Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu (UNPR), a fost reţinut de procurorii DNA fiind acuzat de luare de mită. În dosar a mai fost reţinută şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, nepoată a lui Gabriel Oprea. Neculai Onţanu este favorit la câştigarea unui nou mandat de edil al Sectorului 2 şi , până miercuri seară, a fost susţinut de PSD. El este primar al Sectorului 2 din anul 2000.

UPDATE - Procurorii DNA au reţinut-o, miercuri seară, pe Loredana Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, în dosarul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Loredana Radu este acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

UPDATE - UNPR îl consideră nevinovat pe Onţanu până la o decizie a instanţei, iar PSD îşi va desemna un candidat propriu pentru Primăria Sectorului 2, potrivit unor comunicate ale celor două partide, transmise după reţinerea edilului.

 „Până în momentul în care o instanţă de judecată va decide altfel, Neculai Onţanu este nevinovat. Astfel, UNPR îşi exprimă convingerea că Primarul Sectorului 2 va explica tot ceea ce este de explicat astfel încât situaţia să fie lămurită în cel mai scurt timp, iar suspiciunile pe care le au procurorii să fie infirmate”, susţine UNPR în comunicat.

„Partidul Social Democrat a luat act de situaţia în care se află domnul Neculai Onţanu. PSD va continua însă dialogul cu UNPR. În zilele următoare vom avea întâlniri pentru a discuta colaborarea dintre cele două partide. În condiţiile date, PSD va nominaliza un candidat pentru Primăria Sectorului 2”, a transmis PSD, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit unui comunicat al DNA, Neculai Onţanu este acuzat de luare de mită, iar avocata Loredana Radu de  complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Cine este avocata Loredana Radu

Avocata Loredana Radu (foto jos) este apărătoarea lui Victor Ponta, în celebrul dosar „Turceni- Rovinari”, şi a lui Gabriel Oprea, în dosarul „Girofarul”. Presa a scris că ea ar fi nepoata lui Gabriel Oprea. De-a lungul timpului, Loredana Radu a avut mai mulţi clienţi celebri, cum ar fi milionarul Dumitru Bucşaru, Dumitru Nicolae şi Mihai Stoica. Loredana Radu a fost şi reprezentantul legal al celebrei firme Dalli Exim, controlată de Elena Udrea şi Dorin Cocoş.

FOTO Mediafax

image

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor, în perioada 2006 - 2007,  Onţanu ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

"După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil", arată DNA.

În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-ar fi încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe strada Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către avocata Loredana Claudia Radu.

Preţul a fost scăzut de 10 ori în acte

Procurorii DNA arată că preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).

"În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia", susţine DNA.

Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.

Procurorii DNA le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile celor doi suspecţi. Neculai Onţanu va fi prezentat mâine Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Neculai Onţanu, generalul cu patru mandate de primar

Neculai Onţanu este un personaj controversat, numele său fiind legat de mai multe scandaluri.
El a plecat de jos, înainte de 1989 fiind simplu muncitor. În perioada 1968 — 1995 Onţanu a lucrat ca muncitor, iar mai apoi ca maistru principal constructor.
Venirea Revoluţiei i-a schimbat cariera actualului primar al sectorului 2 al Capitalei.
În perioada 1996 — 2000, Neculai Onţanu a fost consilier general în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Din 2000 este primar al sectorului 2 din Bucureşti, fiind ales de patru ori consecutiv, în 2000, 2004, 2008 şi 2012. Primele trei mandate au fost câştigate din partea PSD.
Onţanu a fost preşedinte executiv al PSD Bucureşti până în octombrie 2009, când a fost exclus din partid ca urmare a unor declaraţii prin care îşi exprima susţinerea faţă de Traian Băsescu în cursa prezidenţială.

Onţanu nu a pierdut timpul şi s-a repliat în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Gabriel Oprea. Din mai 2010 este secretar general al UNPR.
Ascensiunea sa în cariera militară a stârnit controverse.

Anul 2007 îl prindea pe Neculai Onţanu un simplu fruntaş. În luna martie a acelui an, ministrul Apărării, Sorin Frunzăverde,  a semnat un ordin prin care edilul era avansat ameţitor la gradul de colonel.

La 1 decembrie 2008, fruntaşul devenea general de brigadă, nu se ştie pentru care fapte de arme, iar la 25 octombrie 2009, obţinea gradul de general maior.
 

Citeşte şi: 

Cum îşi face Onţanu campanie electorală în Duminica Ortodoxiei: preoţi, icoane, agheasmă şi slujbă în aer liber

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite