Regiunea Autonomă Nicuşor Constantinescu. Preşedintele CJ Constanţa interzice de trei ani Curţii de Conturi să-l controleze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, interzice de trei ani Curţii de Conturi să controleze Regia de Drumuri Constanţa, aflată în subordinea sa, dar şi Consiliul Judeţean ca atare. Plângerile penale formulate de Curtea de Conturi zac în sertarele Parchetului local.

În sud-estul României e pe cale să se constituie o veritabilă regiune autonomă, pe lângă care aspiraţiile secuilor par o biată metaforă. Suveranul acestei regiuni este Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în faţa căruia au îngenuncheat cel puţin trei instituţii ale statului: Curtea de Conturi, Parchetul şi Poliţia.

Curtea de Conturi încearcă de mai bine de doi ani să controleze activitatea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, tutelată de Consiliul Judeţean, dar şi a altor instituţii. De fiecare dată, Nicuşor Constantinescu a interzis în scris auditorilor să deruleze controalele – şi a rămas aşa cum a decis el.

Curtea de Conturi a sesizat anul trecut Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în legătură cu aceste abuzuri. Procurorii locali au însărcinat Poliţia locală să efectueze cercetările, iar dosarul nu e soluţionat nici până în prezent. În această situaţie, Curtea de Conturi intenţionează să depună o nouă plângere penală la DNA împotriva lui Nicuşor Constantinescu, pentru abuz în serviciu, şi chiar să blocheze finanţarea proiectelor CJ Constanţa.

Verificări eşuate în 2011 şi 2012

Curtea de Conturi a încercat să controleze activitatea RAJDP Constanţa, mai întâi, în 2011 şi 2012. De fiecare dată, auditorii s-au prezentat la RAJDP, dar nu li s-a permis accesul în instituţie. Directorul general al regiei, George Adrian Gâmbuţeanu, a refuzat categoric să pună la dispoziţia echipei de control documentele şi informaţiile solicitate. Gâmbuţeanu şi-a justificat refuzul prin faptul că nu a primit avizul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în calitate de autoritate tutelară a regiei. Directorul a preferat să încalce cu bună ştiinţă legea şi să se aleagă cu un dosar penal pentru abuz în serviciu decât să-l supere pe baronul PSD Nicuşor Constantinescu.

Aflată în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, Curtea de Conturi s-a adresat autorităţilor judiciare. “Având în vedere refuzul nejustificat al directorului general de a pune la dispoziţia echipei de control documentele solicitate, în data de 22.10.2012, s-a făcut plângere penală împotriva lui George Adrian Gâmbuţeanu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Influenţa baronului local şi-a făcut încă o dată efectul. După opt luni de la depunerea plângerii penale, procurorii constănţeni nu au făcut nimic în acest dosar.

Curtea de Conturi, sfidată din nou

În 2013, situaţia s-a repetat. Controlul la RAJDP Constanţa ar fi trebuit să se deruleze în perioada 7 mai-28 iunie, auditorii solicitând pregătirea documentelor care urmau să le fie puse la dispoziţie. Şi de această dată directorul a sfidat Curtea de Conturi, sub protecţia preşedintelui CJ Nicuşor Constantinescu. “Conducerea regiei, constatând că, în fapt, nu se întâmplă nimic dacă în doi ani consecutivi a refuzat să pună la dispoziţia organelor de control documentele şi informaţiile solicitate, a procedat la fel şi în cazul misiunii de control notificată în 22.04.2013”, se precizează în documentul Curţii de Conturi.

Deşi nu era obligată, la 13 mai 2013, Curtea de Conturi l-a informat pe Nicuşor Constantinescu despre refuzul RAJDP de a-i primi pe auditori, solicitându-i acestuia, totodată, “să dispună toate măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii normale a controlului”. Consiliul Judeţean Constanţa a ignorat solicitarea.
Directorul Adrian Gâmbuţeanu a încercat s-o scalde, spunând că, de fapt, nu s-ar fi opus verificării Curţii de Conturi. „Nu a fost un refuz explicit, noi aici avem o procedură administrativă... S-au urmat procedurile administrative, pentru că suntem în subordinea Consiliului Judeţean”, a declarat pentru „Adevărul” şeful RAJDP Constanţa.

Miza controlului din acest an nu e deloc de neglijat: 42 milioane de lei, adică 9,4 milioane de euro, sumă ce reprezintă fondurile bugetare alocate RAJDP de către Consiliul Judeţean Constanţa în anul 2012.

Baronul Nicuşor, mai tare ca Parlamentul

Curtea de Conturi a cerut, în mod repetat, explicaţii RAJDP Constanţa. Reprezentanţii Curţii au arătat că niciun act normativ nu prevede condiţionarea controlului de acordul preşedintelui Consiliului Judeţean. Potrivit legislaţiei, Curtea de Conturi se subordonează direct Parlamentului României, iar acţiunile sale de control pot fi oprite doar de această instituţie şi numai în cazul depăşirii competenţelor stabilite prin lege.

De fiecare dată, şefii regiei au invocat, cu tupeu, avizul negativ dat de preşedintele CJ Constanţa. Directorul Adrian Gâmbuţeanu a prezentat chiar copii ale solicitărilor de control ale Curţii de Conturi, trimise la Consiliul Judeţean, pe care baronul PSD Nicuşor Constantinescu a pus rezoluţia: “Nu sunt de acord! Vorbiţi cu avocatul Mocanu pentru coordonare”. Cu acelaşi tupeu, directorul economic al regiei, Răzvan Mihu, a susţinut că se află în probă 90 de zile, competenţele sale în această perioadă fiind limitate. Consiliat de avocatul Marius Mocanu, Mihu a pretins că atribuţiile sale de serviciu în perioada de probă nu presupun predarea documentelor oficiale ale regiei fără acordul conducătorului unităţii.

rezolutie nicusor constantinescu constanta

Foto dreapta: Rezoluţiile olografe „nu sunt de acord” cu care Nicuşor Constantinescu blochează controalele

Marius Mocanu este avocat de casă al CJ Constanţa, reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al firmei primăriei Constanţa, Telegondola Mamaia SRL. Avocatul Mocanu este cel care, anul trecut, l-a scos basma curată pe Nicuşor Constantinescu dintr-un proces pentru abuz în serviciu, intentat şefului CJ Constanţa de către procurorii anticorupţie. Tot el l-a apărat în instanţă şi pe fostul primar al Mangaliei, Claudiu Tusac, demis, în 2011, pentru incompatibilitate.

rezolutie nicusor constantinescu constanta

Activitatea CJ Constanţa ar putea fi blocată

Întrunit în şedinţă de urgenţă, la începutul lui iunie, plenul Curţii de Conturi a analizat măsurile care trebuie luate în acest caz fără precedent. Consilierii de Conturi analizează cu Ministerul Finanţelor chiar posibilitatea blocării finanţării proiectelor derulate de CJ Constanţa.

Plenul Curţii a hotărât revenirea cu o nouă plângere penală la Parchetul Judecătoriei Constanţa, împotriva directorului Adrian Gâmbuţeanu. De asemenea, DNA Constanţa a fost sesizat pentru a ridica de la RAJDP documentele pe care regia a refuzat să le pună la dispoziţia Curţii de Conturi. Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi va face o plângere penală la DNA împotriva lui Nicuşor Constantinescu, pentru abuz în serviciu.

Curtea de Conturi, interzisă şi la Consiliul Judeţean

În iunie 2013, Curtea de Conturi a demarat un control şi la CJ Constanţa. Potrivit surselor noastre, auditorilor li s-a permis accesul în sediul Consiliului Judeţean doar câteva zile. Ulterior, când aceştia au început să solicite tot mai multe documente la control, nu au mai fost lăsaţi să intre în instituţie.

Contactat de „Adevărul” pentru a explica refuzul de a permite Curţii de Conturi să controleze RAJDP şi CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu s-a eschivat. “Nu dau relaţii la telefon cuiva care spune că este ziaristu’ «nu ştiu care» sau este împăratul Romei. De unde ştiu eu că sunteţi de la Adevărul?” , a fost replica şefului CJ. Prin urmare, am remis Consiliului Judeţean o solicitare oficială, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Vreme de o săptămână, preşedintele CJ Constanţa nu a răspuns în nici un fel solicitării.

Procurorii se fac că anchetează

Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu dosarul penal pentru abuz, deschis pe numele directorului RAJDP Constanţa ca urmare a plângerii depuse de Curtea de Conturi. Pentru a masca tergiversarea dosarului, procurorii au venit cu o explicaţie “consacrată”: ancheta este curs.

“În respectiva cauză se efectuează cercetări sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, fiind învestite  în acest sens organele de poliţie din cadrul IPJ Constanţa – Serviciul de Investigare a Fraudelor”, se menţionează într-o adresă remisă „Adevărul”.

Datele sunt secrete, pentru ca nu cumva informaţiile puse la dispoziţia presei să pericliteze mersul anchetei, iar presupuşii infractori să scape nepedepsiţi. “Potrivit legii, sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile privind procedura în timpul anchetei, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale (...)”, se mai menţionează în adresa Parchetului.

Directorul regiei, Adrian Gâmbuţeanu, ne-a dat o idee despre „celeritatea” cu care Parchetul şi Poliţia lucrează la acest caz:. „Am fost înştiinţat abia acum o săptămână că există o plângere împotriva mea. Acum câteva zile, am fost la poliţie şi am dat o declaraţie”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Gâmbuţeanu. Reamintim că plângerea a fost depusă acum opt luni, în octombrie 2012.

Ce are de ascuns Regia de Drumuri Constanţa

RAJDP Constanţa a fost implicată în mai multe scandaluri legate de atribuirea unor contracte către firme de casă, care au făcut lucrări de mântuială. De notorietate este este cazul DJ 392 Pecineaga-Amzacea, reabilitat de firma Vega 93 Galaţi, controlată de controversatul om de afaceri Corneliu Istrate, sponsor şi apropiat al PSD. Reabilitarea a fost finalizată în 2011, în perioada în care Curtea de Conturi a fost împiedicată să verifice activitatea RAJDP Constanţa. Lucrarea, derulată prin programul de modernizare a drumurilor al Consiliului Judeţean Constanţa, nu a avut viaţă lungă. După nici şase luni de la finalizarea lucrărilor, asfaltul s-a umflat şi a crăpat. Consiliul Judeţean Constanţa a plătit pentru modernizarea celor 10 kilometri ai DJ 392 Pecineaga-Amzacea aproape 4 milioane de lei (950.000 de euro). Deşi costurile au fost foarte ridicate, drumul a avut o garanţie de doar 18 luni.

O altă firmă de casă a RAJDP Constanţa este Tel Drum SA Alexandria, controlată din umbră de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Printre contractele atribuite acestei firme de instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu se numără şi cel pentru reabilitarea tronsonului DJ 228 Nazarcea-Ovidiu. Lucrările, finanţate din fonduri europene, au costat 30 milioane de lei (7,5 milioane de euro), Ulterior, contractul a fost suplimentat cu alte 2,5 milioane de lei (600.000 de euro). Drumul a fost inaugurat anul trecut. 

Acuzaţii de abuz în serviciu

Preşedintele CJ Constanţa este unul din cei care au consacrat sintagma de „baron local”. În 2008, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA, alături de primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa şi Mamaia, plajă şi faleză. Prin aceste fapte, au susţinut procurorii DNA, inculpaţii ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, următorul termen fiind în septembrie 2013.

Tot în 2008, şeful CJ Constanţa s-a mai ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Constantinescu a fost acuzat că, în perioada mai-iulie 2008, ar fi refuzat executarea obligaţiilor de plată care-i reveneau Consiliului Judeţean într-un proiect finanţat cu fonduri europene, pentru reabilitarea reţelei de canalizare din Constanţa şi Eforie Sud. Nicuşor Constantinescu a fost achitat de acuzaţia de abuz în serviciu în aprilie 2013, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Constanţa. Nicuşor Constantinescu i-a acuzat pe procurori că au fabricat dosarele la comandă politică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite