Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Noi restricţii care intră în vigoare luni: Carantină de noapte, certificat verde, magazine şi restaurante închise la ora 21:00

53
22 Oct 2021 15:31:54
Autor: Daniela Serb
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, noile restricţii pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. Majoritatea măsurilor se aplică pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE Măsurile prevăzute în hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale. Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că în magazinele esenţiale se poate intra respectând măsurile de sănătate publică, dar în restul doar cu certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

"Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale, asta lasă la un loc farmaciile, magazinele alimentare, asta se face numai folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Pentru magazinele esenţiale, se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde, în rest se intră pe certificat verde persoane vaccinate sau trecute prin boală", a anunţat Raed Arafat, după şedinţa de Guvern în care au fost aprobate măsurile.

Potrivit şefului DSU, copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală.

El a spus că rămâne valabilă livrarea la domiciliu, după ora 21.00.

"La intrare la clădirile publice, în clădirile publice, în clădirile oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat pentru toţi care sunt din afara sistemului, care nu lucrează în clădirea respectivă, adică vizitatori, trebuie să prezinte certificatul, asta la nivelul clădirilor publice. La nivelul clădirilor private, pentru clădirile care sunt cu peste 50 de persoane, atunci se va prezenta la fel certificatul verde pentru vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi. Pentru introducerea aceloraşi reguli angajaţilor din clădirile respective, aici nu se poate acest lucru să se realizeze prin hotărâre de Guvern şi va fi realizat prin propunere legislativă, fiind din ce am înţeles trimisă deja la Parlament", a precizat el.

Întrebat cum vor merge românii să plătească taxele la o primărie, de exemplu, Arafat a explicat: "Să organizeze Primăria primirea lor printr-un ghişeu. La acest moment, pentru următoarele zile aceasta este regula. Dacă este vorba de taxe, mai poate să aştepte plata taxelor sau Primăria poate organiza un ghişeu sau o altă soluţie dacă este ceva de urgenţă ca astfel persoana să poată să obţină ce are nevoie, dar regulă de intrare în clădiri este stabilită şi soluţia cea mai bună rămâne ca persoanele respectivă să ajungă să obţină certificatul de vaccinat fără să treacă prin boală şi atunci nu vor mai avea probleme în această perioadă".

Ştirea iniţială:

Noile măsuri sunt cuprinse în Hotărârea nr. 91 a CNSU şi trebuie aprobate prin hotărâre de guvern. Preşedintele Klaus Iohannis anunţa în urmă cu câteva zile că restricţiile vor intra în vigoare de luni.

Restricţiile aprobate de CNSU:

 • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepţii;

 • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfăşurării activităţii operatorilor economici care activează în domeniul comerţului/prestărilor de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

 • activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

 • interzicerea activităţii în baruri, cluburi şi discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum şi organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), a concertelor şi spectacolelor;

 • interzicerea participării spectatorilor la competiţiile sportive;

 • accesul la toate activităţile şi evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

 • organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi;

 • accesul vizitatorilor în toate instituţiile publice centrale şi locale, operatorilor economici, care funcţionează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

 • abilitarea Ministerul Educaţiei în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului şcolar 2021-2022;

 • instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Acces doar cu certificatul verde în cinematografe, săli de fitness sau locuri de joacă

Este permisă:

 • deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 • deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi.

 • deplasarea persoanelor pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.

 • deplasarea în afara localităţilor pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

 • deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

 • Persoanele vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic.

 • Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

 • Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă, deschise la 30% din capacitate. Accesul doar cu certificat verde

 • Organizarea şi desfăşurarea activităţilor în instituţii muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producţie de film şi audiovizuală, instituţii de spectacole şi/sau concerte, şcoli populare de artă şi meserii, organizate şi desfăşurate în spaţii închise sau deschise; săli de sport şi/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri, este permisă, în intervalul orar 05,00-21,00, până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

 • Se propune ca accesul la toate activităţile şi evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum şi accesul în cadrul centrelor comerciale, unităţilor de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unităţi de alimentaţie publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală şi care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 • De asemenea, activităţile recreative şi sportive să poată fi desfăşurate în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună şi doar dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Cine este exceptat de la purtarea măştii de protecţie

Masca de protecţie devine din nou obligatorie în toată ţara, indiferent de rata de infectare. Sunt însă câteva excepţii de la purtarea măştii:

 • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

 • persoanele care sunt singure în birou;

 • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

 • reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

 • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Madafakaa
22.10.2021, 15:47:56

De luni, sa avem si noi timp sa mai bem o berica, sa mai pupam niste moaste. Virusul se va speria cumplit cand va vedea hotararea publicata in monitorul oficial.

+10 (20 voturi)
Gabi Roata
22.10.2021, 15:52:25

@ directorul publicației "Adevărul" Fac parte din rândul cititorilor „Adevărului” de peste 30 de ani dar am decis sa încetez sa urmăresc publicația dumneavoastră. In ultimul timp am constatat o scădere dramatica a calității conținutului editorial si o cvasi-absenta a actului jurnalistic, dar am continuat sa va urmăresc cu fidelitate. Constat de asemenea ca prin tolerarea pe forumuri a agenților de influenta ai propagandei Kremlinului, ați contribuit la dezinformarea care produce sute de morți pe zi din cauza nevaccinării populației. Va acuz de complicitate la crima si sper cu naivitate ca Justiția româna sa se sesizeze pentru ca sunteți responsabili moral si juridic de conținutul care apare pe site-ul adevarul.ro

+11 (31 voturi)
Atent Verificatorul
22.10.2021, 15:55:03

@Gabi Roata, stai linistit , Adevarul si mai ales forumurile, nu sunt atat de citite cat sa aiba o influenta serioasa. Nenorocirea de facebook si posturi tv gen Latrina 3 si Realitatea sunt infinit mai nocive in propagarea mizeriilor de care vorbesti , dar ai dreptate, forumul si comentariile la articole ar trebui dezactivate

-1 (15 voturi)
Atent Verificatorul
22.10.2021, 15:53:11

am o nelamurire: "organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi;" Chiar daca sunt vaccinati? Ce face o fabrica cu 500 lucratori ? cum lucreaza oamenii aia, 50 % din ei, de la domiciliu?

+6 (6 voturi)
Mos Tagarta
22.10.2021, 16:00:41

Astea sunt restrictii care invita la incalcarea lor. Oricum nimeni nu pateste nimic in tara asta. Jumatati de masura. Nu vor avea efect. Asa arata niste decizii luate de politicieni care mictioneaza cu bolta pe profesionisti. Domnu` Ioha, la golf sau la ski, cu masca sau fara? Au voie doar vaccinatii? Ca presedinte ne esti atat de util ca un fermoar blocat cand faci pe tine.

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările