Moţiunea de cenzură a fost respinsă – eşec major pentru PNL, succes pentru stabilitate şi economie!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţiunea de cenzură a fost respinsă, Alina Gorghiu râde!
Moţiunea de cenzură a fost respinsă, Alina Gorghiu râde!

Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva guvernului condus de Victor Ponta a fost respinsă de plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 194 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă". Un dezastru pentru PDL-PNL, o veste foarte bună pentru stabilitatea politică şi economică a României!

Pentru PDL-PNL şi aliaţii acestora respingerea moţiunii de cenzură marchează o înfrângere răsunătoare, ţinând cont pe de o parte că mai era nevoie de 84 de voturi pentru ca actul să treacă, iar doar 11 parlamentari au votat în plus faţă de cei 183 care au semnat moţiunea.

Partea bună este că eşecul politic al Opoziţiei se traduce într-o victorie pentru economia şi stabilitatea României. Deşi unii analişti de dreapta au încercat să inducă panică şi să transmită ideea că asistăm la un „dezastru economic” doar pentru că euro a crescut cu sub 0,07% (!!!), adevărul este că România trece prin cea mai bună perioadă de dezvoltare din ultimii 7-8 ani.

Nivelul PIB din T1 l-a depăşit pe cel din T3 2008, Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti pentru 2015 şi 3,2% pentru 2016, TVA pentru alimente a scăzut la 9%, salariul minim va creşte la 1.050 lei de la 1 iulie, nivelul şomajului este unul minim, cu mult sub cel al Uniunii Europene.

Pe lângă multitudinea de date economice care arată că PDL-PNL suferă înfrângeri pe multiple fronturi, nu doar pe cel politic, am văzut şi eşecul de mobilizare al Opoziţiei când vine vorba despre protestele de stradă.

După ce s-au lăudat că vor aduce zeci de mii de oameni care să scandeze împotriva actualului Guvern, PDL-PNL au reuşit să pună la un loc doar câteva sute de persoane în toată ţara. Aproape 200 de persoane au protestat la Universitate după ce, iniţial, peste 2.000 de persoane confirmaseră că vor participa la protestul organizat pe Facebook.

Mai mult, reacţia ambasadelor de zilele acestea a fost una cât se poate de echilibrată, fără niciun mesaj negativ transmis la adresa actualului Executiv, practic o dovadă suplimentară a sprijinului pe care Victor Ponta îl primeşte pe plan extern.

Nici SUA, nici UE, nici Marea Britanie şi nici Franţa nu au comentat cazul lui Victor Ponta, dezbătut intens la televiziuni zilele acestea. Ambasadele au cerut doar ca justiţia să funcţioneze independent şi  „principiul unui proces echitabil” să fie respectat.

În concluzie, după ce tentativele de preluare a întregii puteri de către PDL-PNL au eşuat, poate atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga ar trebui să se gândească mai bine la semnificaţia votului românilor din noiembrie 2014. Rezultatul electoral a fost unul anti-sistem, anti-politică – avem acum certitudinea că nimeni nu îşi doreşte ca oamenii care au fost alături de Traian Băsescu în perioada austerităţii să revină la guvernare. Şi ţinând cont de reacţia bine-dispusă şi zâmbitoare a Alinei Gorghiu după votul de vineri din Parlament, probabil nici liberalii nu îşi doresc cu adevărat să conducă România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite