Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350, unică în Europa, verifică şi calibrează sistemele de radionavigaţie  FOTO

6
18 Jan 2021 17:13:55
Autor: News.ro
Avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costă aproape 12.000.000 euro FOTO: Autoritatea Aeronautica Civilă Română
Avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costă aproape 12.000.000 euro FOTO: Autoritatea Aeronautica Civilă Română

O nouă aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350 va fi folosită de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru a verifica şi calibra sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi ruta, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare. În valoare de aproape 12 milioane de euro, avionul a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh şi prezentat oficial luni.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a prezentat public, luni, în cadrul unei ceremonii oficiale pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350. 

„Aeronava unică în Europa verifică şi calibrează sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi ruta, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare. Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuţiilor Autorităţii Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani", se arată într-un comunicat de presă transmis de Autoritatea Aeronautică. 
 
Anterior, calibrarea şi verificarea sistemelor de radionavigaţie ale aeroporturilor au fost făcute cu o aeronavă Beechcraft King Air 350, care a desfăşurat, până în 2019, misiuni de verificări cu peste 11.400 de ore de zbor efectiv şi 5.240 de aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură, făcând imposibilă validarea unor proceduri de zbor, restricţionarea operării în spaţiul RVSM.
 
 
Conform sursei citate, avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costă aproape 12.000.000 euro şi a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh. Aeronava a ajuns, în toamna anului trecut, pe Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucureşti–Băneasa, unde s-a desfăşurat procesul de predare-primire şi trecerea aeronavei în proprietatea Autorităţii Aeronautice Civile Române. 
 
"În prezent aeronava Beechcraft Super King Air – 350 este înregistrată cu indicativul YR-CAA în evidenţele AACR, este pe deplin operaţională şi a început activitatea de verificare din zbor a mijloacelor de navigaţie aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare din România", scrie în comunicat.
 
 
"Întrucât Statele Unite şi România lucrează îndeaproape în proiecte precum acesta care constă într-un avion mic, dar critic, până la centrala nucleară de la Cernavodă, de la lupta împotriva criminalităţii transnaţionale şi a traficului de persoane până la cele mai noi sisteme militare pentru a asigura integritatea teritorială, misiunea mea ca ambasador al Statelor Unite în România a fost de a întări legăturile dintre ţările noastre. Valorile noastre comune ale democraţiei, fair-play-ului, întreprinderii libere şi valoarea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici ne fac parteneri şi prieteni naturali”, a declarat, la ceremonie, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România. 
 
La rândul său, Armand Petrescu, directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile din România, a declarat: "Prin achiziţionarea acestei noi aeronave de calibrare în vederea desfăşurării activităţii de verificare din zbor a mijloacelor de radionavigaţie aeriană şi verificare din zbor a procedurilor de zbor instrumental, aferente aeroporturilor civile şi militare din România, cooperarea în domeniul civil militar capătă o nouă dimensiune şi poziţionează ţara noastră într-un jucător cu valenţe strategice atât regionale cât şi europene”. 
 
Avionul Beechcraft Super King Air 350 este destinat măsurării unor parametri sensibili ai mijloacelor de navigaţie aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare, precum şi pe rutele care tranzitează spaţiul aerian al României. 
 
"Complexitatea echipamentelor instalate în aeronava Beechcraft Super King Air–350 fac din aceasta unul dintre cele mai complexe avioane din aviaţia civilă română, unică în Europa, asigurând pentru România independenţa şi suveranitatea în domeniul măsurării şi evaluării parametrilor mijloacelor de navigaţie aeriană. În acest context, menţionăm faptul că nu există multe state europene care să fie capabile să-şi asigure singure un astfel de serviciu strategic, acestea fiind obligate să apeleze la capabilităţile publice sau private ale puţinilor operatori specializaţi existenţi la nivel internaţional", au menţionat reprezentanţii Autorităţii Aeronautice. 
 
Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone şi o rază maximă de acţiune de aproximativ 3.300 km, fiind echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea şi verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigaţie aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware şi software. 
 
Achiziţionarea noii aeronave reprezintă şi o contribuţie a Autorităţii Aeronautice Civile Române la parteneriatul strategic România – SUA, pe componenta economică, întrucât aeronava este produsă de compania Beechcraft Corporation, parte din grupul Textron Aviation, motoarele sunt produse de compania Pratt&Whitney, o divizie a Raytheon Technologies Corp, iar instrumentele de bord sunt produse de compania Collins Arospace o divizie a Raytheon Technologies Corp. 
 
La evenimentul de prezentare au mai participat generalul-maior dr. Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Adrian Cojoc, directorul general ROMATSA şi reprezentanţi ai operatorilor aerieni din România. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Matei Basarab
18.01.2021, 17:29:22

Mai intai concediati-i p-aia de la ROMATSA . Cum? Dati-le o testare si veti constata ca 80% din ei nu-l trec. Dupa aia vorbim de astfel de fineturi. Aia nu-s in stare sa puna un punct pe harta. Sfanta pila!

-1 (1 vot)
Tudor Miclovan
18.01.2021, 17:30:08

Calibratoare au toti si treptat se vor alinia la nivelul de exigenta si la standardele de calitate ale zilei. Noi avem un mic avans din cauza ca americanii isi aduc de fapt un mic Awacs mascat in asta pentru interesele lor. Pentru ca nu pot patrula la vedere cu un B 707 cat malul, deoarece asta ar da un semnal clar si nasol rusilor, intrucat sistemul Awacs este un centru tactic si operational pentru miscari si actiuni militare de amploare au luat-o mai discret cu purnadelul asta. Probabil pe banii nostri, ca suntem membri NATO si atunci cotizam. Baza avionului este civila, insa daca e cu dedicatie de la americani, numai ei stiu ce extrafacilitati au inglobat in el de asa maniera incat sa ii ajute si ca un discret sprijin tactic si la scara mica, unde magaoaia aia de Boeing cu farfurie pe fuselaj nu se impune. Inca...

-10 (12 voturi)
Bula cel mititel
18.01.2021, 17:49:11

Cum naiba tot contribuie Romania la parteneriat, dand bani cu nemiluita. Zuckerman ne-a mai vandut ceva, frumos ambalat in staniol. Ne asigura independenta si suveranitatea in domeniul masurarii, ca in rest toata industria si economia in general sunt praf si Romania nu mai e nici independenta nici suverana, depinzand de ce fac altii. Nici macar vasali nu ne mai putem numi.

Johnel John
18.01.2021, 18:33:28

Am și io un d*ăsta acasă dar nu-i așa grozav : e numai euro 5 si cam suflă pă la chedere . Il dau înapoi .

Utilizator Adevărul
18.01.2021, 19:46:57

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările