New York Post: Hunter Biden s-a întâlnit de mai multe ori cu tatăl său, actualul preşedinte al SUA, în perioada în care lucra pentru Gabriel Popoviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Getty images
Foto Getty images

O serie de întâlniri între Hunter Biden şi tatăl său, actualul preşedinte al SUA, pe vremea când acesta din urmă era vicepreşedinte, au coincis cu perioada în care primul fusese angajat de magnatul imobiliar român Gabriel Popoviciu pentru a duce o campanie de influenţă şi a-l scăpa de acuzaţiile de corupţie formulate de procurorii DNA, relatează New York Post.

Potrivit unei surse familiare cu negocierile, citate de tabloidul american, Hunter, care avea o firmă de avocatură, a fost angajat de Popoviciu în 2015 şi ar fi avut o înţelegere separată cu acesta în valoare de „milioane” de dolari de care ar fi beneficiat el şi asociaţi ai săi în caz de succes.

Gabriel Popoviciu a fost condamnat în 2016 pentru că a oferit mită în vederea cumpărării unui lot de teren aflat în proprietatea statului român, la un preţ mult sub cel al pieţei.

Popoviciu i-a angajat pe Hunter Biden şi pe Louis Freeh, un fost director al FBI, pentru a-l reprezenta la întâlniri cu oficialii americani de rang înalt, ca parte a campaniei sale de influenţă menită a-i convinge pe procurori să ajungă la o înţelegere sau să renunţe la acuzaţii, dezvăluia anul trecut Daily Mail.

Întâlnirile programate între Hunter Biden şi tatăl său au fost dezvăluite după examinarea datelor de pe laptopul pe care Hunter l-a abandonat la un service în 2019.

În iulie 2015, Freeh l-a sunat pe Hunter cu doar două ore înainte de întâlnirea pe care urma să o aibă acesta cu tatăl său la reşedinţa sa oficială în calitate de vicepreşedinte al SUA.

Mark Gitenstein, un apropiat al familiei Biden şi un donator îndelungat pentru campaniile lui Joe Biden, a fost de asemenea atras în această campanie de influenţă. Fost ambasador al SUA în România (2009-2012), Gitenstein este în prezent ambasadorul SUA în UE.

În septembrie 2015, cu ocazia vizitei preşedintelui României Klaus Iohannis la Washington, diplomatul american a înlesnit o întâlnire între şeful de stat român şi vicepreşedintele Biden.

Între 2015 şi 2016, Hunter şi Gitenstein au avut patru întâlniri. La cererea lui Eric Schwerin, preşedintele unei firme de investiţii a lui Hunter Biden, diplomatul american a luat legătura, printre alţii, cu Hans Klemm, ambasadorul SUA în România la acea vreme, pentru a se interesa asupra unei noi legislaţii ce l-ar putea ajuta pe Popoviciu să scape de închisoare.

„Tocmai ce m-am consultat cu tipii din România. Se pare că nu-l ajută pe clientul tău, căci legea nu se aplică retroactiv”, se arată într-un mesaj trimis de Gitenstein pe 9 iunie 2016 .

„Mulţam, Mark. Asta rămâne între noi”, a răspuns Schwerin.

Hunter avea programat un „mic dejun cu tata” la două zile după ce a zburat în România (noiembrie 2016) în vederea unei campanii de convingere pe lângă DNA.

Michael Gottlieb, un coleg al lui Hunter la o altă firmă avocatură, i-a cerut ambasadorului SUA în România, cu care era prieten, să intermedieze o întâlnire cu cei de la DNA, se arată într-un email trimis pe 17 mai 2016.

"Ambasada a luat legătura cu DNA pentru a solicita întâlnirea. Prima întrebare pe care am primit-o de la DNA (în câteva minute) a fost dacă este vorba despre cazul Popoviciu", le-a mai scris tuturor a doua zi.

În cele din urmă, DNA a refuzat să se întâlnească cu Hunter Biden şi Gottlieb "invocând reglementările româneşti care le interzic să aibă întrevederi pentru a discuta despre un caz în curs", a declarat Gottlieb într-un e-mail din 26 mai.

New York Post remarcă că Hunter Biden s-a întâlnit cu cu Klemm, pe atunci ambasador al României, la Washington, pe 29 martie 2016. Potrivit datelor recuperate de pe laptopul lui Hunter, a doua zi Hunter avea programată o întâlnire cu Joe Biden, tot la la reşedinţa oficială a acestuia ca vicepreşedinte al SUA.

În ciuda eforturilor lui Hunter, Popoviciu a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar reuşit să fugă în Anglia. Guvernul român încearcă în continuare să obţină extrădarea sa pentru răspunde în faţa justiţiei, scrie New York Post.

Potrivit tabloidului american, în lumina acestor coincidenţe, criticii preşedintelui american pun la îndoială afirmaţiile lui Joe Biden că nu ar fi discutat niciodată cu fiul său despre afacerile acestuia în străinătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite