NATO se regrupează la Marea Neagră în jurul unor nave de luptă americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul USS Porter, din clasa Arleigh Burke a intrat deja în Marea Neagră FOTO U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet
Distrugătorul USS Porter, din clasa Arleigh Burke a intrat deja în Marea Neagră FOTO U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet

Nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, şi distrugătorul USS Porter au ajuns în Marea Neagră pentru o serie de manevre la care ar putea participa şi alte patru nave Aliate, între care şi fregata Regina Maria.

Pe USS Mount Whitney, care a intrat deja în Marea Neagră, sunt îmbarcaţi statul major al Flotei şi componenta navală NATO de lovire. „USS Mount Whitney şi statul major al operaţiei aflat la bordul acesteia vor coopera cu partenerii şi aliaţii NATO în Marea Mediterană şi Marea Neagră, cu care vor lucra în comun pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune. Misiunea demonstrează angajamentul NATO de a menţine libertatea de navigaţie în apele internaţionale pentru toate naţiunile”, se arată într-un comunicat de presă al US Navy.

Cu două zile în urmă, şi distrugătorul USS Porter, din clasa Arleigh Burke, a intrat în Marea Neagră. Cele două nave vor participa la o serie de exerciţii împreună cu aliaţii şi partenerii din regiune, inclusiv cu militari români, mai anunţă forţele navale americane. Contraamiralul Gene Black, comandantul Flotei a 6-a şi al STRIKFORNATO, a declarat că forţele navale americane şi cele NATO sprijină ţările partenere şi aliate din Marea Neagră. 

Întră în joc şi Gruparea navală permanentă 2 

În paralel, acum câteva zile, Gruparea navală permanentă 2 din cadrul NATO a anunţat că nave din cadrul grupării au desfăşurat activităţi comune în Marea Egee. La acestea au participat navele ITS Fasan din Italia, TCG Gokceada din Turcia, FGS Spessart din Germania, ROS Regina Maria din România şi USS Porter din SUA. Cum nava americană a părăsit gruparea pentru a intra în Marea Neagră, nu este exclus ca şi restul navelor aliate să urmeze acelaşi curs pentru a participa la manevre comune. În acest caz, cel mai probabil, ruşii nu vor sta cu mâinile în sân şi vor alarma Flota Mării Negre pentru a monitoriza mişcările forţelor aliate. 

grupare navala

Din Gruparea navală permanentă 2 a NATO face parte şi fregata românească Regia Maria  FOTO Standing NATO Maritime Group 2/Facebook

Generalul-locotenent (ret) Frederick Benjamin „Ben” Hodges, fost comandant al Forţelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a vorbit recent, citat de defensenews.com, despre modul în care ţările aliate şi partenere din zona pontică ar putea pune la îndoială superioritatea militară a Rusiei în regiunea Mării Negre. 

Este clar că ruşii nu se vor opri din proprie iniţiativă Ben Hodges fost comandant al Forţelor terestre ale SUA în Europa

Potrivit acestuia, România, Ucraina, Georgia, Turcia şi Bulgaria ar putea face inconfortabilă poziţia Flotei ruse a Mării Negre dacă vor conlucra, inclusiv făcând schimb de informaţii sau dezvoltând în comun sisteme maritime. Fostul oficial militar american a precizat că Ucraina, România, Georgia, Turcia şi Bulgaria ar trebui să colaboreze mai mult în ceea ce priveşte împărtăşirea informaţiilor şi în domeniul dezvoltării sistemelor maritime fără echipaj, totul pe fondul unui puternic sprijin american.

nava comanda

Nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney FOTO US Navy

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite