Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Normele UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor urmează să fie aplicate

0
20 Dec 2012 23:35:23
Autor: Adelina Turcu
Noi norme UE privind preţurile unisex FOTO pentruea.md
Noi norme UE privind preţurile unisex FOTO pentruea.md

Noile norme UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor, care intră în vigoare vineri, prevăd că asigurătorii din Europa vor trebui să perceapă, pentru aceleaşi produse de asigurare, aceleaşi preţuri atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, fără deosebiri pe criterii de sex.

Potrivit Comisiei Europene, această schimbare are loc pe fondul hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia primele diferite pentru bărbaţi şi femei, stabilite doar pe criterii de sex, sunt incompatibile cu principiul preţurilor unisex prevăzut în legislaţia UE privind egalitatea de gen şi cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, transmite Mediafax.

„Egalitatea de gen este un drept fundamental în Uniunea Europeană, iar Curtea de Justiţie a clarificat faptul că acest drept se aplică şi pentru stabilirea preţurilor asigurărilor. Sectorul asigurărilor a avut la dispoziţie mai mult de un an pentru a se pregăti pentru trecerea la preţurile unisex şi, în toată această perioadă, Comisia Europeană a sprijinit adaptarea sectorului.Comisia va monitoriza punerea în practică a acestor noi norme de către sectorul asigurărilor", a afirmat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, potrivit unui comunicat de joi.

În conformitatea cu noile prevederi, primele de asigurare ar putea să crească sau să scadă pe termen scurt, pentru anumite categorii de clienţi.

La 1 martie 2011, Curtea de Justiţie a UE a acordat timp asigurătorilor până la 21 decembrie 2012 pentru a-şi modifica politicile de stabilire a preţurilor în vederea aplicării unui tratament egal clienţilor de sex masculin şi de sex feminin în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile de asigurare.

Decizia Curţii de Justiţie a UE din 1 martir 2011 a fost dată în cauza Test-Achats, înaintată de către Curtea Constituţională a Belgiei, care făcea referire la discriminarea pe criterii de sex în ceea ce priveşte primele de asigurare. Astfel, Curtea a declarat nevalidă, începând cu 21 decembrie 2012, o derogare de la legislaţia UE privind egalitatea de tratament care permitea statelor membre să menţină o diferenţiere între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile pentru cei asiguraţi, mai scrie Mediafax.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările