UPDATE Ridzi dă vină pe subordonaţi, în dosarul în care este judecată pentru corupţie. Pe 16 februarie este aşteptată sentinţa definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste fix o săptămână, fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi ar putea afla sentinţa definitivă în dosarul în care este acuzată de corupţie. Astăzi, Curtea Supremă au luat în discuţie un nou termen în dosar şi au ascultat şi pledoariile finale. Ridzi a declarat în faţa instanţei că este nevinovată, singurii vinovaţi pentru „toate eventualele neregularităţi aparţin exclusiv subordonaţilor din minister”.

UPDATE După ce au ascultat pledoariile finale ale apărătorilor, magistraţii au decis să amâne pronunţarea. Aceştia vor da o decizie finală în acest dosar pe data de 16 februarie 2015.

UPDATE Instanta ascultă pledoariile finale ale avocaţilor, dar şi ultimul cuvânt al inculpaţilor din dosar.

Ulterior, magistraţii urmează să anunţe când va pronunţa o decizie definitivă în acest caz.

La termenul de luni, Monica Iacob Ridzi şi alţi inculpaţi au vrut să dea un supliment de declaraţie, în care să prezinte detalii care nu au fost cunoscute până acum.

„Nu este real că am organizat Ziua Tineretului pentru a-mi promova imaginea ca parlamentar. Am delegat toate atribuţiile celorlalte persoane competente din minister în baza regulamentului de organizare, dar şi a ordinelor de ministru. Am fost convinsă că singura modalitate de cheltuire eficientă a banilor publici în legătură cu organizarea evenimentelor de la 2 Mai a fost externalizarea lor. Nu am cunoscut firmele şi nici pe administratorii acestora. Acest lucru rezultă şi din declaraţiile acestora. Ei o cunoşteau pe Ioana Vârsta”,a declarat Ridzi în faţa magistraţilor.

De asemenea, aceasta a precizat că ea nu este de vină pentru nicio neregularitate găsită, vinovaţi fiind „exclusiv subordonaţii din minister”.

„Toate eventualele neregularităţi în legătură cu organizarea  evenimentelor şi procedura de achiziţie aparţine exclusiv subordonaţilor din minister, inclusiv celorlalţi inculpaţi din dosar”, a completat Ridzi.

Mai mult, Ridzi le-a spus magistraţilor că cei din minister au încercat să aducă o personalitate să promoveze evenimentul, însă nu au reuşit, printre cei care i-au refuzat fiind şi Ilie Năstase. Atunci, fostul ministru a decis să apară un clipul de promovare, însă nu ar fi vrut să îşi facă publicitate în urma acestei decizii.

În replica la ce a declarat Monica Iacob Ridzi, Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din MTS, în perioada martie - septembrie 2009, le-a spus judecătorilor ca decizia de externalizare a serviciilor aferente contractului de organizare a evenimentului i-a aparţinut lui Ridzi, aceasta neavând încredere în şefii de servicii judeţene pentru că erau din vechiul regim din PNL

La termenul trecut, Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS, în perioada martie - septembrie 2009,  a declarat luni în faţa judecătorilor că îşi reproşază mai multe fapte, printre care şi cea că a acceptat să facă parte din comisia de recepţie, în condiţiile în care nu avea experienţa necesară, dar şi că nu merită să fie achitat.

„Prima faptă pe care mi-o reproşez a fost că l-am ajutat pe inculpatul Iacobescu, la cererea doamnei Vârsta, să întocmească oferta tehnică pentru evenimentul de la Costineşti”, a precizat Diaconu.

De asemenea, acesta le-a spus magistraţilor că a purtat discuţii atât cu doamna Ridzi, cât şi cu şefa de cabinet, doamna Cazan. 

„Le-am spus să oprim această achiziţie, întrucât nu mai este timp, dar doamna Ridzi a zis că este imposibil că este un act asumat în faţa Guvernului sau a partidului, nu mai ştiu. Afirmaţia s-a dovedit reală, deoarece în câteva zile s-a schimbat un articol din actul normativ de înfiinţare a ministerului, pentru a putea organiza acest eveniment”, a mai arătat fostul director din MTS.

Totodată, Diaconu a arătat că îşi mai reproşază faptul că a acceptat să facă parte din comisia de recepţie, în condiţiile în care nu avea experienţa necesară şi nici nu mai făcuse parte dintr-o astfel de comisie. 

În acest sens, Paul Diaconu a ţinut să le spună judecătorilor: „Nu cer să fiu achitat şi nici nu merit”, adăugând că nu s-a ocupat de valoarea tranzacţiei, ci doar de încadrarea ei bugetară.

Mai mult, Paul Diaconu a declarat că a efectuat mai multe depuneri succesive de bani, pentru a acoperi valoarea prejudiciului. „Am obţinut un cont de la ANAF unde am depus bani şi voi mai depune, pentru că scopul meu nu este să mă sustrag”, a mai spus fostul directori al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane.

Condamnată la cinci ani de închisoare în primă instanţă

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, în 28 ianuarie, de Curtea Supremă, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului, decizia nefiind definitivă.

În acelaşi dosar, judecătorii au decis condamnarea Ioanei Elena Vârsta, fostul consilier personal al lui Ridzi, tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi trei ani interzicerea unor drepturi.

Mai mult, Curtea Supremă stabilit să menţină sechestrul pus în decembrie 2010 de DNA asupra mai multor proprietăţi deţinute de fostul ministru, respectiv, un apartament din Petroşani, cu valoare de 140.681,17 de lei, a unei jumătăţi din casa deţinută în coproprietate de Ridzi în comuna Scărişoara, judeţul Olt, un teren intravilan în suprafaţă de 3.005 metri pătraţi cu valoare de 136 de lei şi o construcţie cu valoare de 126.000 de lei.

De asemenea, Instanţa Supremă a menţinut măsurile asiguratorii dispuse în 21 iulie 2009 de DNA prin care s-a pus sechestrul asupra mai multor sume de bani în valoare totală de 1.151.204,15 de lei descoperite în conturile societăţii Artisan Consulting şi Compania de Publicitate Mark, în prezent Brandvision Media şi Compania de Publicitate Brandvision, şi provenite din cele încasate de la MTS.

Fostul ministru Ridzi, trimis în judecată alături de alte 11 persoane

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar pe 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Alături de Ridzi este judecată şi Ioana Elena Vârsta, fostul său consilier personal din perioada aprilie - mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, şi Cristian Marius Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Dan Bitman, audiat vineri la Curtea Supremă în dosarul de corupţie al fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Solistul Dan Bitman a fost audiat vineri de Instanţa Supremă, ca martor, în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Acesta a declarat că a fost solicitat personal de fostul demnitar pentru filmarea unui spot şi susţinerea unui concert cu ocazia evenimentelor de Ziua Tineretului.

Ridzi: „Să dăm bani la handicapaţi, la chestii care te apucă plânsu’, mila!”

În cadrul unui dosar trimis în instanţă de DNA, fostul Ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, este acuzată că ar fi complotat, alături de mai mulţi colegi din Minister, pentru a deturna bani publici.

Ridzi, dată pe mâna judecătorilor

Deputata PDL Monica Iacob-Ridzi, acuzată de patru infracţiuni de corupţie în dosarul organizării Zilei Tineretului - 2 mai 2009, a fost trimisă ieri în judecată de procurorii DNA.

Monica Iacob-Ridzi: N-am greşit cu nimic din punct de vedere penal, politica îşi cerea, hidos, o victimă

Ancheta în cazul deputatei PDL Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului, a fost finalizată. Procurorii DNA vor transmite rechizitoriul la Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite