Noua generaţie de lideri PNL: generalul-brancardier acuzat de plagiat şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Ioan Sîrbu, acuzat de plagiat şi aflat în vizorul DNA pentru abuz în serviciu, este alegerea PNL Argeş la Camera Deputaţilor, pentru „un Parlament de profesionişti integri“.

Românii merită un Parlament de profesionişti integri. Este unul dintre sloganurile de campanie ale PNL pentru a câştiga încrederea românilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Numai că mulţi dintre cei puşi pe liste de liberali au carenţe serioase tocmai la criteriul integritate.
La Argeş, PNL „defilează“ cu un general în rezervă luat în vizor de procurorii anticorupţie. Este vorba de generalul de brigadă Ioan Sîrbu, fost comandant al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ (SUUMC) şi fost şef al Direcţiei Medicale a Armatei.

Generalul Ioan Sîrbu, care este numărul 2 pe lista PNL Argeş pentru Camera Deputaţilor, a intrat în atenţia DNA în octombrie 2014. Procurorii au fost sesizaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care le-a cerut să facă verificări privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Sîrbu ar fi achiziţionat în mod abuziv un aparat de reconstrucţie dentară în valoare de 200.000 de euro, care n-a fost utilizat nici măcar o dată de medicii militari.
Nu sunt singurele controverse legate de generalul Sîrbu. Medicul militar a fost acuzat şi că a plagiat o lucrare, dar şi că a intrat ilegal la facultate, fără să dea concurs.

Impus pe listele PNL Argeş

Originar dintr-un sac sărac din Gorj, după cum singur declară, generalul Ioan Sîrbu nu are nici în clin, nici în mânecă cu judeţul Argeş unde va candida. Practic, el a fost impus organizaţiei PNL Argeş de la Bucureşti.

Potrivit surselor „Adevărul“, Ioan Sîrbu a fost dus la Piteşti de către soţul Alinei Gorghiu, Lucian Isar. Exact ca în armată, unde ordinele se execută nu se discută, generalul a fost pus pe lista candidaţilor la Camera Deputaţilor, pe poziţia a doua, după Dănuţ Bica, liderul filialei argeşene a PNL. De remarcat este faptul că Manuela Sîrbu este asociata Alinei Gorghiu, şefa PNL, în firma de insolvenţă Agenţia de Insolvenţă SPRL. Mai mult, Manuela Sîrbu a fost parteneră şi în cabinetul de avocatură Gorghiu, Pop şi Asociaţii.

Suspectat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Inspectorii ANI au descoperit că în perioada 2010-2014, Sârbu a efectuat, în timpul programului de lucru în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, activitate didactică la sediul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”, în baza unor contracte de colaborare privind desfăşurarea activităţilor de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar în spital.

„Contractele de colaborare au fost încheiate între Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”. Persoana evaluată a fost nominalizată să desfăşoare activitate didactică în spital de către conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, deşi Ioan Sîrbu nu a deţinut şi nu deţine funcţii în cadrul spitalului universitar“, arăta ANI la vremea respectivă.

În plus, Sîrbu ar fi profitat de colaborarea didactică cu spitalul câştigând circa 220.000 de lei prin publicarea unor cursuri de perfecţionare realizate în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, „Management şi perfecţionare în domeniul sanitar“. Cursurile ar fi fost publicate pe pagina de Internet a Societăţii Române de Implantologie Orală şi Biomateriale (societate la care Sîrbu deţine funcţia de preşedinte şi ale cărei date de contact sunt cele ale spitalului universitar). 

Cum a lăsat Sîrbu Armata fără cei mai buni medici

Generalul Ioan Sîrbu, care promite dublarea salariilor medicilor şi analize gratuite dacă va fi ales deputat, este autorul celebrelor epurări de la Spitalul Militar, din anul 2006, când nu mai puţin de 15 medici, şefi de clinici, cu toţii universitari de renume, au fost trecuţi forţat în rezervă. Printre aceştia se numără adevărate somităţi medicale, precum prof. dr. Benone Cârstocea – fost şef al Clinicii Oftalmologie, conf. dr. Penelopa Marinescu – fost şef al Clinicii Chirurgie Plastică Reconstructivă şi Arsuri, prof. dr. Mihai Bana – fost şef al Clinicii de Urologie, Petre Brătilă – fost şef al Clinicii de Ginecologie, prof. dr. Ioan Nedelcu – fost şef al Clinicii Dermatologie, prof. dr. Ioan Ţintoiu – fost şef al Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei etc.

Cei care au îndrăznit să-l critice pe comandantul spitalului s-au ales cu acţiuni administrative. Ca dovadă că au fost abuzive, toate au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti, pe care, la vremea respectivă, Ministerul Apărării a refuzat să le pună în aplicare.

Profesor plagiator

Ioan Sîrbu, care a fost o perioadă şi consilier al ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, preda în 2012 studenţilor de la UMF „Carol Davila“ „Cursul practic de implantologie orală“, ediţia 2004, semnat chiar de el, dar în care se regăsesc capitole întregi din lucrarea „Dental Implants: The Art of Science“ a implantologului american Charles Babbush, pe care o citează doar la Bibliografie.

Sîrbu a recunoscut plagiatul şi a dat vina pe tinereţea sa. „Era o disciplină nouă şi nu aveam niciun instrument la dispoziţie. Eram tineri, începători…“, a declarat Ioan Sîrbu pentru Adevărul. Documentele au fost cercetate de Comisia de Etică a Facultăţii de Stomatologie, care n-a publicat nici astăzi o concluzie.

Culmea, Sîrbu este cel care, anul trecut, sesizase Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, reclamându-l de plagiat în lucrarea de doctorat pe Gabriel Oprea.

Intrat ilegal la facultate

O altă acuzaţie care planează asupra generalului Sîrbu este legată de modul în care a intrat la Facultatea de Medicină, în 1990.

Ioan Sîrbu a dat admiterea la facultate de patru ori, picând de fiecare dată cu note ruşinoase. Astfel, în 1982, Sîrbu a obţinut media 3,17, în 1983 – media 3,93, în 1985 – media 6,48 şi în 1986, media 4,63.

În 1990, plutonierul-major Ioan Sîrbu, brancardier la Spitalul Militar, a fost înmatriculat în anul I la Facultatea de Medicină, printr-un ordin al al ministrului apărării de atunci, Victor Atanasie Stănculescu.

Sîrbu adresase o cerere ministrului, în care se plângea că pe vremea comunismului ar fi fost oprimat şi că picase la Medicină din motive politice.

Pe 30 mai 1990, MApN a trimis o adresă către Inspectoratul General pentru Învăţământul Superior Militar prin care se comunica decizia de înscriere a plutonierului-major Ioan Sîrbu la Institutul Medico Militar, specializarea stomatologie. Decizia era justificată drept „un act de dreptate faţă de abuzurile regimului trecut“.

Aşa se face că în 1990, sfidând flagrant legea, Facultatea de Stomatologie l-a înscris direct în semestrul II pe Sîrbu, echivalându-i acestuia concursul de admitere din 1985, picat la acea vreme cu nota 6.48.

De altfel, Comisia de învăţământ, sport şi educaţie din Camera Deputaţilor a stabilit, în 2007, că Sîrbu a fost admis la facultate prin încălcarea legislaţiei în vigoare în 1990.

Campanie electorală cu epoleţi

Deşi regulamentele militare reglementează strict folosirea uniformei în cazul militarilor rezervişti, Ioan Sîrbu s-a afişat în campania electorală, la evenimentele PNL, îmbrăcat în haine de general. El a fost surprins alături de alţi candidaţi ai PNL Argeş şi lideri liberali - Cristian Mitrofan, Olimpia Doru şi Lidia Constantinescu - în campania electorală.

Potrivit regulamentelor militare în vigoare, „se interzice cadrelor militare în rezervă şi în retragere să poarte uniforma militară la şedinţe, întruniri, manifestaţii de orice fel şi emisiuni televizate organizate de instituţii, partide, organizaţii politice sau apolitice...“.

Totodată, „cadrele militare în rezervă şi în retragere care nu respectă prevederile prezentului ordin pierd dreptul de a purta uniforma militară“.

Candidaţi controversaţi

Listele PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie cuprind mai mulţi candidaţi controversaţi.

Unul dintre aceştia este Viorica Cherecheş, mama primarului arestat Cătălin Cherecheş, care va deschide lista PNL Maramureş pentru Camera Deputaţilor.
La Ilfov, PNL a scos-o la înaintare pe soţia unui fost poliţist condamnat pentru legături cu clanul Cămătaru. Avocata Nicoleta Pauliuc, care se ocupă, printre altele, de tranzacţii cu terenuri în Ilfov, este cap de listă la Senat din partea PNL.

Tot la Ilfov, liberalul Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean, l-a pus pe listă la Camera Deputaţilor pe naşul său de cununie Mihai Culeafă.

Pe listele PNL se regăsesc şi candidaţi care au fost contestaţi de filialele pe care le-au condus. Printre aceştia se află şi Anca Boagiu, acuzată de blat cu PSD la scrutinul local din 5 iunie, alegerile interne pentru şefia filialei PNL Sector 2 fiind marcate de tensiuni puternice.
Anca Boagiu va candida pe locul al doilea la Camera Deputaţilor, susţinută de PNL Maramureş, deşi iniţial s-a regăsit alături de Cătălin Predoiu pe lista propunerilor înaintate de PNL Sector 2.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite