Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Motivul pentru care instanţa a respins cererea lui Dragnea, care a contestat alegerea Vioricăi Dăncilă la conducerea PSD

2
19 Aug 2019 16:13:19
Autor: Laurenţiu Sirbu
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Liviu Dragnea de invalidare a numirii Vioricăi Dăncila la şefia PSD pe motiv că Parchetul nu a cerut în instanţă dizolvarea PSD Teleorman, motiv pentru care judecătorii nu au avut un temei pentru a pune în discuţie participarea la congresul PSD a unei organizaţii de partid care continuă să existe şi nu este supusă vreunei proceduri de desfiinţare/dizolvare.

"Punctul de vedere exprimat de intervenient, cu privire la necesitatea demarării unor proceduri, fie de către PSD, fie de către Ministerul Public, pentru desfiinţarea/ dizolvarea acestui organism reprezintă aspecte care exced controlului de legalitate în prezenţa procedura, câtă vreme astfel de demersuri nu au fost declanşate până în prezent de către Ministerul Public, singurul titular al unui asemenea demers, conform art. 26 alin. 1 din Legea 14/2003," se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti, citată de Ziare.com.

Instanţa a explicat că Liviu Dragnea chiar ar fi solicitat Tribunalului Bucureşti să se facă verificări dacă procurorii au cerut dizolvarea PSD Teleorman sau PSD, dar nu a fost găsit un astfel de proces deschis pe rolul instanţei.

"Or, în lipsa unor demersuri judiciare, care să pună în discuţie existenţa organizaţiei judeţene PSD Teleorman sau dizolvarea partidului, în prezenţa cauza tribunalul nu are un temei pentru a pune în discuţie participarea la congres a unei organizaţii de partid care continuă să existe şi nu este supusă vreunei proceduri de desfiinţare/dizolvare şi care beneficiază, aşadar de deplinătatea drepturilor sale în cadrul partidului", explică Tribunalul Bucureşti, potrivit sursei citate.

În plus, instanţa a constatat că modificările Statutului PSD, precum şi alegerile pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar general al PSD, astfel cum au fost adoptate în cadrul Congresului Extraordinar al PSD din dată de 29 iunie 2019, îndeplinesc condiţiile din Legea partidelor politice nr. 14/2003.

Ce a contestat Liviu Dragnea

În data de 8 august, Liviu Dragnea a depus o solicitare în calitate de intervenient, prin care cere anularea alegerii Vioricăi Dăncilă în funcţia de preşedinte al partidului, dar şi a lui Mihai Fifor în funcţia de secretar general. Acesta susţinea că având în vedere că cele două angajate DGASPC care au lucrat în realitate la PSD Teleorman au comis fapte de fraudă, activitatea organizaţiei judeţene a fost ilicită în perioada 2006-2012, ceea ce duce, potrivit legii, la dizolvarea acesteia, şi deci ar invalida şi numirea Vioricăi Dăncilă, votată de organizaţia judeţeană Teleorman.

Fostul lider PSD arăta în cererea înaintată că instanţa a decis că activitatea celor două angajate fictiv a cauzat pierderi DGASPC, iar acest fapt duce la concluzia că „fie organizaţia de partid PSD Teleorman trebuie dizolvată şi dizolvarea constituie modificare de statut şi trebuie comunicată Tribunalului Bucureşti (..), fie, în situaţia în care partidul PSD central nu a procedat în maniera acesta, şi în data de 29 iulie 2019 au participat inclusiv reprezentanţi din cadrul organizaţiei de partid PSD Teleorman la votarea modificărilor la statut, suntem în ipoteza juridică în care conduita PSD Central echivalează cu însuşirea actului ilegal comis de organizaţia PSD Teleorman in intervalul 7.07.2006- 18.12.2012, ceea ce duce chiar la dizolvarea partidului politic PSD însuşi”.

Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 27 mai, când a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

v q
19.08.2019, 18:38:57

Draknea, Placuta Suedeza la fiecare 5 min

+1 (1 vot)
Mihai Radianu
19.08.2019, 19:16:01

Comentariu considerat abuziv.