Nicolae Bănicioiu, absent de la audierile din dosarul Colectiv: cere să fie adus cu mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu nu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, acolo unde era aşteptat pentru a fi audiat privind intervenţia din seara incendiului din clubul Colectiv. Avocatul victimelor a cerut ca data viitoare să fie adus cu mandat.

Avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă 16 familii ale victimelor din dosarul tragediei din clubul Colectiv, a spus miercuri că a fost anunţat oficial că fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu poate veni la audierile de azi din motive personale.

„Am fost ieri (marţi – n.r.) când, în sfârşit, s-a prezentat domnul Raed Arafat. Astăzi (miercuri – n.r.) am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu (Nicolae Bănicioiu – fost ministru al Sănătăţii – n.r.), care, din motive personale, nu poate veni. Ok. Am solicitat, atunci, să fie adus cu mandat de aducere, că aşa zice legea. (...) Nu îi comentez gesturile domnului, că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni pentru că cineva trebuie să răspundă şi nu doi pompieri şi trei graficieni”, a spus Doru Viorel Ursu, avocatul familiilor şi victimelor tragediei din Clubul Colectiv. 

Avocatul a cerut ca data viitoare sa fie adus cu mandat, scrie g4media.

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu era aşteptat miercuri la audieri la Parchetul General, în dosarul privind intervenţia din seara incendiului din clubul Colectiv. Audierile au loc la patru ani de la tragedia în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa şi este pentru prima dată când Bănicoiu este chemat de procurori să dea explicaţii.

Procurorii Parchetului General au reluat audierile din dosarul Colectiv, marţi fiind prezent la parchet şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a refuzat să facă declaraţii la intrarea în sediul Parchetului, iar după 4 ore de audieri, a ieşit printr-o altă parte a clădirii, pentru a-i evita pe jurnalişti şi rudele victimelor din Colectiv care s-au aflat în faţa Parchetului pe toată durata audierilor. El a fost citat la Parchet în calitate de martor. 

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis în urmă cu 3 ani, după ce familiile şi prietenii victimelor din clubul Colectiv au acuzat autorităţile care au coordonat intervenţia de neglijenţă şi ucidere din culpă. Mai exact, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, sunt acuzaţi că au întârziat transferul răniţilor din Colectiv în afara ţării şi au susţinut că "avem de toate" pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiţii pentru a îngriji astfel de pacienţi. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara ţării le-a fost fatală.

"Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi din Germania, deci am primit din foarte multe părţi astfel de solicitări (...) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii. Nu este nicio diferenţă între medicii care au venit şi medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite