UPDATE Nepotul lui Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Băsescu la DNA FOTO Eduard Enea
Dragoş Băsescu la DNA FOTO Eduard Enea

Dragoş Băsescu, fiul fratelui fostului preşedinte, Traian Băsescu, va fi cercetat sub control judiciar pe cauţiune, acesta fiind suspenctat de trafic de influenţă. Miercuri dimineaţă, el a fost dus cu mandat la sediul Direcţei Naţionale Anticorupăţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Dragoş Băsescu a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile sub acuzaţia de trafic de influenţă.

De asemenea, în acest caz a fost pus sub urmărire penală şi pe omul de afaceri Ciprian Nistor (condamnat definitiv în alt dosar al DNA), acesta fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii precizează că Dragoş Băsescu este suspectat că, pe 13 martie 2014, împreună cu Ciprian Nistor, i-ar fi cerut unei persoane (denunţător în cauză) suma de 500.000 euro pentru a-i obţine o soluţie de nearestare la o contestaţie formulată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul ce îl privea şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.

Denunţătorul din acest caz le-ar fi spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen.

„Ca urmare, Dragoş Băsescu i-a spus denunţătorului că mai are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la 2 ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, pentru a nu trezi suspiciuni”, se arată în documentul anchetatorilor. 

Control judiciar pe cauţiune

Ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, Dragoş Băsescu are la dispoziţie cinci zile în care să depună o cauţiune în valoare de 10.000 de lei, sumă ce va fi consemnată pe numele acestuia, la dispoziţia DNA, la o unitate bancară, urmând ca la dosar să fie ataşată o adeverinţă oficială. Dacă va încălca măsura controlului judiciar, această sumă va reveni statului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; 

c) să se prezinte la Secţia 11 Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; 

d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; 

e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; 

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

În cazul în care încalcă cu rea-credinţă prevederile impuse de controlul judiciar, această măsură poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv.

UPDATE Şi ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop (foto jos), s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat în acest dosar, însă acesta a plecat după circa 20 de minute.


Radu Pricop, la ieşirea de la DNA FOTO Eduard Enea/Adevărul 

Radu Pricop la DNA FOTO Eduard Enea

El a refuzat să facă declaraţii în faţa presei atât la intrarea în sediul instituţiei, cât şi la ieşire.

Potrivit unor surse judiciare, Dragoş Băsescu este acuzat de trafic de influenţă după ce, alături de omul de afaceri Ciprian Nistor, i-ar fi promis, pe 20 aprilie 2015, unei persoane cercetate într-un dosar al DIICOT, Sandu Staicu, administratorul firmei  Activ Invest Construct, rezolvarea dosarelor pe care le avea la DIICOT.

Mai exact, spun sursele citate, Sandu Staicu a fost reţinut de procurorii DIICOT, pe 10 martie 2014, într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Remus Tudoran Jurj pentru infracţiuni de constituire de grup infracţional şi spălare de bani. Două zile mai târziu, propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aceeaşi zi, pe 12 martie 2014, spun sursele judiciare, Sandu Staicu a fost contactat telefonic de către  Jenică Ioniţă, cu care s-a şi întâlnit şi care i-a spus că Dragoş Băsescu  îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la D.I.I.C.O.T, persoana de legătură fiind  numitul Ciprian Nistor, urmărit penal şi el în acest dosar pentru complicitate la trafic de influenţă.

Întâlnire de ”afaceri” la SPA

Astfel, pe 13 martie 2014 Sandu Staicu a stabilit o întâlnire cu Dragosş Băsescu la Clubul Pescariu în jurul orelor 17:00, locaţie ce-i fusese indicată de Ciprian Nistor. Când a ajuns la locaţie , Nistor i-ar fi cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Intrând în incintă, aceştia s-au întâlnit la vestiar şi cu DRAGOŞ BĂSESCU care i-a remis un slip de baie lui Staicu Sandu apoi  s-au deplasat în zona de SPA şi au intrat împreună într-o saună, ocazie cu care Ciprian Nistor şi Dragoş Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme şi de persoane pe care Sandu Staicu le-a recunoscut ca fiind prezente în dosarul penal în care fusese reţinut, listă cu date din dosar ce  i-a fost prezentată pentru a-l convinge că au acces la dosar şi că au posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu această ocazie Dragoş Băsescu a pronunţat numele procurorului de caz. 

Şpagă de un milion de euro

În acest context, spun sursele citate, Dragoş Băsescu i-ar fi 500.000 euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către D.I.I.C.O.T. şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului pus pe bunurile  lui Staicu Sandu.

Staicu Sandu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen.

Drept urmare, DragoŞ Băsescu i-ar fi spus că are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1 milion euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la 2 ani.

Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, anume KPMG, pentru a nu trezi suspiciuni.  

Aceste aspecte susţinute de Sandu Staicu, precizează sursele judiciare,  ar fi fost confirmate integral  de Ciprian Nistor, care ar fi confirmat discuţiile purtate cu Sandu Staicu şi Dragoş, inclusiv propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscând persoane din domeniul justiţiei. De asemenea, a recunoscut solicitarea de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 euro de la afacerist.

Cine este procurorul Remus Tudoran Jurj

Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj care l-a anchetat pe Sandu Staicu este la rândul său urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este anchetat pentru aceeaşi infracţiune, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro.

Conform DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite