Nepotismul şi plagiatul, bolile universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajarea rudelor – fii, fiice, gineri, nurori, nepoți – și plagiatul sunt cele mai grave probleme ale sistemului academic românesc, arată Coaliţia pentru Universităţi Curate.  Topul Integrităţii Universităţilor Româneşti arată că doar 3 instituţii de stat au luat 4 din 5 stele acordate pentru corectitudineşi transparenţă.

„Nepotismul agravează şi mai mult problemele unui sistem educaţional închis, ridicând semne de întrebare cu privire la obiectivitatea promovărilor. Numărul familiilor universitare a rămas acelaşi în instituţiile de învăţământ superior". Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii ale raportului Coaliţiei pentru Universităţi Curate. Documentul citează serialul din „Adevărul Şcoală& educaţie" privind clanurile universitare şi arată că nepotismul de la unele universităţi din Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti n-a fost rezolvat.

O altă problemă gravă este cea a plagiatului, practicat încă pe scară largă, atât de studenţi, cât şi de profesori. „Răspunsul la plagiat, e slab în multe cazuri", arată raportul, potrivit căruia „unele universităţi au investit în software specific" pentru a depista studenţii plagiatori, „dar continuă să aibă plagiatori drept profesori. "

Lipsuri la transparenţă

Niciuna dintre universităţile de stat din România nu a primit punctajul maxim de cinci stele şi doar trei au primit patru stele: Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, UMF „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

În schimb, instituţiile cu tradiţie din Bucureşti au fost cotate cu două sau trei stele. Academia de Studii Economice a coborât pe locul 6, după ce anul trecut era pe 4. De asemenea, Universitatea Bucureşti a ajuns pe locul 20, fiind cotată cu 2 stele.

Citiţi şi: Universitatea din Oradea a fost cotată cu două stele, cu una în plus față de anul trecut

Andrei Marga: „Universităţile din ţară, cele mai corupte din UE“

Topul celor mai căutate facultăţi din Timişoara la admiterea de anul acesta

„Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca n-au evoluat deloc faţă de anul trecut. Nici nu şi-au rezolvat nepotismele. Nici Politehnica nu a evoluat, ci dimpotrivă, fiind cotată la două stele", a spus Alina Mungiu-Pippidi, coordonatoarea topului. Singura universitate care a crescut spectaculos a fost Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad.

Rectorii reacționează nervos la clasificare

Rectorii universităţilor care au primit două sau trei stele nu sunt de acord cu aceste calificative. Lui Ioan Pânzaru, rectorul de la Universitatea din Bucureşti, nu-i convine poziţia din clasamentul Coaliţiei pentru Universităţi Curate. „Faptul că toată lumea face clasamente este un mod de viaţă în România", a declarat Ioan Pânzaru. Profesorul susţine că universitatea nu a publicat în ultimul an posturile vacante pentru că sunt blocate de Guvern. În privinţa articolelor ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate, numărul acestora a crescut în ultimul an.

„Ar trebui să fim pe primul loc în rândul universităţilor româneşti, avem peste 600 de articole în ultimul an", a mai spus Ioan Pânzaru. Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice, cotată cu doar 2 stele, susţine că topul este nerelevant şi neprofesionist.

„Noi am intrat pe locul 372 în clasamentul Webometrics. Cei care au făcut topul nu s-au uitat pe site cum trebuie. Acolo erau toate informaţiile. Nici nu ne-au întrebat", a spus Andronescu. Rectorul ASE din Bucureşti recunoaşte în schimb că sunt probleme. „Mi-ar fi plăcut să fim cotaţi cu 5 stele, cum nu e nicio universitate din România", a spus Ioan Roşca. În privinţa nepotismelor reclamate în top, rectorul susţine că la ASE nu există rude care să aibă funcţii de conducere în acelaşi timp.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite