Moţiunea de cenzură şi necunoscutele ei multiple

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că în ziua de 10 decembrie PNL-ul, care se tot auto-recomandă drept port-stindardul Opoziţiei parlamentare, va introduce mult aşteptata moţiune de cenzură la adresa guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Foarte bine. Moţiunea face parte din arsenalul democratic, dreptul utilizării ei e stipulat de Constituţie şi reprezintă o cutumă a vieţii democratice ca Opoziţia să o folosească.

PNL promite că, de data aceasta, va pregăti mai bine operaţiunea cu pricina. Nu doar că va redacta un text mai convingător şi mai bine scris decât cele anterioare, dar va avea şi grijă să îşi sporească, pe cât posibil, şansele de reuşită.Partidul d-lui Orban ne asigură că se bazează nu numai pe propriile forţe, pe faptul că, în vremea din urmă, coaliţia aflată la putere a avut, în câteva rânduri, dificultăţi în a-şi promova iniţiativele legislative, ci zice că negociază atât cu celelalte partide parlamentare din Opoziţie cât şi cu UDMR, cu parlamentarii din partidul Pro România al domnilor Ponta- Bănicioiu-Câmpeanu şi cu nemulţumiţii din PSD. Se bazează pe faptul că UDMR s-a arătat oricând gata să schimbe barca doar spre a-şi vedea satisfăcute mai bine şi mai rapid interesele, pe ura crescândă nutrită de Victor Viorel Ponta pentru Liviu Nicolae Dragnea şi pe insatisfacţiile unora dintre parlamentarii social-democraţi.

De aici şi primul semn de întrebare, de aici şi întâiul apel la prudenţă maximă. Nemulţumiţii din PSD sunt cum nu se poate mai nesiguri. Mai în bătaia vântului. Una promit azi şi cu totul alta fac mâine. Au dovedit-o cu vârf şi îndesat la Comitetele Executive Naţionale ale partidului din septembrie şi octombrie când s-a reconfirmat povestea celor zece negre mititei. PSD musteşte de inşi de calibrul unor Niculae Bădălău şi Ecaterina Andronescu care bat în retragere, devin cuminţi, supuşi, dau, precum Azorel din coadă, în faţa stăpânului dacă Liviu Dragnea le promite vreo demnitate, vreun post de ministru, o dregătorie, un profit, ceva care să-i mulţumească.

Şi totuşi, ce se va întâmpla în cazul în care moţiunea va trece? Va accepta oare Opoziţia doar înlocuirea actualului guvern condus de doamna Dăncilă cu un altul, tot majoritar PSD, aflat sub preşedinţia d-nei Corina Creţu? Cât de viabil poate fi acesta câtă vreme dl. Liviu Nicolae Dragnea dă semne a fi de neclintit de la şefia PSD? Va admite oare conducerea PSD soluţia Creţu? Se va împăca, de pildă, un Codrin Ştefănescu cu o astfel de soluţie când, cu numai câteva zile în urmă, a acuzat-o pe respectiva doamnă de trădare? Va dori cumva PNL să se aşeze în fruntea bucatelor, chiar şi în absenţa testului alegerilor? Vor fi de acord cu o astfel de rezolvare USR şi PMP? Duminică, la România tv, dl. Traian Băsescu iar a luat în derâdere PNL. Ce mai reprezintă în PMP dl. Băsescu, ce mai înseamnă el în contextul vieţii politice actuale? Nu cumva Opoziţia riscă din cale afară de mult? Odată ajunsă la putere, dacă soluţia Creţu nu ţine, nu cumva Opoziţia va fi cea care va trebui să plătească în 2019 şi 2020 oalele sparte de guvernarea amatoristică PSD-ALDE? Se va forţa  soluţia alegerilor anticipate? Se încrede cu adevărat PNL în sondajele de opinie care, cu fiecare zi ce trece, indică pierderea de viteză a PSD? Nu există oare riscul ca viitoarele alegeri să se încheie indecis, iar indecizia să devină un atu în favoarea social-democraţilor?

PNL a avut, de la ultimul său Congres încoace, o atitudine cum nu se poate mai ezitantă. A încercat să împace pe toată lumea. Nu a adoptat radicalismul şi exigenţele morale ale celor de la PSD. Dl. Ludovic Orban mai are până a se impune drept un adevărat lider. Orice s-ar spune, nu are stofă de prim-ministru. Încă nu a dovedit niciodată că ar fi un foarte bun strateg.

E de sperat că până la data de 10 decembrie vom afla măcar o parte dintre răspunsurile la aceste necunoscute.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite