MOTIVARE Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, a încercat să influenţeze martorii din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu a fost arestat pe 6 iunie pentru 30 de zile în dosarul celor patru judecători corupţi de la Tribunalul Bucureşti
Dan Adamescu a fost arestat pe 6 iunie pentru 30 de zile în dosarul celor patru judecători corupţi de la Tribunalul Bucureşti

Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, a ajuns după gratii pentru că a încercat să influenţeze martorii din dosar. Aşa susţin judecătorii Curţii de Apel care au decis pe 6 iunie arestarea acestuia pentru 30 de zile. Dan Adamescu a fost dus astăzi la instanţa supremă, unde judecătorii au analizat contestaţia sa faţă de măsura arestării preventive.

UPDATE 22.07 Magistraţii Curţii Supreme au respins, miercuri, contestaţia lui Dan Adamescu faţă de măsura preventivă de arestare. Astfel, omul de afaceri, acuzat că ar fi dat mită 20.000 de euro unor judecători, rămâne în continuare în arest, decizia Curţii în acest sens fiind definitivă.

Magistraţii susţin că se impunea arestul preventiv, pentru că Dan Adamescu a făcut presiuni asupra mai multor persoane implicate în acest dosar referindu-se la martori care au dat declaraţii la DNA, împotriva lui.

Astfel, Adamescu a vorbit cu Elena Daniela Firestein, director financiar la una dintre firmele sale, martor în dosar, şi a încercat să afle de la aceasta date despre anchetă şi să o influenţeze să nu dea informaţii din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, legate de coruperea judecătorilor.

„Constată că inculpatul Adamescu Grigore Dan a încercat să influenţeze un martor esenţial, relevante în acest sens fiind dialogurile interceptate în mediu ambiental pe care inculpatul le-a purtat cu mai multe persoane şi cu martora FED (Firestein Elena Daniela - n.r.), din care rezultă că inculpatul - informat de martoră că urmează să se prezinte la ora 10 la DNA, a apelat personal avocaţi pentru ca martora să nu se prezinte singură, a însărcinat şoferi să efectueze transportul martorei", arată Curtea de Apel Bucureşti în motivare.

Conform documentului citat, omul de afaceri a fost „extrem de precaut" cu privire la conspirativitatea „ajutorului", „manifestând nemulţumire şi nervozitate când i s-a părut că şoferul său dorea să aducă martora la DNA".

Acest lucru, arată judecătorul de drepturi şi libertăţi, ar fi devoalat implicarea sa, comportamentul omului de afaceri denotând preocuparea de a afla informaţii despre anchetă şi de a restricţiona divulgarea de către martoră a informaţiilor din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, legate de coruperea magistraţilor.

Pe 21 mai 2014, în contextul în care la sediul firmelor care fac parte din grupul condus de Adamescu au avut loc percheziţii, acesta a sunat-o pe martoră care i-a făcut o descriere amănunţită a documentelor ridicate de DNA. 

În cadrul aceluiaşi dialog, martora a cerut să i se comunice ce are de făcut în continuare „şi cum procedăm?”, iar omul de afaceri a formulat, la rândul său, o întrebare „la tine nu s-a schimbat nimic, a rămas aşa? Iar martora a afirmat „eu trebuie să modific declaraţia…”

Tot pe 21 mai, omul de afaceri a sunat-o pe martoră şi i-a cerut informaţii care ulterior au stat la baza apărării sale la momentul audierii ca învinuit.

Un alt motiv care a stat la baza arestării preventive este – în opinia judecătorilor - averea impresionantă a acestuia.

Astfel, spun magistraţii, în ipoteza în care ar fi fost lăsat în libertate, s-ar fi creat impresia în spaţiul public că banii acestuia ar fi putut cumpăra orice, inclusiv justiţia.

Concret, în documentul citat se mai arată că, beneficiind de o poziţie de putere şi influenţă datorată, exclusiv, „faimei averii deţinută în conturi, un imperiu financiar clădit pe afaceri interesând diverse şi importante domenii, inclusiv domeniul media”, omul de afaceri poate inude opiniei publice că, de pe asemenea poziţie, poţi cumpăra până şi justiţia, după bunul plac şi în propriul interes pentru a obţine şi mai multe avantaje materiale, iar averea deţinută apără conduita ilicită şi conferă imunitate în faţa legii.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost reţinut joia trecută de procurorii DNA sub acuzaţia că a mituit doi judecători cu 20.000 de euro. 

Acesta a fost dus joi la DNA, cu mascaţii, pentru că ar fi încălcat obligaţiile prevăzute de măsura controlului judiciar, măsură ce i-a fost aplicată în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi pentru corupţie.

În cursul zilei de vineri, omul de afaceri a fost prezentat judecătorilor Curţii de Apel cu propunerea de arestare preventivă. După mai multe ore de dezbateri magistraţii au decis să-l bage după gratii 30 de zile.

Acuzaţiile aduse lui Adamescu

Potrivit ordonanţei de reţinere, Dan Adamescu este acuzat că, în luna decembrie 2013, ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elenei Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă.

În schimb, magistraţii urmau să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu.

Sumele de bani ar fi fost remise de către omul de afaceri unui avocat, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societăţile din grup, prin virament bancar.

Procurorii precizează că, pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Dan Adamescu ar fi stabilit ca avocatul să emită o factură pentru „servicii juridice”.

Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal, şi în aceeaşi zi banii au fost ajuns în contul soţiei intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soţiei, suma de bani.

„Intermediarul, practician în insolvenţă, a remis suma de 15.000 euro judecătorului Stanciu Ion, imediat după deschiderea procedurii insolvenţei S.C. Baumeister S.A., coordonată de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv în luna decembrie 2013”, se mai arată în ordonanţa de reţinere.

În acelaşi context, intermediarul ar fi remis suma de 5.000 euro judecătoarei Rovenţa pentru ca acesta să dea o soluţie favorabilă, respectiv să respingă contestaţiile celorlalţi creditori, soluţia având ca efect imediat şi desemnarea unui alt lichidator judiciar „agreat”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători pentru corupţie

Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători arestaţi zilele trecute pentru corupţie. Acesta s-a prezentat joi la DNA, unde a stat aproximativ trei ore, fiind citat de procurori după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.

Judecătorii şpăgari şi Dan Adamescu, turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Grigore Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, este cel care a furnizat procurorilor anticorupţie probe împotriva celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie.

Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi. Omul de afaceri şi magistraţii au fost turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

Al doilea cel mai bogat român, afaceristul Dan Adamescu, este urmărit penal pentru că ar fi mituit magistraţi de la Tribunalul Bucureşti pentru a primi soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Omul de afaceri Iosif Armaş a fost audiat în dosarul în care au fost arestaţi pentru fapte de corupţie patru judecători

Omul de afaceri Iosif Armaş s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Acesta este al doilea afacerist audiat în acest dosar. Primul, Dan Adamescu, a fost pus săptămâna trecută sub acuzare pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite