Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Noi restricţii în România. Măştile, obligatorii în aer liber în zone aglomerate. Ce se întâmplă cu terasele DOCUMENT

97
28 Jul 2020 20:30:48
Autor: Lizeta Oprea
Autorităţile propun noi măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 FOTO Shutterstock
Autorităţile propun noi măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 FOTO Shutterstock

Reuniţi astăzi în şedinţă, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au stabilit şi transmis spre aprobare Guvernului noi măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 la nivelul întregii ţări.

Astfel, este instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică. 

De asemenea, s-a decis închiderea teraselor după ora 23.00 şi până la ora 06.00. Pe plajă pot sta mai aproape de 2 metri doar persoanele din aceeaşi familie, respectiv copii şi părinţi sau bunici. 

Concret, Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiştilor, următoarele propuneri:

  • Instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiei de sănătate publică.

  • Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creşterii numărului persoanelor prezente concomitent în spaţiile şi în intervalele orare respective, ca efect al desfăşurării unor activităţi individuale sau de grup.

  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

  • Interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special  destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  23.00-06.00.

  • În afara intervalului menţionat, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.

  • Interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

  • Pentru plaje, distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

Comitetul justifică noile decizii şi spun că acestea au fost luate „ţinând seama de analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 28.07.2020, realizată la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luând în considerare creşterea exponenţială zilnică a numărului de persoane infectate, cu preponderenţă în anumite zone sau localităţi, care determină o presiune permanentă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ – teritoriale şi a sistemului sanitar“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

97 Comentarii

Cladoveanu Ciprian
28.07.2020, 20:37:32

1) Dati exemple de spatii in Bucuresti, de ex, unde credeti ca ar fi cazul? 2) Cum demonstram ca suntem cu sotia/sotul pe plaja? Luam certificatul de casatorie la noi?

+2 (8 voturi)
Adrian Foangǎ
28.07.2020, 20:39:54

La plaja, daca te ia militianul la intrebari, ii dovedesti ca esti cu sotia dand apeluri video la cunostinte si neamuri, si punandu-i pe aia sa se jure: "e nevasta-sa, dom politai, sa mor io; am fost la ei la nunta". Asa se face in Rromanica.

+1 (13 voturi)
mihai radu
28.07.2020, 20:51:17

De asta ne merge nouă "bine" cam peste tot in Europa,în afară de a face mișto și a minimaliza orice risc,de altceva nu suntem în stare !!

+3 (13 voturi)
Cladoveanu Ciprian
28.07.2020, 21:01:23

Eu nu consider ca am facut nici un misto! Am expus o situatie foarte probabila! Daca vine si ti spune ''demonstreaza ca sunteti casatoriiti, daca nu, amenda''! ? Iarasi, ce faci daca esti cu prietena, cu care traiesti in concubinaj, de ex? Si trebuie sa ne si anunte care sunt zonele in care se va purta masca obligatoriu la anumite ore, nu crezi?

0 (10 voturi)
aşa şi aşa
28.07.2020, 21:08:23

Astea-s prostii de-ale gălbenoşilor... Se fac că lucrează... Mai bagă cîte o perdea de fum, doar-doar mai uită lumea ce incompetenţi, mincinoşi, hoţi şi idioţi sînt... Febra galbenă = ciuma roşie = aceeaşi mizerie, garantat... Nu mai vin odată alegerile, să scăpăm de aceşti iresponsabili (de ambele culori), care au nenorocit ţara... Unica soluţie, Alianţa USR+....

+5 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (97)

Modifică Setările