NATO a primit prima dronă Global Hawk dintr-un program finanţat şi de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima dronă pentru NATO a ajuns deja la destinaţie, la Baza din Italia
Prima dronă pentru NATO a ajuns deja la destinaţie, la Baza din Italia

Prima din cele cinci aeronave fără pilot RQ-4D Global Hawk, cu rază lungă de acţiune, produs de Northrop Grumman pentru NATO, a ajuns la baza de operare din Italia. Drona este destinată programului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO şi a aterizat la Baza Aeriană şi Navală Sigonella după un zbor de 22 de ore de la Baza Palmdale din California, arată janes.com.

AGS se dezvoltă cu contribuţii semnificative din partea a 15 membri ai alianţei - Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite. După cum a menţionat NATO, sistemul AGS va fi deţinut şi administrat în mod colectiv de toate statele NATO, toţi membrii având acces la datele dobândite de AGS, mai menţionează sursa citată.

Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este foarte performantă. Este operată de la sol de trei oameni şi are o autonomie de peste 32 de ore. Zboară cu aproape 350 de kilometri pe oră la o altitudine de 16.000 de metri. Este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare. 

Drona va oferi oferi naţiunilor membre un sistem de supraveghere în timp real, cu rază lungă de acţiune. Acest sistem va fi utilizat pentru a sprijini o serie de misiuni, precum protecţia trupelor terestre şi a populaţiilor civile, controlul frontierelor, siguranţa maritimă şi asistenţa umanitară.

Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale a anunţat va achiziţiona, de anul viitor, drone, atât pentru misiuni de cercetare, cât şi pentru luptă. Primele drone nivel tactic vor fi achiziţionate din bugetul destinat Apărării de 2% din Produsul Intern Brut, a declarat, cu ceva timp în urmă, actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă. „Făcând din nou apel la valoarea resursei financiare de care dispunem şi prioritizarea nevoilor, segmentul acesta de drone urmează să înceapă a fi finanţat şi achiziţionat pentru integrare în sistemul întrunit al Armatei Române. Programele de achiziţie urmează să înceapă în 2020 pentru o parte mai puţin semnificativă şi din 2021 sunt prevăzute linii de bugetare pentru drone care să poată să conteze", spunea recent Nicolae Ciucă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite