Nervozitatea „Gulerelor albe“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sigur, pentru mulţi penali la nivel înalt se apropie funia de par. Cei cu fapte grele, simt luneta Justiţiei pe frunte şi oricum ar da-o, orice ar face, chiar dacă mai sunt sau nu în demnităţi înalte, nu pot scăpa de ea. Simt cum aceasta îi ţintuieşte din ce în ce mai tare. Simt că nu mai au scăpare.

Simt cum se apropie orele judecăţii pentru faptele lor de corupţie. În disperare de cauză, atacă, contraatacă furibund, pierzându-şi luciditatea şi logica, tot ceea ce cred că-i ameninţă: legea, reprezentanţii legii, instituţii, oameni.

Recurg la expresii tari, depăşite, la acuze de securism, kaghebism. Tentative de chemare şi punere la ordine în Parlament. De către parlamentari penali, care simt luneta pe frunte. Ameninţări. Ultimatumuri, încercări… orice pentru a scăpa. Cu toate acestea, funia se strange mai mult în jurul gâturilor „Gulerelor albe“. Tot mai aproape de par, pardon, de puşcăriile din care alţii, ghinionişti, au scăpat sau fac eforturi disperate să scape. Culoarea politică, apartenenţa la un grup sau altul, influenţa, traficul şi abuzul de putere nu par să-i mai scape. Momentan. Pe viitor, nu se ştie. Deocamdată, cei puşi în fruntea luptei anticorupţie, în ciuda beţelor puse în roate şi aruncarea din căruţă, rezistă.

Ministerul Justiţiei rezistă cu ministrul Prună în rol de încasator. Ca la box, primeşte lovituri tot mai multe şi mai puternice, de la Tăriceanu, de la Ponta, de la Parlament, de la penali cu ştaif, dar încă se ţine pe picioare. Cât timp? DNA-ul cu declarativa-reconfirmata Kovesi, atacată atât de politicul penal cât şi de CCR, se ţine tare, cu degetul pe trăgaciul lunetei de pe fruntea penalilor. Guvernul technocrat în frunte cu imperturbabilul şi enervantul premier Cioloş, atacat ca la Plevna, chemat săptămânal, la ordine şi tocat în Parlament, de cei cu funia de gât, încă rezistă. Cât timp?

În ciuda faptului că DNA-ul a anunţat o oarecare încetinire temporară a dosarelor de corupţie, ca urmare a deciziei CCR, se percepe o tot mai puternică frică, nervozitate şi reacţii viscerale, aproape necontrolate ale celor luaţi în cătarea legii. Cine priveşte atent ce se întâmplă în România, cu lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, nu se poate să nu observe o tensiune crescândă, pe zi ce trece, în rândul ”Gulerelor albe”, marii ştabi, foşti sau actuali în rândurile puteri statului, posibili, pasibili, cercetaţi, acuzaţi sau chiar, condamnaţi penal.

Pentru „Gulerele albe” nervoase, disperate, timpul se comprimă. Timpul judecăţii faptelor de mare corupţie nu mai are răbdare cu vinovaţii. Aceştia simt că li se apropie ceasul când vor da socoteală pentru faptele lor. În acelaşi timp, se simt vulnerabili în faţa legii când ştiu că se apropie alegerile, pot pierde demnităţi, pot pierde imunitatea şi libertatea pe care încep să o preţuiască tot mai mult. Şi riscă să-şi piardă averile, agoniseala furată, ameninţare care îi sperie şi doare cel mai tare.

Pe lângă această tensiune, luptă între lege şi fărădelege, la nivel înalt, sunt lucruri pe care le aflăm şi trăim şi care ne interesează şi afectează în acelaşi timp:

Raportul „Colectiv”, caz în care cu toţii aşteptăm răspunsuri, vinovaţii, vinovăţiile şi pedepsele  pentru morţi şi răniţi.

Rezultate concrete în cazul îmbolnăvirii şi decesului bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic, caz despre care prim procurorul adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, a declarat că „procurorii nu pot face mare lucru deoarece anchetatorii nu au primit punctul de vedere al Ministerul Sănătăţii!” De asemenea, aşteptăm ancheta şi rezolvarea cazurilor de îmbolnăviri şcolare înregistrate în ultimele săptămâni.

Între timp, suntem informaţi că Ministerul Public a avut în lucru aproape 2 milioane de cauze în anul 2015, din care 584. 889 au rămas cu autori necunoscuţi. Şi peste 10 miliarde lei sechestru asigurator pe bunurile acuzaţilor că au prejudiciat statul roman.

Şi mai aflăm că Senatul României refuză punerea dosarelor Revoluţiei la dispoziţia Parchetului General pe motiv să sunt informaţii de stat clasificate, secretizate!!!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite