Niciun autoturism parcat ilegal nu va mai putea fi ridicat de hingherii de maşini. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Supremă sancţiunile primite de cei care parcau neregulamentar
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Supremă sancţiunile primite de cei care parcau neregulamentar

Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate de autorităţi, după ce decizia Curţii Supreme care reglementează acest lucru a fost publicată şi în Monitorul Oficial. Mai exact, sentinţa dată de magistraţi în luna mai stabileşte că procedurile de ridicare a autovehiculelor în cazul în care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotărâri ale consiliilor locale, aşa cum se întâmpla până acum.

Practic, prin decizia Curţii Supreme, toate hotărârile emise de autorităţile locale în acest scop sunt lovite de nulitate. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 9/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 526 din 15 iulie 2015 şi a devenit obligatorie de la data publicării.

Judecătorii explică, în motivarea deciziei, că autorităţile administraţiei publice locale nu au competenţă de reglementare în ceea ce priveşte procedura de urmat în cazul autovehiculelor parcate neregulamentar şi că această chestiune poate fi reglementată numai de Guvern.

Avocatul Poporului a trimis, în luna ianuarie, Curţii Supreme o sesizare în care a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal.

„Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, nota Avocatul Poporului în cererea trimisă magistraţilor.

Astfel, examinarea jurisprudenţei la nivel naţional a relevat că instanţele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară", mai arată sursa citată.

Drept urmare, începând din această săptămână, şoferii care parchează ilegal pe carosabil riscă doar amendă contravenţională. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite