Nelu Tătaru, după discuţiile din Senat: Încă 30 de zile de stare de alertă. Ce se întâmplă cu asimptomaticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, marţi seară, la ieşirea de la discuţiile din Senat, că va exista starea de alertă pentru următoarele 30 de zile, iar asimptomaticii vor fi internaţi timp de 48 de ore.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătăţii şi ale mele. Sper ca în continuare şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne ref la Covid, iar pentru cei simptom, în funcţie de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marţi seară, după şedinţa Comisiei Juridice, potrivit Digi24.ro.

Asimptomaticii, în evaluare 48 de ore

El a precizat că persoanele asimptomatice „vor avea o evaluare de 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital. 

„Fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea posibilitatea să-şi susţină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă ref la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la internare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic”.

El a precizat că urmează să fie discutate şi sancţiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem şi Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât şi ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.

În ceea ce priveşte detaşarea medicilor, acestea se vor face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „vor face şi detaşări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizaţii, asigurarea cazării şi a unei diurne.

„Când am spus de indemnizaţie, există şi beneficii băneşti”, a subliniat ministrul.

Când expiră starea de alertă

Executivul se va reuni miercuri în şedinţă, la Palatul Victoria, fiind luată în discuţie posibilitatea prelungirii stării de alertă pe între teritoriul ţării, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.

Actuala stare de alertă expiră pe data de 17 iulie. 

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi un nou atac dur asupra PSD, în contextul în care social-democraţii tergiversează legea carantinei şi izolării iniţiată de Guvern. „Sunt siderat de felul în care PSD a reacţionat în Parlament”, a afirmat şeful statului, care şi-a reluat apelul către Parlament: „Finalizaţi discuţiile! Aprobaţi o formă bună a legii. Altfel, veţi fi răspunzători de moartea a zeci, sute de români”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite