterăm: este interzisă ţinerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare.

Nerespectarea noilor prevederi se sancţionează cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.  Vă reamintim că pentru nerespectarea prevederilor legale vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte.

"Viaţa are prioritate" nu este doar un slogan şi numai împreună putem îndeplini acest obiectiv”, mai arată comunicatul.

Modificările care intră astăzi în vigoare vin ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă dată de Guvern în luna august  prin care sunt prevăzute pedepse semnificative pentru cei care încalcă legislaţia. Până acum, Codul Rutier prevedea sancţiuni doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitiv de tip „mâini libere”. Chiar şi aşa, în 2018,  poliţiştii au aplicat 4679 de sancţiuni pentru folosirea telefonului mobil la volan, iar anul acesta 3176. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite