Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Motivarea instanţei: Betelie a dat presei date secrete despre montarea tehnicii de ascultare în biroul unui procuror

0
23 Jan 2012 21:20:25
Autor: adevarul
CSM a avizat reţinerea prim-procurorului Mihai Betelie
CSM a avizat reţinerea prim-procurorului Mihai Betelie

Procurorul-şef de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, Mihai Betelie, ar fi furnizat presei imagini şi date clasificate privind instalarea de tehnică de ascultare în biroul unui procuror, se arată în motivarea instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, luni, publicităţii motivarea deciziei prin care a dispus cercetarea în stare de libertate a procurorului-şef de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 şi a secretarului general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, reţinuţi şi propuşi pentru arestare, vineri de procurorii anticorupţie.

În documentul citat instanţa detaliază acuzaţia de favorizarea infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie adusă magistratului Betelie.

"Cu privire la acuzaţia de favorizare a infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Curtea reţine, de asemenea, că există date din care rezultă că inculpatul Betelie Mihai, în baza informaţiei cu caracter clasificat ?Strict Secret? privind luarea unor măsuri specifice punerii în executare a autorizaţiei din 26 mai 2011 emisă de Curtea de Apel Bucureşti în ce priveşte convorbirile purtate în mediul ambiental în biroul procurorului B.M.I. (Bălăşescu Maximilian Ion - n.r)" ar fi intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnică şi ulterior ar fi divulgat presei aceste momente, relatează Mediafax.

Potrivit Curţii de Apel, procurorul Bălăşescu era vizat "în dosarul 120/P/2011, având ca obiect traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme".

Instanţa mai notează că informaţia a fost primită de la jandarmul R.C.C., învinuit în cauză, iar "la data de 11/12 iunie 2011, (Mihai Betelie - n.r) s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în timpul desfăşurării activităţilor specifice, însoţit de învinuit (jandarmul RCC - n.r.), a supravegheat perimetrul sediului şi a fotografiat sediul şi autoturismele de serviciu ale autorităţilor de stat implicate, după care a luat legătura telefonic" cu ziariştii, care au publicat ştirea primită şi fotografiile pe un site.

"Instanţa reţine şi că există date din care rezultă presupunerea rezonabilă că între jandarmul R.C.C. şi inculpatul Betelie Mihai a existat o înţelegere în sensul divulgării informaţiilor legate de punerea în aplicare a măsurilor de interceptare şi înregistrare, învinuitul informându-l pe inculpatul Betelie Mihai şi la data de 13 niembrie 2010, când au fost efectuate asemenea demersuri în dosarul nr. 352/P/2010, al DNA - Serviciul Teritorial Bucureşti, aşa cum rezultă din actele ataşate în copie certificată pentru conformitate cu originalul", mai notează instanţa.

În final magistratul care a decis eliberarea procurorului şi a secretarului general al Primăriei sectorului 1 arată că "nu sunt însă minime date din care să rezulte presupunerea că inculpatul Betelie Mihai ştia că s-a comis o infracţiune al cărui participant beneficiază de ajutorul său, iar ajutorul s-a dat pentru a împiedica descoperirea probelor".

Betelie şi-a exercitat influenţa asupra vicepreşedintelui ANRP, la schimb cerând şi el un favor

Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi-ar fi exercitat influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui ANRP la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din PMB pentru rezolvarea unor "probleme", se mai arată în motivarea CAB.

Betelie ar fi operat în modul favor contra favor, în sensul că ajuta diverse persoane, la rândul său cerând unele favoruri.

Instanţa redă în cuprinsul documentului citat două astfel de exemple, când procurorul cere unei persoane, care i-asolicitat să intervină la vicepreşedintele ANRP, în vederea soluţionării unor dosare de proprietate, ca la rândul ei persoana respectivă să-i înlesnească magistratului punerea în legătură cu o funcţionară din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) care să-l ajute în rezolvarea unor "probleme".

Potrivit unui alt exemplu care se regăseşte în motivare, "P.M. M. a apelat la Betelie Mihai pentru soluţionarea favorabilă a două dosare aflate pe rolul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe numele N. M. V. şi A. A. G., sens în care Betelie Mihai şi-a exercitat influenţa asupra numitului Mihai Cristian Sebastian, vicepreşedintele ANRP.".

"În schimbul acestor servicii, Betelie Mihai i-a solicitat (persoanei care i-a cerut la rândul ei să intervină - n.r.) să-i facă cunoştinţă cu R.C.C., funcţionară în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru a-i facilita rezolvarea unor ?probleme?", mai arată instanţa.

Instanţa mai notează un astfel de exemplu al modului de operare al procurorului: "Numitul M.V. a apelat la serviciile lui Betelie Mihai pentru ca acesta din urmă, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 să-i acorde şi să-i prelungească dreptul de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, după ce permisul de conducere i-a fost reţinut, în urma săvârşirii unei infracţiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, care face obiectul dosarului 7294/P/2011, aflat în lucru, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4".

Judecătorul arată în motivare că "în schimbul acestui "favor", inculpatul a recurs la serviciile de instalator ale numitului M. V., pentru amenajarea locuinţei".

"Au fost relatate şi relaţiile de care se bucură inculpatul în virtutea funcţiei de prim procuror, precum şi favorurile făcute unor ziarişti, pentru a beneficia din partea acestora de susţinere mediatică", mai notează instanţa.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seara, ca procurorul Mihai Betelie şi secretarul general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, să fie cercetaţi în libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie, ei având interdicţie de a părăsi Capitala pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care se va judeca la instanţa supremă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii