Norul de praf din Sahara întârzie o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa de aer din Sahara, încărcată cu praf deşertic, nu şi-a făcut încă apariţia în România. Specialiştii spun că norul de praf ar putea să ajungă la noi abia sâmbătă, când meteorologii au anunţat însă precipitaţii. „Este bine dacă va ploua, pentru că praful se depune la sol”, a explicat Florinela Georgescu, directorul de prognoza al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Ieri, praful se vedea în anumite zone pe monitoarele noastre. Ar fi trebuit să treacă de Europa Centrală şi să ajungă la noi, dar din cauza faptului că aceste concentraţii de praf sunt foarte mici, nu mai apar pe monitoarele noastre. Astfel, ne putem aştepta la prezenţa prafului mâine sau poimâine. Cel mai probabil, vor fi maşinile murdare, dar cam atât”, a explicat şefa de prognoză. 

Zilele trecute, o masă de aer din Sahara, încărcată cu praf deşertic, a ajuns în ţările din vestul Europei şi a dus la emiterea unor alerte de poluare în Marea Britanie. 

„S-a produs o furtună de praf deasupra Saharei, care a fost antrenată de către circulaţia atmosferică la scară mare spre regiunile vestice şi sud-vestice ale Europei. În aceste regiuni a plouat joi, astfel încât o mare parte a acestui praf a fost depusă la sol. În următoarele două zile, masa de aer cu concentraţii din ce în ce mai reduse de praf saharian va ajunge şi deasupra României fără să creeze însă niciun fel de problemă datorită concentraţiei foarte reduse de praf saharian”, a completat specialista. 

Potrivit specialiştilor, astfel de evenimente s-au mai produs până acum: în primăvara lui 2013 am avut patru astfel de cazuri, dar şi în mai 2012.

Autorităţile britanice i-au sfătuit pe cetăţeni să stea în case 

Fenomenul a fost însă destul de grav în ţările din Europa afectate de acest nor, având în vedere că autorităţile i-au sfătuir pe locuitori să stea în casă, aşa cum a fost în Marea Britanie.

Directorul Florinela Georgescu a explicat că este vorba de un ciclon din Atlantic, care a venit peste vestul Europei şi, în rotirea sa, în sensul invers acelor de ceasornic, a antrenat şi praf din Sahara. Ca orice ciclon, fenomenul a adus precipitaţii pe continent, coborând astfel şi praful antrenat.

În Marea Britanie, unde apa s-a amestecat, pe lângă praf, şi cu smogul din aer, mizeria depusă a fost foarte vizibilă. Fenomenul s-a înregistrat şi în Franţa şi Italia, a mai spus directorul executiv al ANM.

Pe aceeaşi temă: 

Prognoza meteo pe două săptămâni: cum va fi vremea de Florii

METEO Vremea se încălzeşte în următoarele două zile: maximele vor urca şi până la 23 de grade Celsius

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite