VIDEO Cod galben de ninsori până mâine. 27 de localităţi izolate în judeţul Botoşani şi patru drumuri naţionale închise în Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de şoferi au rămas cu maşinile înzăpezite pe şoselele Moldovei FOTO Arhivă Adevărul
Zeci de şoferi au rămas cu maşinile înzăpezite pe şoselele Moldovei FOTO Arhivă Adevărul

Mai multe drumuri din estul ţării sunt blocate din cauza viscolului şi a ninsorii, iar zeci de şoferi au rămas înzăpeziţi pe drumul naţional DN24 Iaşi – Vaslui. Judeţul Botoşani este aproape în întregime izolat, prefectul cerând ajutor autorităţilor din judeţele vecine.

UPDATE 18. 40 Prefectul de Botoşani a anunţat la videoconferinţa cu ministrul de Interne, Mircea Duşa, că în judeţ 27 de localităţi sunt izolate din cauza ninsorilor şi viscolului, iar cazurile medicale sunt sub control, prefectul de Neamţ anunţând, la rândul său, că patru drumuri judeţene sunt închise.

„Situaţia cazurilor medicale este sub control", a spus prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, la videoconferinţa cu ministrul de Interne.

El a arătat că din cele 13 localităţi nealimentate cu energie electrică, în trei comune s-a reluat alimentarea cu electricitate şi că se acţionează în continuare la încă trei - patru comune.

„Probleme cu totul speciale nu avem. În total, sunt izolate 27 de localităţi, însă nu există cazuri deosebite să nu se poată ajunge la sate, să nu putem interveni. Primăriile lucrează în permanenţă", a spus prefectul de Botoşani.

UPDATE 18.00 Bacău: Ambulanţă împotmolită în zăpezi ca să salveze un bebeluş de 10 luni

UPDATE 16.50 51 de localităţi din Moldova, lăsate în beznă în toiul viscolului
Condiţiile meteorologice nefavorabile înregistrate în ultimele 24 de ore  au provocat mai multe avarii în reţelele de electricitate din zona Moldova prin ruperea de conductoare, elemente de izolaţie şi de susţinere.

UPDATE 15.30 Doar trei drumuri mai sunt deschise în judeţul Botoşani. Armata intervine:  Încă o femeie este în stare gravă după ce a născut acasă

UPDATE 15.00 Viscolul a dus la închiderea mai multor drumuri din judeţul Suceava

Viscolul care nu mai conteneşte de sâmbătă seară dă mari bătăi de cap drumarilor şi autorităţilor din judeţul Suceava. Pe unele drumuri mai multe tiruri au creat blocaje temporare, iar pe alte artere circulaţia este întreruptă din cauza troienelor care măsoară chiar şi doi metri înălţime.

UPDATE13.40 80% din drumuri sunt blocate. Armata a fost chemată să intervină. Patru localităţi nu au curent electric

Militarii de la UM 011 89 au fost trimişi la Săveni ca să salveze o gravidă aflată în stare gravă. Loxalităţile Ibăneşti, Băluşeni, Baranca- Hudeşti şi Todireni nu au curent electric de noaptea trecută.  Viscoleşte puternic iar transformatoarele cedează rând pe rând. E.ON nu poate interveni pentru că drumurile sunt blocate.

UPDATE 12.20 Drumul naţional DN 17 A a fost închis temporar circulaţiei în zona Dorneşti - Ratoş, iar opt drumuri judeţene sunt înzăpezite, fiind înregistrate şi 15 deranjamente colective în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, fiind afectate 500 de gospodării.

Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, circulaţia pe DN 17 A în zona Dorneşti - Ratoş a fost închisă temporar din cauza ninsorii viscolite, iar în judeţ mai sunt opt drumuri judeţene înzăpezite în şi un drum comunal înzăpezit în Calafindeşti.

În judeţ sunt înregistrate şi 15 deranjamente colective privind alimentarea cu energie electrică în Siret, Dolhasca, Părhăuţi, Hreaţca, Grăniceşti, Gălăneşti, Grămeşti, Hânţeşti, Rotunda, Basarabi, Budeni, Costişa, Dorneşti şi Frătăuţii Vechi, însumând 500 de gospodării.

Din cauza înzăpezirii liniei de cale ferată Vereşti - Botoşani, un automotor (vagon cu 90 de locuri) de pe ruta Vereşti - Botoşani a fost readus în staţia Vereşti, iar cei 22 pasageri au fost preluaţi de un tren cu locomotivă şi au fost duşi la destinaţie.

Un număr de 20 de persoane dializate din judeţ au rămas internate în unităţile spitaliceşti întrucât nu li s-a permis întoarcerea la domiciliu.

Prefectul a menţionat că nu au fost raportate decese din cauza hipotermiei, şi că au existat patru cazuri în care persoane, trei din Suceava şi una din Botoşani, au fost transportate la UPU a SJU Suceava, pacienţii fiind aduşi cu ambulanţele după ce consumaseră băuturi alcoolice.

Prefectul a spus că în jurul orei 3.30 s-a intervenit şi pentru deszăpezirea unei ambulanţe care rămăsese blocată în localitatea Dumbrava.


UPDATE 11.15 Autorităţile vasluiene au decis să intervină cu Armata pentru a le prelua pe cele 50 de persoane rămase izolate în maşini, inclusiv în două microbuze de transport călători, pe drumul naţional Vaslui - Iaşi, blocat din cauza viscolului pe raza comunei vasluiene Codăeşti.

Cele aproximativ 50 de persoane rămase izolate în maşini în mijlocul câmpului, inclusiv în două microbuze de transport călători, după ce drumul naţional DN 24 Vaslui - Iaşi s-a blocat, duminică dimineaţă, din cauza ninsorilor şi a viscolului, vor fi preluate de o maşină a Armatei.

La solicitarea autorităţilor, o unitate militară din judeţul Vaslui va trimite în zona blocajului, respectiv Movila lui Burcel, un autocamion cu tracţiune 6x6, care îi va prelua pe ocupanţii celor 25 de maşini rămase izolate, pentru a-i transporta la o primărie din zonă.


UPDATE 10.10 Meteorologii au emis, duminică, o avertizare de Cod galben de ninsori viscolite, valabilă de la ora 10.00, până luni, la ora 10.00, pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Harghita şi Covasna.

În intervalul menţionat, va continua să ningă în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali. Se va depune strat nou de zăpadă, rafalele de vânt vor depăşi 50-60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare vor mai fi, local, în sudul şi sud-vestul ţării.

Vântul va avea intensificări şi în restul zonei montane, pe litoral şi în deltă, iar în nordul Moldovei intensificările se vor menţine pe tot parcursul zilei de luni


Peste 25 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas blocate, duminică dimineaţă, pe drumul naţional DN24 Iaşi - Vaslui, după ce şoseaua s-a blocat din cauza viscolului şi a ninsorilor în apropriere de localitatea vasluiană Codăeşti.

Autorităţile vasluiene au decis, duminică dimineaţă, închiderea drumului naţional DN 24 Vaslui - Iaşi din cauza blocajului apărut pe raza comunei vasluiene Codăeşti, în zona Movila lui Burcel, unde viscolul şi ninsorile au condus la formarea sulurilor de zăpadă pe şosea.

În aceste condiţii, peste 25 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas izolate în câmp, deocamdată pe termen nelimitat.

„S-a luat decizia închiderii traficului pe drumul naţional DN 24 pentru a se putea interveni în zona blocajului cu utilajele de deszăpezire. Nu putem preciza cât va fi închisă şoseaua, având în vedere că ninsorile şi viscolul creează probleme serioase în acel punct nevralgic de la Movila lui Burcel", a declarat, duminică, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, Neculai Olaru, citat de Mediafax.

Viscol de 80 de km/oră în judeţul Botoşani. Zăpadă de aproape doi metri şi drumuri blocate
Utilajele de deszăpezire sunt puţine şi nu fac faţă situaţiei. Activitatea de deszăpezire este coordonată prin telefon pentru că şeful de la Drumuri Judeţene este blocat de vineri noapte  între localităţile Mitoc şi Avrămeni.

Ninge viscolit în judeţul Braşov. Pe multe drumuri este polei
Poliţiştii le recomandă şoferilor să circule cu atenţie, să aibă maşinile echipate de iarnă şi să aibă suficientă benzină în rezervor.

Mai multe drumuri din judeţul Bacău, închise din cauza viscolului 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite