MOTIVARE Neculai Onţanu ar fi încercat să ascundă probe „esenţiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neculai Onţanu, primarul suspendat al Sectorului 2, ar fi încercat să ascundă mijloacele de probă atunci când procurorii anticorupţie au cerut de la angajaţii primăriei înscrisuri „esenţiale” în acestă cauză. Asta reiese din motivarea deciziei prin care edilul a fost arestat preventiv. De altfel, acesta a atacat decizia prin care a fost aruncat în Beciul Domnescu.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată, în motivarea deciziei de arestare preventivă a primarului Onţanu, că pe 23 martie 2016, procurorii anticorupţie au transmis Primăriei sectorului 2 o solicitare scrisă prin care au cerut în regim de urgenţă înscrisuri „esenţiale” pentru soluţionarea cauzei. Mai exact, era vorba despre autorizaţiile de construcţie emise Claudiei Radu (nepoata lui Gabriel Oprea) şi documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate.

„După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul solicitării, inculpatul Onţanu Neculai a emis în aceeaşi zi o adresă (nr. 20868 din 23.03.2016) către Compartimentul arhivă, prin care le punea în vedere să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii care presupunea aprobarea sa personală, sub sancţiunea tragerii la răspundere”, arată magistraţii.

Mai mult, Onţanu le-ar fi spus anagajaţilor săi că vor fi destituiţi dacă le vor da documentele procurorilor. Ulterior, Onţanu ar fi părăsit sediul Primăriei, astfel încât solicitării nu i s-a putut da curs în termenul stabilit de organele de urmărire penală.

Procurorii au reuşit să obţină documentele solicitate abia în momentul în care Neculai Onţanu a fost citat şi şi-a dat acordul ca înscrisurile cerute să fie eliberate.

Loredana Radu: Terenul i l-am vândut unchiului meu, Gabriel Oprea, la dorinţa acestuia

În ziua în care instanţa a decis arestarea inculpaţilor din dosarul în care Onţanu este acuzat de corupţie, Loredana Claudia Radu a declarat în faţa judecătorilor că, după achiziţionarea terenului de pe şoseaua Barbu Văcărescu i l-a vândut lui Gabriel Oprea, unchiul acesteia.

„La 1 an după achiziţionarea acelui teren, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel la dorinţa acestuia. Precizez că şi anterior acestei tranzacţii i-am mai vândut alte 2 terenuri unchiului meu, acesta având încredere că eu, fiind avocat, am verificat legalitatea actelor de dobândire a acelor terenuri. Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare, pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig”, a spus Radu.

Ulterior, Oprea, în baza proiectului pe care nepoata sa i l-a pus la dispoziţie, „a edificat o structură de rezistenţă, iar, ulterior, a donat-o fiicei sale, Tudor Ana Maria. În prezent, terenul împreună cu structura ridicată pe el se găseşte la vânzare”.

Neculai Onţanu, arestat preventiv

Neculai Onţanu, primarul suspendat al Sectorului 2, a fost arestat preventiv, vineri, fiind acuzat de luare de mită. Decizia nu a fost definitivă, însă a fost executorie, astfel că acesta a fost încarcerat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Neculai Onţanu că a primit mită un teren de 1.500 de metri pătraţi pentru retrocedarea 83.500 de metri pătraţi în sectorul 2. El ar fi primit terenul prin intermediul avocatei Claudia Loredana Radu, care, alături de o altă persoană, l-a cumpărat la un preţ mult redus.

Anchetatorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că avocata a revândut apoi jumătate din suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi pe care o cumpărase ea, către Gabriel Oprea, conform news.ro.

Preţul: de 7 ori mai mic

Preţul menţionat în contractul dintre Loredana Radu şi Gabriel Oprea este de 400 euro/mp, de şapte ori mai mic decât preţul plătit în aceeaşi perioadă pentru un teren din acelaşi lot şi care avea o documentaţie de urbanism similară şi mai puţin de jumătate faţă de valoarea minimă din Ghidul orientativ (care crescuse la 900 euro/mp la această dată).

„Relaţia apropiată dintre inculpatul Onţanu Neculai şi beneficiarul final al terenului, care l-a obţinut la un preţ mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul iniţial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului sectorului 2”, susţin procurorii.

După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu a obţinut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 etaje (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. Potrivit presei, Gabriel Oprea construieşte acolo un hotel.

„Din verificările procurorilor rezultă că autorizaţia a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onţanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecţie a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform art. 9 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul  localităţilor şi conform Planului de Urbanism General al Municipiului Bucureşti”, se precizează în referatul DNA.

Celelalte terenuri de retrocedat, până la 83.500 de metri pătraţi, au fost împărţite şi distribuite în mai multe loturi de primarul Neculai Onţanu.

Astfel, procurorii notează că un prim lot de 17.943 mp este amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin, un alt lot de 33.157,85 mp este situat pe str. Petricani, un lot de 11.774,06 mp este situat pe str. Barbu Văcărescu/str. Gheorghe Ţiţeica, unul de 7.765,73 mp - tot pe str. Barbu Văcărescu, unul de 12.165 mp - pe Şoseaua Colentina, unul de 344,10 metri pătraţi - pe str. Icoanei - şi unul de 349,17 mp - pe str. Cremeniţa.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul penal deschis după de un agent de la Poliţia Locală a intrat cu maşina în curtea Arestului Central, anchetat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 4

       

Dosar penal după ce Onţanu a fost băgat ilegal în curtea Arestului, cu o maşină a Poliţiei Locale, ca să fie ferit de jurnalişti

 

Mandat de arestare pentru Neculai Onţanu. Denunţul lui Borcea: „I-am spus că îi vom da un milion de euro dacă vom obţine restituirea“

Referat DNA. Primarul Onţanu s-a ocupat personal de autorizaţia pentru hotelul lui Gabriel Oprea de pe malul Lacului Tei

Ce s-a ales de cei 7 primari ai USL din Bucureşti. Ultimii „mohicani“ rămaşi în picioare

Familia lui Gabriel Oprea, beneficiarul final al retrocedărilor pentru care a fost reţinut Onţanu

Surse: Omul de afaceri Cristian Borcea, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu

Loredana Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, reţinută în dosarul lui Neculai Onţanu

Viaţa lui Neculai Onţanu, omul care a condus 16 ani Sectorul 2: de la maistru în construcţii la general de brigadă

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite