Nicolea Ciucă, la bilanţul MApN: Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă  susţine că acţiunile Rusiei la Marea Neagră pot avea importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţe FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă  susţine că acţiunile Rusiei la Marea Neagră pot avea importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţe FOTO gov.ro

Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic şi este dreptul României să ceară acest lucru, a declarat, marţi, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, la bilanţul MApN pe 2019.

UPDATE Efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura alocarea bugetară pentru MApN a fost foarte bine chibzuit de minister, a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă. El a subliniat că în MApN "gradul de execuţie bugetară a fost ascendent" în anul 2019.

"Vreau să vă asigur că efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura această alocare bugetară a fost foarte bine chibzuit. Structura bugetului (...) este una foarte echilibrată, ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, fiind de 57,9%, iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea în ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei", a afirmat el.

Nicolae Ciucă a menţionat că 2019 a adus o investiţie semnificativă în infrastructură. Astfel, a explicat Ciucă, au fost alocate 523 milioane de lei pentru infrastructură militară, din care au fost cheltuite 514 milioane. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mentenanţă, din totalul de 798 de milioane, ministerul a angajat şi cheltuit 791 milioane.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, pentru anul 2020 MApN are alocat 2,13% din PIB.

"Suntem convinşi că alocaţiile bugetare în 2020 vor conduce la un nivel al execuţiei bugetare de cel puţin 2% din PIB", a apreciat el. Acesta a menţionat că, în 2019, pentru achiziţiile de tehnică militară au fost alocate 4,938 miliarde de lei, din care au fost utilizate 4,916 miliarde lei.

                                             ******************************************************

"Pentru noi, asigurarea unei prezenţe mai robuste a NATO la Marea Neagră a fost obiectivul principal. Prin eforturile conjugate ale preşedintelui României, diplomaţiei şi Apărării, asistăm astăzi la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga noastră vecinătate, cu o cuprindere de 360 de grade", a afirmat acesta.

El a evocat "preocupări legitime privind securitatea zonei". "Considerăm că prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic. Este dreptul nostru să cerem acest lucru şi să avem o prezenţă înaintată unitară a Alianţei pe întreg Flancul Estic. În acelaşi timp, este datoria noastră să dezvoltăm capabilităţi credibile complementare şi interoperabile cu cele aliate", a punctat Ciucă.

În opinia sa, "cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei".

"În cele din urmă, intenţia acestei militarizări accentuate este de a nu permite NATO şi aliaţilor să opereze liber în regiune. Desfăşurarea de capabilităţi anti-acces şi de interdicţie regională reprezintă o transformare majoră a securităţii în Marea Neagră. Descurajarea şi logica echilibrului militar se schimbă", a menţionat ministrul interimar al Apărării.

Totodată, el a subliniat că "Balcanii de Vest continuă să rămână o regiune cu un echilibru de securitate şi stabilitate fragilă".

La şedinţa de bilanţ de la Ministerul Apărării sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul interimar, Ludovic Orban. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite