Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu a fost adus la Bucureşti pentru a fi audiat
Nicuşor Constantinescu a fost adus la Bucureşti pentru a fi audiat

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut, miercuri seara, de procurorii anticorupţie. El este acuzat de abuz în serviciu. La intrarea în sediul DNA acesta a precizat că se teme de o eventuală arestare. De asemenea, a fost adus la audieri şi şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

UPDATE Directorul Direcţiei Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA pentru 24 de infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construite a unor centrale eoliene.

Concret, procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor", se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, din ordonanţa de reţinere a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

În acest fel, spun anchetatorii, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.

"Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", mai precizează DNA.

Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.

"Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi", mai arată DNA.

Controlul programat în cursul anului 2013, adaugă anchetatorii, nu s-a putut efectua din cauza dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

Pe de altă parte, precizează DNA, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, susţin procurorii.

"Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", mai precizează DNA.

Nicuşor Constantinescu urmează să fie dus joi în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, urmând ca acesta să fie prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Preşedintele CJ Constanţa va fi prezentat, joi, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă.

După audieri şi emiterea ordonaţei de reţinere, Nicuşor Constantinescu a fost scos din sediul central al DNA şi urcat în duba care îl va aduce în arest.

Înainte să fie urcat în dubă, el a declarat: „Am fost reţinut în urma unor acuzaţii ale unui escroc - Turbatu Marian, care a înşelat Consiliul Judeţean Constanţa şi mi-a făcut plângere”.

Acesta este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Acesta a fost adus miercuri la sediul DNA pentru a fi audiat.

„Nu ştiu pentru ce am fost adus, mi se va aduce la cunoştinţă", a spus Nicuşor Constantinescu, la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă se teme că va fi arestat, preşedintele CJ Constanţa a spus: „Normal că mi-e frică".

Preşedintele CJ Constanţa a mai fost întrebat de jurnalişti dacă ar putea suporta regimul de detenţie, acesta spunând că el poate „suporta orice”.

Nicuşor Constantinescu a fost ridicat, miercuri, de procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa şi la sediile Consiliului Judeţean şi Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, într-un dosar privind fapte de corupţie.

Şi şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost şi el adus la audieri, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul instituţiei. 

La intrarea în sediul DNA, Gâmbuţeanu nu a făcut nicio declaraţie.

De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu şi de la sediul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, DNA preciza că percheziţiile, desfăşurate în trei locaţii din municipiul Constanţa, între care şi două sedii ale unor instituţii publice, au loc într-un dosar în care se fac cercetări privind săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

„În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, arăta DNA.

Vicepreşedintele CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat că procurorii au cerut corespondenţa instituţiei cu Regia de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi din 2010 şi 2011, dar şi acte privind eliberarea avizelor la certificate de urbanism „pentru multe obiective”.

„A fost prezentat un mandat de percheziţie la sediul Consiliului Judeţean Constanţa şi în acest moment comisari de la DNA Bucureşti primesc documentele solicitate. Este vorba despre documente referitoare sau corespondenţă cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi la RAJDP pe 2010 şi 2011 şi este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispoziţie”, a declarat Cristinel Dragomir.

Procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Constantinescu, audiat şi în ianuarie

Pe 15 ianuarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului instituţiei şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.

Atunci, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”, arăta DNA.

Procurorii DNA Constanţa au anunţat, pe 15 ianuarie, că Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

O zi mai târziu, Nicuşor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanţa pentru întreruperea interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupţie, care au decis că acesta poate părăsi ţara până pe 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. 

Potrivit reprezentanţilor DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieşit că suferă de o afecţiune severă şi este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicţiei de a părăsi ţara a fost prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial.

Tot pe 16 ianuarie, Nicuşor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanţa ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de „o boală gravă” şi trebuie să meargă la tratament în SUA, unde şi-a făcut programări la mai multe institute, el obţinând deja viza de la ambasadă. 

Pe 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara formulată de Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanţa, fără a mai exista o altă cale de atac.

Nicuşor Constantinescu a plecat pe 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigaţii medicale, el reîntorcându-se în ţară în 30 ianuarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite