Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Moscova îşi consolidează trupele de desant la Marea Neagră. Cum răspund trupele aliate manevrelor Rusiei

7
24 Nov 2020 06:09:28
Autor: Valentin Bolocan
Blindat BMD-4M FOTO wikipedia.org
Blindat BMD-4M FOTO wikipedia.org

Moscova a decis să mărească capacitatea de luptă a militarilor ruşi la Marea Neagră şi dotează trupele de asalt cu blindate modernizate. Concret, conform Ministerului rus al Apărării, divizia de desant dislocată în Regiunea Militară Sud va primi în înzestrare 60 de maşini de desant BMD-4M şi transportoare blindate BTR-MDM Rakushka.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, preluat de agenţia Interfax, ceremonia de predare a completului de nivel batalion de maşini de luptă de desant şi transportoare blindate se va desfăşura în prezenţa conducerii Trupelor de Desant Aerian, a reprezentanţilor întreprinderii producătoare şi a militarilor diviziei.
 
Tehnica nouă va fi introdusă în dotarea Diviziei 7 Desant - Novorossiysk din cadrul Trupelor de Desant Aerian ale Rusiei, arată defenseromania.ro. În garnizoana Novorossiysk sunt dislocate principalele unităţi militare ale diviziei, iar în garnizoana Stavropol, la aproximativ 200 de kilometri de România, se află unul dintre regimentele marii unităţi.
 

Blindate fără prea mare succes la export

 
Conform tass.com, fabricată în Uzina de Tractoare Volvograd, BMD-4M este o maşină de desant modernizată, de generaţia a patra. Aceasta este o versiune a maşinii BMD-4, care dispune de caroserie, motor şi mijloace de rulare noi. BMD-4M este dotată cu noul modul de luptă Bakhcha-U, iar armamentul include un tun 2A70 cu calibrul de 100 de milimetri, o mitralieră 2A72 cu calibrul de 30 de milimetri, o puşcă automată de calibrul 7,62 milimetri şi un lansator de rachete dirijate antitanc Arkan. BMD-4M este capabil să dezvolte o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră pe şosea şi 45 de kilometri pe oră pe teren accidentat şi poate traversa cursuri de apă cu o viteză maximă de 10 kilometri pe oră. Vehiculul de luptă are un echipaj de trei persoane şi poate transporta până la cinci militari din forţă de asalt. Acest blindat este operat numai de militarii ruşi pentru că nu a avut, se pare, cerere la export.
 
BTR-MDM este o versiune actualizată de transportor blindat, bazată pe platforma maşinii BMD-4M. Vehiculul cântăreşte 13,2 tone şi este dotat cu două mitraliere. Echipajul este format din doi militari, iar numărul persoanelor transportate poate ajunge la 13 persoane. Transportorul blindat Rakushka este destinat pentru transportul de trupe, muniţie, piese de schimb, combustibili şi lubrifianţi pentru Trupele de Desant Aerian şi Infanteria Marină. Este operat de militarii ruşi, chinezi şi angolezi.
 

Expert: Putin îşi umflă muşchii

 
Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu consideră că Moscova pune în practică astfel de planuri de înzestrare din două motive. „În primul rând, sigur că vor să-şi întărească poziţia militară la Marea Neagră şi modernizează şi ei cât pot trupele aflate în zonă. În mod evident, echipamentele nu sunt la nivelul occidental, dar nici nu sunt de neglijat. Apoi, mai important, avem propaganda rusă pură. Moscova vrea să transmită lumii întregi, dar şi ruşilor de rând, că Rusia rămâne o mare putere, care este prezentă peste tot din punct de vedere militar.
 
Putin vrea să le dea satisfacţie ruşilor cărora le place să creadă că aparţin unei naţiuni puternice, unei mari puteri.
Costin Georgescu
fost director SRI
 
Putin îşi umflă muşchii şi vrea să le dea satisfacţie ruşilor cărora le place să creadă că aparţin unei naţiuni puternice, unei mari puteri. Totuşi, România şi NATO sunt oarecum obligate să stea cu ochii pe manevrele Moscovei. Trebuie să continuăm să ne dotăm cu echipamente moderne de luptă. În plus, trebuie să continuăm demersurile pentru a aduce în România cât mai multe trupe americane”, a precizat Costin Georgescu.
 

Răspunsul aliat

 
NATO şi Pentagonul au răspuns de-a lungul timpului manevrelor ruseşti la Marea Neagră prin organizarea în zonă a mai multor exerciţii militare. În plus, periodic, nave de luptă acostează la Constanţa, aproximativ 1.000 de militari americani au baza la Mihail Kogălniceanu, iar numărul lor va creşte treptat. Aceşti militari sunt dotaţi, între altele, cu modernele transportoare blindate de trupe Bradley.
 
Mai mult, în exerciţiul Rapid Falcon, militarii americani, care au baza în Germania, au executat în premieră o misiune o intervenţie rapidă, un răspuns aproape instantaneu la un „atac” asupra Alianţei şi implicit României venit dinspre Marea Neagră. Este vorba de luptători din Forţele pentru Operaţii Speciale şi operatori ai sistemelor de rachete de înaltă mobilitate HIMARS, care în câteva ore de la primirea alarmei s-au deplasat din Baza Ramstein din Germania la Capul Midia, gata de luptă. Cele două sisteme de rachete şi militarii din Forţele Speciale au ajuns în România la bordul unor aeronave MC130J Commando II ale 352nd Special Operations Wing, ai căror piloţi sunt special antrenaţi să zboare la altitudini mici şi să aterizeze pe piste neamenajate. Ajunşi la Capul Midia, militarii americani au executat trageri simulând respingerea „inamicului” venit dinspre Marea Neagră.
 
Conform oficialilor militari americani, exerciţiul Rapid Falcon a prezentat o nouă tactică a militarilor americani, care au transformat unităţile de rachete în forţe de intervenţie rapidă. „Este pentru prima dată în Europa când unităţi de artilerie de precizie sunt duse rapid în misiune de avioanele Forţelor Speciale”, a declarat colonelul Marc LaRoche, adjunctul comandantului Forţelor pentru Operaţii Speciale americane din Europa.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dobrican Felician
24.11.2020, 11:05:01

In caz de razboi Rusia-NATO,atit Bradley-ul american cit si Rakushka ruseasca nu vor avea nici un rol.Razboiul modern se duce cu lovituri cu rachete de croaziera sau balistice,cu drone sau cu aviatia. Trupele de desant nu vor mai avea nici un rol in viitor,decit eventual in confruntari regionale,unde una din partile din conflict va fi Rusia/NATO. Iar daca lucrurile se infierbinta prea tare,pina la schimburile nucleare mai ramin doar citiva pasi mici.

0 (2 voturi)
un motan intransigent
24.11.2020, 11:37:28

#Dobrican Felician, Asa o fi, cum zici dumneata, dar ocuparea terenului se face tot cu infanteria. Aviatia si tancurile lovesc da nu ocupa.

-3 (5 voturi)
Lucifer
24.11.2020, 11:15:05

Rusia a intrat şi ea în paradigma sinucigaşă în care a intrat fosta URSS: cursa înarmărilor din "războiul rece" a sufocat URSS şi a dus în final la implozia ei, fără a se trage un foc de armă. Şi acum, Rusia, foarte slabă economic, se împopoţonează cu creşterea cheltuielilor de înarmare, ca să pară că a rămas o putere globală. Dar probabil această politică a Rusiei va duce la implozia ei, cam cum a păţit şi URSS-ul.....

-3 (7 voturi)
Stefan din Nord
24.11.2020, 12:30:50

In cel mult 10-15 ani puterea militara a Rusiei va deveni insignifianta fata de cea a Chinei aflata intr-o puternica ascensiune Va fi vorba de puterea economica si factorul demografic ,capitole la care Rusia va suferi daca economia ei bazata in mare parte doar pe gaze naturale si petrol nu va avea cerere la export

-2 (4 voturi)
Lucifer
24.11.2020, 12:39:28

Aşa este, Rusia nu are nicio şansă de viitor.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările