Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Nelu Iordache, urmărit penal de DNA în alte trei dosare. Omul de afaceri s-a autodenunţat că a dat mită unui angajat al Ministerului Transporturilor

0
14 Dec 2012 14:51:34
Autor: Florin Stoican
Patronul Romstrade, Nelu Iordache, s-a autodenunţat că a dat mită unui angajat al CNADNR
Patronul Romstrade, Nelu Iordache, s-a autodenunţat că a dat mită unui angajat al CNADNR

Omul de afaceri Nelu Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte trei dosare de către procurorii, iar în unul dintre aceste cazuri el a denunţat că i-a dat bani unui funcţionar din Ministerul Transporturilor pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri, potrivit DNA.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, recursul omului de afaceri Nelu Iordache împotriva deciziei Tribunalului Capitalei, prin care această instanţă a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru fapte de corupţie.

La termenul de vineri al procesului, apărarea lui Nelu Iordache a arătat că, în opinia sa, acesta este nevinovat şi dacă ar fi lăsat în libertate, nu ar mai putea derula operaţiuni comerciale, întrucât firma sa, Romstrade, se află în procedură de insolvenţă.

În acest context, procurorul anticorupţie al şedinţei le-a spus judecătorilor Curţii că omul de afaceri prezintă un grad ridicat de pericol, anunţând că el este cercetat penal în alte trei dosare de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit magistratului anticorupţie, Nelu Iordache ar fi cercetat într-un dosar în care omul de afaceri a luat bani pentru lucrările privind drumul Alexandria - Craiova, iar într-un altul pentru lucrările de pe centura Bistriţei.

Procurorul anticorupţie a arătat că în al treilea dosar, în care este cercetat, omul de afaceri este chiar denunţătorul. Concret, a explicat procurorul după momentul arestării Iordache s-a hotărât să vorbească şi l-a denunţat pe un funcţionar din Ministerul Transporturilor despre care a spus că i-a dat 33.000 de lei pentru ca acesta să faciliteze urgentarea încasării unor fonduri ce-i fuseseră aprobate omului de afaceri.

Potrivit procurorului DNA, deşi a făcut denunţ împotriva angajatului de la CNADNR-MT (Compania naţională de autostrăzi şi drumuri naţionale din Ministerul Transporturilor-n.r.), procurorii anticorupţie au început cercetările penale şi în cazul omului de afaceri în acest ultim caz.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare în acest dosar şi urmează să decidă dacă dispun cercetarea în libertate sau nu a omului de afaceri.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Nelu Iordache de faptul că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care Nelu Iordache era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alţi 9.861.000 de lei au fost retraşi în numerar, "cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive", susţin procurorii anticorupţie.

"O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal şapte dintre aceste contracte. În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii", a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat că, pentru a ascunde provenienţa acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut în facturi care atestau operaţiuni fictive prin firmele administrate de complicii săi. Banii s-ar întors cu explicaţia "plată eronată" sau "plată nedatorată" în contul SC Romstrade SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Astfel, Tribunalul Bucureşti a decis, în 2 decembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, la propunerea procurorilor DNA care îl cercetează pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Decizia a fost contestată de patronul Romstrade la Curtea de Apel Bucureşti, care va decide definitiv dacă Nelu Iordache rămân în continuare în arest sau va fi cercetat în libertate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările