Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Norul de poluanţi generat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge în România. În cât timp va acoperi toata ţara

13
26 Sep 2021 08:22:42
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA
FOTO EPA

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanţi care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în ţară prin vest, pe la Timişoara, şi se va întinde peste toată ţara până luni seară.

Aşadar, România va fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului, a explicat profesorul de fizică.
 
"Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii. Aşadar, timp de două zile ar putea fi deasupra ţării. România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.
 
Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă", a declarat Silviu Gurlui.
 
Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiţii pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.
 
Erupţia vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt şi s-a format un alt curs de lavă, care se mişcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut şi o nouă fisură din care ies gaze toxice şi fum

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Amdo Odma
26.09.2021, 08:48:39

Unde e Greta, sa dea lectii despre poluarea atmosferica? Marele om de stiinta fara scoala doarme? De ce nu se cearta cu nenorocitul de vulcan, care polueaza mai mult decat ar fi facut-o omenirea in cativa ani?

0 (6 voturi)
Creier de cristal
26.09.2021, 09:49:10

Greta avand o dieta vegana bazata pe fasole si brocoli cred ca emite o gramada de noxe (basini), care polueaza atmosfera...

-19 (25 voturi)
mihai radu
26.09.2021, 09:31:41

Dacă nu plouă scăpăm ieftin !

+7 (7 voturi)
Adrian Andrei
26.09.2021, 10:04:55

Daca nu ne pomenim cu o "Taxa de Vulcan" scapam ieftin!

+9 (9 voturi)
Iobag Nerfos
26.09.2021, 09:38:42

Una-doua masca pe figura. N-au murit aia din insulele Canare si murim noi la mii de km de La Palma. De curiozitate m-am uitat si eu pe sateliti, norul a ajuns deasupra Sardiniei si a Corsicii si a luat-o spre Franta. In loc sa ascultati un zvonac cu pretentii de profesor uitati-va pe Eumetsat si nu mai panicati lumea aiurea

-6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările