Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Motivarea avizului CSM în cazul cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi va fi gata până la sfârşitul săptămânii

0
15 Mar 2018 10:18:32
Autor: Laurenţiu Sirbu
Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM
Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat că secţia de procurori a instituţiei este aproape gata de a finaliza motivarea avizului negativ la cererea de revocare a şefei DNA înaintată de ministrul Justiţiei.

Codruţ Olaru a declarat că motivarea avizului negativ dat de CSM la raportul ministrului Tudorel Toader cu privire la revocarea şefei DNA va fi gata până la sfârşitul acestei săptămâni.

"Motivarea avizului este pe final. Până la sfârşitul acestei săptămâni o vom înainta decidenţilor", a declarat, joi dimineaţă, Codruţ Olaru.

El a fost întrebat de jurnalişti şi despre acuzaţiile aduse Secţiei pentru procurori a CSM de către ministrul Justiţiei şi a spus că nu vrea să intre în polemică. "CSM se va exprima absolut în scris", a adăugat vicepreşedintele CSM. 

Codruţ Olaru a făcut aceste declaraţii la sediul Ministerului Justiţiei, unde are loc întâlnirea dintre reprezentanţii ministerului, ai CSM, ai ICCJ, DNA şi Parchetului General cu oficiali ai Comisiei Europene aflaţi în misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la motivarea avizului negativ dat de CSM cererii de revocare a şefei DNA, că membrilor Secţiei de procurori "le va fi greu să motiveze contra evidenţei", el argumentând că este vorba despre un demnitar care a încălcat de trei ori Constituţia.  Întrebat dacă reproşează ceva Secţiei pentru procuori a CSM, care a avizat negativ solicitarea sa de revocare a şefei DNA, ministrul Justiţiei a răspuns ironic: "Tot românul îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu pe care le are şi tot românul îşi îndeplineşte corect, loial şi la timp respectivele atribuţiuni".

Ministrul Justiţiei a mai spus că aşteaptă motivarea Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi hotărârea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruţa Lovesi, după care va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională. 

"Aşteptăm motivarea Secţiei de Procurori. Cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia, adică trei conflicte juridice de natură constituţională, în jumătate de an de aceeaşi persoană, între puterile statului, chiar dacă al treilea, Curtea, a spus că se respinge, dar considerentele sunt ad literam ca în Decizia 68 din admitere”, a declarat ministrul Justiţiei.

În şedinţa CSM, care a durat două ore şi jumătate, şefa DNA a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie, ea spunând că motivele invocate sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.

Ministrul Justiţiei a spus că raportul prezentat de Kovesi "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri.

În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe el, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.

Documentul urmează să ajungă pe masa preşedintelui României, care îşi va anunţa decizia cu privirea la cererea de revocare a procurorului şef al DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, a doua zi după ce CSM-ul a avizat negativ cererea ministrului Tudorel Toader, că „suntem departe de o revocare”, specificând că aşteaptă totuşi şi motivarea acestui aviz înainte de a se pronunţa. 

Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr şi-a exprimat zilele acestea interesul pentru motivarea avizului CSM. „Aşteptăm cu mult interes motivarea secţiei de procurori pentru a vedea care au fost considerentele de fond, de formă pentru care au dat acest aviz. Unele dintre considerente au putut să fie remarcate chiar acolo, în cursul dezbaterii. Anumite aspecte au fost clarificate pe loc şi ele au pus în evidenţă şi punctul de vedere al Ministerului Public, care a fost întemeiat, în sensul că nu ar exista motive temeinice pentru cererea de revocare”, a declarat acesta.

Avizul CSM este consultativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările