Noi reguli pentru "luarea în spaţiu". Gazdele care nu declară date reale, pedepsite cu doi ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile vin cu măsuri dure pentru a stopa "exodul" românilor care-şi stabilesc în acte domiciliul la anumite adrese din Bucureşti, deşi locuiesc la alte adrese  FOTO: Mediafax
Autorităţile vin cu măsuri dure pentru a stopa "exodul" românilor care-şi stabilesc în acte domiciliul la anumite adrese din Bucureşti, deşi locuiesc la alte adrese  FOTO: Mediafax

Găzduitorii vor trebui să declare câte persoane locuiesc efectiv la adresa unde intenţionează să mai ia în spaţiu o altă persoană, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Cei care declară date nereale vor fi acuzaţi de fals în declaraţii şi pot ajunge chiar şi la închisoare pentru doi ani.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a publicat pe pagina sa de internet un proiect de lege prin care modifică o ordonanţă de urgenţă a guvernului din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. În proiectul legislativ sunt specificate reguli mai stricte pentru cei care vor să-şi stabilească domiciliul sau reşedinta la o altă adresă.

Solicitantul va fi nevoit să de o declaraţie (care va reprezenta dovada intenţiei de stabilire a domiciliului/reşedintei) consemnată în cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care trebuie adăugat un document care să facă dovada adresei de domiciliu/de reşedinta.

Acest document poate fi, aşa cum stabilesc norme legale şi în prezent:

a) un act încheiat în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;

b) o declaratie scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevazute la lit. a);

c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) si b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către parinţi sau de către reprezentanţii lor legali;

d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol.

Proiectul de lege publicat de MAI modifică însă prevederile în ceea ce priveşte declaraţia găzduitorilor de primire în spaţiu. Astfel, potrivit noilor reguli, din acest document trebuie să rezulte consimţământul găzduitorului. Mai mult, declaraţia trebuie să conţină numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresa respectivă.

Declararea unor date nereale în acest document constitutie, potrivit noilor reguli aflate încă în stadiul de proiect, fals în declaraţii şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Tot cu o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare este sancţionat şi găzduitorul care primeşte bani, bunuri ori alte foloase pentru a da declaraţia de primire în spaţiu.

De asemenea, noile reguli obligă găzduitorul care şi-a exprimat consimţământul pentru primirea în spaţiu a unei persoane să anunţe organele de poliţie sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor dacă respectiva persoană pentru care s-a eliberat actul de identitate nu mai locuieşte efectiv la adresa imobilului respectiv, în termen de cel mult 30 de zile de la data luării la cunoştintă a situaţiei de fapt.

Nerespectarea acestei obligaţii poate fi pedepsită cu amendă cuprinsă între 200 şi 500 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite