NATO şi Rusia se joacă de-a „hoţii şi vardiştii“ la Marea Neagră. România, în prima linie de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul american   USS Donald Cook (DDG 75) intrând în Marea Neagră pentru o misiune de rutină FOTO U.S. Navy / Mass Communication Specialist Seaman Edward Guttierrez III
Distrugătorul american   USS Donald Cook (DDG 75) intrând în Marea Neagră pentru o misiune de rutină FOTO U.S. Navy / Mass Communication Specialist Seaman Edward Guttierrez III

Tot mai deranjată de prezenţa militară americană la Marea Neagră, Rusia a simulat atacarea distrugătorului american USS Donald Cook, aflat în patrulare în zonă. Asta după ce aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Force şi Forţelor Aeriene Române au exersat anihilarea apărării ruse la Marea Neagră.

Marea Neagră a devenit scena pe care aliaţii NATO şi Rusia îşi flexează tot mai des muşchii prin diverse manevre cu tehnică a marinei sau aviaţiei militare. În timp ce Rusia susţine că este şicanată de Alianţa Nord-Atlantică, forţele americane declară că sunt decise să-şi protejeze partenerii de o Moscovă tot mai agresivă în zonă, mai ales după anexarea Crimeei. 

În ultimul episod de acest tip, aviaţia rusă din Crimeea a desfăşurat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre, pentru detectarea şi „nimicirea” distrugătorului american purtător de rachete din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG-75), care este într-o misiune de rutină în zonă, alături de nava de alimentare USNS Laramie (T-AO-203), din clasa Henry J. Kaiser.

La „atac” au participat şase avioane de luptă, între care două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare Su-30SM şi două avioane de bombardament Su-24M. 

Aceste manevre agresive nu sunt o premieră. Acelaşi distrugător USS Donald Cook (DDG-75) a mai fost „vânat” în Marea Neagră, în proximitatea Constanţei, dar în apele internaţionale, de avioane ruseşti şi pe 24 noiembrie 2020. În plus, pe 27 iunie 2020, zece avioane dislocate în Crimeea au simulat un atac aerian asupra distrugătorului USS Porter (DDG 78), aflat în Marea Neagră. 

Anihilarea apărării ruse

Manevrele piloţilor ruşi vin după ce, cu câteva zile în urmă, piloţi români şi americani de F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53 Warhawks a Bazei Aeriene 86 Borcea, respectiv, 31st Fighter Wing, Baza aerină Aviano, Italia, au executat un exerciţiu complex în Marea Neagră prin care s-a simulat anihilarea apărării ruse în zonă. S-a testat astfel capacitatea SUA şi a aliaţilor săi NATO de a opera în Marea Neagră, acţionând cu „o putere de foc în interiorul unei zone pe care adversarul o consideră protejată cu ajutorul tehnologiei de blocare, restricţionare, acces şi manevră”. 

Intrând în detaliile operaţiunii, militarii americani arată într-un comunicat că aeronavele US Air Force, însoţite de cele ale Forţelor Aeriene Române, au testat strategiile de utilizare a rachetei AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). „Prezenţa noastră înaintată şi relaţia bilaterală puternică cu prietenul şi aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul forţelor aeriene americane din Europa. 

Nevoia de dotare

Analiştii militari susţin că astfel de incidente vor mai avea loc cu siguranţă, iar acest lucru nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze. „Partea americană a realizat că Marea Neagră este un punct sensibil, o zonă strategică, a înţeles să protejeze aliaţii din zonă şi ne-a transmis astfel mesajul «Suntem alături de voi!». Aceste demonstraţii de forţă ale Rusiei în zonă nu trebuie să ne inducă o stare de panică, dar este obligatoriu să ne arătăm preocupaţi pentru a dota Armata cât mai bine, pentru că numai aşa putem sta cât de cât liniştiţi. Numai cu armament performant putem fi alături de partenerii americani în astfel de misiuni de descurajare a Rusiei”, a explicat, pentru „Adevărul”, analistul militar Aurel Cazacu. 

În prima linie

Mai mult, Costin Georgescu, fost director al SRI, consideră că manevrele aliaţilor la Marea Neagră şi în zonă, în general, aduc un mesaj pozitiv Bucureştiului. „Trebuie să ne bucure că Statele Unite şi alţi aliaţi îşi aduc tehnică de luptă modernă în zonă şi că sunt decişi să apere flancul estic al NATO şi, implicit, al României.” 

Trebuie să ne bucure că Statele Unite îşi aduc tehnică de luptă modernă în zonă şi că sunt decise să apere flancul estic al României. Costin Georgescu fost director al SRI

„Practic, alături de Grecia, Polonia şi ţările baltice, suntem în prima linie de apărare a NATO. Asta şi după ce Turcia s-a dovedit a fi, să zicem, năbădăioasă la adresa alianţei, iar responsabilii se gândesc să mute cel puţin o parte din Baza militară Incirlik în România, la Mihail Kogălniceanu. În plus, să nu uităm că suntem şi la doi paşi de Rusia după anexarea Crimeei. Toate acest argumente aduc României o poziţie strategică deosebită”, susţine Costin Georgescu. 

Mai mult, expertul militar spune că lucrurile vor merge din bine în mai bine. „Administraţia preşedintelui Joe Biden s-a arătat interesată de întărirea colaborării militare în cadrul NATO, iar noi ne-am făcut perfect treaba atunci când am fost solicitaţi. Vorbim, între altele, de teatrele de operaţii din Afganistan sau Irak, iar aliaţii nu uită asta”, a precizat Costin Georgescu. 

Revizuirea poziţiei militare în zona Mării Negre 

În acest context, generalul (r) Lloyd Austin, pus de Biden în funcţia de secretar al Apărării, a declarat la audierea sa în Senatul de la Washington, înainte de numire, că revizuirea poziţiei militare a SUA în zonele Mării Negre şi Mediteranei de Est va fi o prioritate a mandatului său, argumentând că aceste regiuni joacă un rol esenţial în cadrul eforturilor de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei. „Dacă voi fi confirmat, voi acorda prioritate ridicată revizuirii posturii forţelor noastre în această regiune pentru a asigura fermitatea descurajării noastre de-a lungul flancurilor estice şi sudice ale NATO şi mobilitatea noastră pentru a reacţiona la crize”, a precizat Lloyd Austin în cursul audierii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite