Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Moscova atacă România: provoacă organizarea unui referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

100
5 Oct 2017 18:18:14
Marius Diaconescu

Maşina de propagandă rusă vrea să destabilizeze România şi prin ea Uniunea Europeană şi NATO prin susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Portalul de ştiri sputnik, în varianta în limba română, sputnik.md, a lansat două sondaje de opinie despre organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor, în contextul referendumului din Catalonia. Este o dovadă clară că Moscova sprijină direct mişcările autonomiste şi/sau secesioniste din Europa.

Sub titlul „SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?“, propaganda rusă lansează două sondaje de opinie, făcând o analogie între Catalonia şi Ţinutul Secuiesc. Articolul este nesemnat, autorul ascunzându-se sub masca anonimatului, însă se arată că este scris azi, 5 octombrie, în Bucureşti, pentru a-i da mai multă credibilitate.

Moscova stabileşte direcţia de urmat de către activiştii pentru autonomie: „în acest moment premergător perioadei aniversare a Centenarului României Mari, analiştii iau în calcul o posibilă cerere de referendum pentru autonomia zonei menţionate“ (Ţinutul Secuiesc, adică judeţele Covasna, Harghita şi o parte a judeţului Mureş). Ruşii ţin neapărat să deturneze semnificaţia şi importanţa momentului aniversar al Centenarului şi mai ales, să declanşeze o stare de nelinişte printre români. Dar cine sunt “analiştii“ care iau în calcul o posibilă cerere de referendum? Sunt oare politicienii UDMR sau ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania? Dacă nu au absolut nicio legătură cu acest plan, ar face bine liderii UDMR şi PPMT să se dezică public de acest proiect promovat de Moscova. Altfel şi tăcerea spune ceva. În cazul în care politicienii maghiari nu au absolut niciun amestec, atunci cine sunt aceşti analişti? Să fie oare vorba de băieţii cu ochi albaştri de la Budapesta, care girează activitatea unor organizaţii „nonguvernamentale“ ungureşti din România? În ultimele zile, premierul maghiar Viktor Orbán a fost foarte curtenitor cu România, avansând chiar propuneri pentru apropierea României de grupul de la Visegrad. Este oare un semn că ar avea un interes direct în România mult mai important decât campania electorală desfăşurată de FIDESZ pe banii contribuabilului maghiar cu mult înainte de declanşarea oficială a campaniei electorale în Ungaria? Mai ales că premierul Ungariei, Viktor Orbán, este foarte bun prieten cu Vladimir Putin, tătucul spiritual al sputnikului, maşina de propagandă rusă. Sunt doar nişte întrebări, la care poate vom avea cândva un răspuns.

Primul sondaj are următoarea întrebare: „Se va organiza un referendum pentru autonomia «Ţinutului Secuiesc» după modelul Cataloniei?“ De la o poştă se vede unde bate rusul: vorbeşte de autonomie după modelul catalan, tocmai când Catalonia vrea independenţa, adică întrebarea îndeamnă de fapt direct la separatism şi la dezmembrarea României! De ce nu a întrebat direct dacă se va organiza un referendum pentru dezmembrarea României?

Chiar şi posibilele răspunsuri care pot fi bifate în acest sondaj online sunt atent redactate. Prima opţiune este „DA, cred că se [va] organiza un referendum pentru autonomia Ţinutului secuiesc“. În a doua opţiune de răspuns este capcana: „NU, organizaţiile maghiare şi secuieşti nu vor putea organiza un referendum“. Se sugerează prin acest răspuns că statul va interzice organizarea acestui referendum, deci un posibil motiv de tulburări şi conflicte. Aşa că hai să îi aţâţăm pe unguri şi pe români, nu strică o nouă criză în Uniunea Europeană şi în NATO!

Al doilea sondaj ţinteşte relaţia şi locul României în cadrul Uniunii Europene. Întrebarea este: „Credeţi că UE va susţine necondiţionat România?“. Prima opţiune este „DA, UE va susţine necondiţionat România, aşa cum a făcut în cazul Spaniei“. Capcana este iar în răspunsul negativ: „NU, UE va ţine seama de poziţia Ungariei, România nu are importanţa Spaniei“. Prin acest răspuns se sugerează că Ungaria are o poziţie mult mai importantă decât a României în UE, din care cauză România nu va avea susţinerea necondiţionată a forurilor europene, adică ar sprijini ingerinţa Ungariei în afacerile interne ale României. Practic, ruşii vor să antagonizeze opinia publică din România pe subiectul poziţiei României şi Ungariei în Uniunea Europeană, pentru a încuraja secesionismul maghiar.

Pentru a da greutate acestui ultim sondaj, autorul anonim îl invocă pe prezentatorul postului de televiziune Antena 3, Mircea Badea, despre care afirmă că ar fi pus această problemă, „invitând telespectatorii să refelecteze (sic!) asupra temei“. Ba chiar numeşte această întrebare subsecventă „întrebarea lui Mircea Badea“, pasând asupra prezentatorului TV responsabilitatea acestui sondaj de opinie.

Prin antagonizarea României şi a românilor împotriva Ungariei, Rusia îi face un serviciu prietenului lui Vladimir Putin, Viktor Orbán.

Sper că asocierea numelui lui Mircea Badea şi prin el a postului de televiziune Antena 3 al lui Dan Voiculescu este pur şi simplu o întâmplare. Nu pot verifica dacă Mircea Badea a pus o astfel de întrebare în timpul emisiunii sale. Dar oricum nu cred că între Mircea Badea de la Antena 3 şi jurnalistul anonim de la sputnik este vreo legătură, ci doar, cred, pur şi simplu o juxtapunere de idei de care se foloseşte agenţia rusă.

Articolul de pe sputnik este evident un atac al ruşilor în războiul informaţional pe care Rusia îl duce împotriva NATO. Destabilizarea unei ţări membre a alianţei NATO este un front câştigat de Rusia, din care cauză Moscova sprijină  activitatea organizaţiilor secesioniste şi/sau autonomiste din Europa.

În plus, prin antagonizarea României şi a românilor împotriva Ungariei, Rusia îi face un serviciu prietenului lui Vladimir Putin, Viktor Orbán. Acesta este deja în plină campanie electorală neoficială, aşa că orice sprijin pentru voturile maghiarilor din Transilvania în favoarea FIDESZ este important.

Scepticilor care contestă rolul Rusiei în promovarea mişcărilor secesioniste din Europa le amintesc de susţinerea Kremlinului faţă de organizaţiile autonomiste/secesioniste, cărora le organizează congrese la Moscova. Federal Union of European Nationalities a avut în 2012 un congres la Moscova. FUEN este iniţiatorul şi promotorul proiectului Minority Safe Pack, prin care se doreşte impunerea unor reguli în Uniunea Europeană foarte avantajoase minorităţilor, inclusiv autonomia pe criterii etnice. Foarte active în FUEN sunt ambele partide ale minorităţii maghiare din România: UDMR şi PPMT. Iar decizia pentru Minority Safe Pack, a cărui ţintă directă este autonomia pe criterii etnice, a fost luată la congresul de la Moscova din 2012!

Fără a face vreun proces de intenţie, nu cred că între declaraţiile din ultimele zile despre similitudinea dintre Catalonia şi Ţinutul Secuiesc, inclusiv afirmaţia PPMT şi a altor organizaţii ungureşti, că „Transilvania nu este România“ şi maşina de propagandă a Rusiei, portalul de ştiri sputnik, este vreo legătură. Pur şi simplu s-a întâmplat să vorbească fiecare independent pe limba şi canalele lor de comunicare. Dar sputnik, implicit Moscova, se foloseşte de maghiarii din România pentru a destabiliza NATO. Este încă un episod din războiul hibrid pe care îl duce Rusia împotriva NATO pe teritoriul României.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

as above A4_the third
5.10.2017, 18:27:51

Bă titi, ai studiat si rusa parese din greu :) da ' vaz ca se cîstigă greu o pitain bukale' din moment ce in fiecare zi trebe' de scris pe raboj minimum un articol despre ce mai fac si numai fac ungurii:)))))))

-20 (40 voturi)
_wakki m
5.10.2017, 18:38:10

toată mizeria asta penibilă este pe site-ul sputnic cine citește site-ul sputnic ? aproape nimeni în afară de aparatnicii lor problema este ca presa adevărată să nu mai citeze atâta din site-ul sputnic pe social media sunt deja destul de blocați oricum

+15 (25 voturi)
Andrei Tirighie
5.10.2017, 18:40:25

de unde se vede încă o data că este liniștitor să fii înarmat până în dinți.

+9 (21 voturi)
etc etc
5.10.2017, 18:49:06

cine dracu' citeste sputnik.md? cum naiba poti sa scrii 2 pagini despre un site care are este pe pozitia ~1900 ca trafic in Romania? - https://www.alexa.com/siteinfo/sputnik.md si cine naiba va plateste sa scriti contra propaganda in aceiasi zi? SRI-ul? Adica indirect eu? P'aia de la sputnik inteleg ca'i platesc rusii. Da' p'asta cine l'a platit sa scrie in aceiasi zi astea doua pagini de manie proletara?

+3 (23 voturi)
Ion Capsuna
5.10.2017, 18:51:38

N-a tinut treaba cu "implicarea Rusiei in alegerile din US", acu media incearca sa-i bage pe rusi in treaba din Catalania! Cit de jalnic! Cita lipsa de cunostinte istorice si politice privind problema catalana...! Ce conteaza minciuna care pute pina la cer, manipularea grosolana... daca cumva prostimea poate fi manipulata si mai mult, de ce nu... ?!

-10 (30 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările