Sentinţa în „Dosarul Transferurilor“ va fi anunţată luni, 20 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greii fotbalului sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul cu peste 11,5 milioane de dolari FOTO Adevărul
Greii fotbalului sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul cu peste 11,5 milioane de dolari FOTO Adevărul

Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu sunt oamenii din fotbal acuzaţi că ar fi prejudiciat statul şi patru cluburi din Liga I cu peste 11,5 milioane de dolari în urma a 12 transferuri. Astăzi a avut loc ultimul termen în „Dosarul Transferurilor“, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 21.50 Procesul s-a încheiat, după cinci ani de tergiversări. Una dintre judecătoare a informat că verdictul va fi anunţat luni, 20 mai, într-o şedinţă publică

UPDATE 20.50 Judecătoarea a anunţat că sentinţa rămâne în pronunţare. N-a fost înaintat şi un termen. Potrivit unor surse, sunt şanse ca verdictul să fie anunţat chiar în această seară! Totuşi, cel mai probabil, sentinţa va fi anunţată abia la începutul săptămânii viitoare

UPDATE 20.30 Toţi inculpaţii vor lua cuvântul, la final, rând pe rând. Primul a fost Copos, apoi a urmat Mihai Stoica

UPDATE 20.00 "Nu cred că e normal să se dea casare în această situaţie. Suntem în UE, au trecut atâţia ani. Fie achitare, fie condamnare", a cerut procurorul, cu aluzie la faptul că procesul tărăgănează de aproximativ cinci ani! 

UPDATE 19.00 Procurorul susţine că actele nu aduc nimic nou

UPDATE 18.30 Avocatul lui Neţoiu cere retrimiterea cauzei la Curtea de Apel pentru rejudecare

UPDATE 18.05 S-a reluat procesul

UPDATE 17.30 S-a luat o pauză de 30 de minute 

UPDATE 17.00 A luat cuvântul şi avocata lui Mihai Stoica. Toţi avocaţii inculpaţilor au solicitate achitarea oamenilor de fotbal pe care-i reprezintă, pe motiv că DNA nu a adus probe consistente care să dovedească vinovăţia acestora.

UPDATE 16.10 Şi-a încheiat pledoaria cel de-a doilea avocat al lui Copos, revine cel al lui Jean Pădureanu

UPDATE 14.40 Urmează pledoariile avocaţilor. Primul este cel al lui Gică Popescu, care cere achitarea inculpatului. Urmează apoi cei ai lui Jean Pădureanu şi George Copos. 

UPDATE  14.30 Procurorul a cerut instanţei şi confiscarea sumelor de 40.000 de dolari de la George Copos, plus 258.000 şi 180.000 de dolari de la Cristi Borcea.

UPDATE 14.25 La Comisia de Apel, Pădureanu, Neţoiu şi Popescu primiseseră condamnări cu suspendare. Acum, la ÎCCJ, procurorul face recurs. Susţine că e nelegală o pedeasă cu suspendare atât de mare. Vrea o condamnare superioară. În ceea ce-i priveşte pe oamenii din fotbal care au primit închisoare cu executare, la prima instanţă, menţinută la Apel, procurorul a cerut acum majorarea pedepselor, pe motiv că acestea nu reflectă gravitatea faptelor. 

..........................................................................................................................................................

UPDATE 13.55: Preşedintele Ligii Suporterilor Rapidişti, Dan Teodorescu, a sosit astăzi la Curtea Supremă îmbrăcat în uniformă de deţinut şi a arborat un banner cu mesajul „Te aştept să te iubesc. Colegul din patul de jos”.

Fanii au adus colivă, au aprins lumânări şi au cântat Veşnica Pomenire. Pe colivă au pus o lumânare cu cifra 5, reprezentând numărul de ani de închisoare la care a fost condamnat Copos de Curtea de Apel. Protestatarii au împărţit jurnaliştilor colivă.

Totodată, fanii au scandat „George Copos ai dat cu Rapid pe jos şi te vom blestema să te duci la Rahova” şi au afişate bannere pe care scria „Rapid nu moare, Copos da” şi „Ne vrem Rapidul înapoi”.

Un grup de jandarmi a asigurat ordinea în faţa sediului Curţii Supreme, iar la un moment dat un negociator a venit să discute cu suporterii pentru a-i convinge să înceteze protestul, mai ales că nu era autorizat. 

După aproximativ 40 de minute, suporterii au părăsit zona sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa de fond şi mai apoi Comisia de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal au respins dosarul FC Rapid, club aflat în insolvenţă, privind acordarea licenţei pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I.

Potrivit regulamentului, după 10 mai, cluburile care nu au primit licenţă la instanţele de pe plan naţional pot ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne care trebuie să se pronunţe până pe 31 mai când se încheie procedura de licenţiere.

..............................................................................................................................................................

UPDATE 13.30 A început şedinţa. Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se ocupă de acest caz este format din preşedintele Lavinia Lesperache şi judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog

UPDATE 13.01 Ioan Becali face spectacol la ÎCCJ. Săptămâna trecută, la termenul anterior, s-a certat cu un reporter. Acum s-a împins într-un cameraman, simulând că el a fost cel lovit

 

UPDATE 13.00 Jean Pădureanu, plus fraţii Ioan şi Victor Becali, au ajuns la  ÎCCJ

UPDATE 12.35: Aproximativ 30-40 de suporteri ai echipei Rapid Bucureşti au venit în faţa Curţii Supreme care scandează lozinci împotriva lui Gheorghe Copos

UPDATE 12.35 Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu sunt printre primii oameni de fotbal înculpaţi în "Dosarul Transferurilor" care ajung la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)

Astăzi are loc ultimul termen în "Dosarul Transferurilor". 

.............................................................................................................................................................

   

Procurorii anticorupţie au decis, pe 2 octombrie 2008, ca cei opt oameni din fotbal să fie trimişi în judecată. Ei sunt acuzaţi de efectuarea unor tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti din Liga I către cluburi din străinătate. În urma acestor transferuri, au fost prejudiciate patru cluburi Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi, cu peste 10 milioane de dolari, dar şi statul român, cu peste 1,5 milioane.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi în acest dosar, dar decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta i-a condamnat pe toţi la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau executare, dar decizia a fost contestată de inculpaţi la instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este autoritatea care va da o sentinţă definitivă în acest dosar. 

 

Pe 9 mai, judecătorii de la ÎCCJ au decis amânarea pentru data de 17 mai, când urmau să fie depuse o serie de noi documente. 

info

Pedepsele primite de cei opt inculpaţi în „Dosarul Transferurilor“

Ioan Becali – 8 ani de închisoare

Victor Becali – 7 ani de închisoare 

Gheorghe Copos – 5 ani de închisoare

Mihai Stoica – 4 ani de închisoare

Cristi Borcea – 7 ani de închisoare

Gigi Neţoiu – 3 ani de închisoare*

Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare*

Gică Popescu – 3 ani de închisoare*

*Cu suspendare

infografie 24

Citeşte şi...

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite